Rickshaw

Att resa genom Indien i en autorickshaw är en av de mest spännande och äventyrliga sätten att upptäcka landet. Autorickshaws, även kända som "tuk-tuks", även om de inte heter så här i Indien, är en populär form av transport i Indien, särskilt i städerna där trafiken kan vara överväldigande och kollektivtrafik inte alltid är tillgänglig eller bekväm.

Att resa i en autorickshaw ger dig friheten att utforska städerna och landsbygden på ett sätt som inte är möjligt med andra transportsätt. Du kan enkelt navigera genom smala gator och undvika trafikstockningar, och du har möjlighet att stanna var som helst längs vägen för att utforska sevärdheter och uppleva lokal kultur och mat.

Saker du bör tänka på när du reser med autorickshaw i Indien

Nedan listar vi några viktiga saker att tänka på, både för dig som kör själv eller som gäst i en rikshaw.

Var försiktig i trafiken

Trafiken i Indien kan vara mycket intensiv och kaotisk, särskilt i städerna. Se till att du bär en hjälm och var uppmärksam på din omgivning när du kör en autorickshaw. Följ trafikreglerna och kör försiktigt.

Förhandla om priset innan du hoppar in

Priset på en autorickshaw kan variera beroende på avståndet och tiden på dygnet. Se till att förhandla om priset innan du hoppar in i rickshawn. Pruta gärna på priset för att få en bättre deal, men var också medveten om att föraren måste tjäna pengar för att försörja sig själv och sin familj.

Var beredd på oplanerade händelser

Oplanerade händelser kan inträffa när som helst, särskilt när man reser. Se till att du har tillräckligt med pengar och vatten med dig och att du har en plan om något oförutsett händer. Det kan vara till hjälp att ha en mobiltelefon med dig så att du kan kontakta någon om du behöver hjälp.

Rickshaw Runs i Indien

Rickshaw Runs är en populär form av äventyrsresa där deltagarna kör autorickshaws genom Indien under en viss period av tid. Dessa resor arrangeras av olika reseföretag och lockar ofta utländska turister som vill uppleva en annorlunda sida av Indien.

Det finns olika Rickshaw Runs som pågår i Indien med jämna mellanrum. Här är några exempel på de mest kända.

 • The Rickshaw Run 
  En 2 500 km lång resa från Shillong till Jaisalmer. Denna resa tar vanligtvis cirka två veckor att genomföra och lockar deltagare från hela världen.
 • The Mumbai Xpress
  Går från Chennai till Mumbai.
 • The Deccan Odyssey Rickshaw Run
  Denna rickshaw run täcker södra Indien och sträcker sig från Goa till Cochin. Resan är cirka 1500 kilometer lång och tar cirka två veckor. Under resan kan du besöka några av de vackraste platserna i södra Indien, såsom bergsstationen Ooty, stränderna i Goa och de berömda backvatten i Kerala.
 •  The Himalayan Rickshaw Run
  Som namnet antyder, tar denna rickshaw run dig genom de magnifika Himalaya-bergen. Resan börjar i Shimla och slutar i Dharamshala, och tar dig genom höjdpunkter som Manali, Dalhousie och Amritsar. Du kan förvänta dig att uppleva hisnande utsikter och storslagen natur under denna resa.
 • The Northeast Rickshaw Run
  Denna rickshaw run tar dig genom de nordöstra delarna av Indien, inklusive stater som Assam, Meghalaya och Nagaland. Resan börjar i Guwahati och slutar i Shillong och tar cirka två veckor att slutföra. Under resan kan du besöka några av de mest fascinerande och orörda platserna i Indien, som Kaziranga nationalpark och Cherrapunji, en av de regnigaste platserna på jorden.

För att delta i en rickshaw run behöver du vanligtvis en internationell körkort och tillräckligt med erfarenhet av att köra motorfordon. Det finns också många organisationer som ordnar rickshaw runs, så se till att göra tillräckligt med research och välj en resa som passar dina behov och intressen.

Cykelrikshaw

Image
Cykelrikshaw

Ett mer miljövänligt alternativ till motorrikshan är cykelrikshan. Denna drivs fram, som namnet antyder, via en cykel. Denna transportform finns inte i alla indiska städer, men på vissa orter är den mycket vanlig. Det är både billigare och långsammare än motorvarianten, men fram kommer man. Det kan till en början kännas obehagligt att låta en människa slita som ett djur för att man ska slippa gå själv, men för chaufförerna är detta ofta det enda sättet att inbringa inkomst. Fordonet saknar växlar och i uppförsbackarna kan det bli mycket slitigt. Att hoppa av riskhan i uppförsbackarna kan kanske ses som en god gärning, men då träder den indiska yrkesstoltheten in och chauffören kan bli både arg och sårad.

Springrikshaw

Image
Springrikshaw i Calcutta (Kolkata)

Ett tredje alternativ av rikshorna är springvarianten. Förväxla inte detta med Rikshaw Runs ovan, om du inte är en extrem maratonlöpare. Här saknas både motor och cykel och ekipaget dras både skickligt och effektivt genom gatornas myller. Denna variant är på väg att försvinna och återfinns bara på några få platser i landet. Centrala Kolkata (Calcutta) är en av dessa ställen.
Om cykelrikshan är mödosam så är kanske denna variant betydligt värre.