Det här är en utskriftsvänlig sida om Humayun 1530-1556. Klicka här för att komma tillbaka till artikeln för att läsa fler kapitel!

Humayun 1530-1556

Humayun 1530-1556
Humayuns grav i Delhi
Henric
Body

Humayun var den andre Stormogulen som regerade över stora delar av Indien, Pakistan och Afghanistan på 1500-talet. Han var son till Babur, som grundade mogulimperiet genom att erövra Delhi 1526. Humayun var en lärd och kultiverad man, men han hade inte samma militära och politiska talang som sin far. Han fick kämpa hårt för att försvara sitt rike mot olika fiender, och han förlorade det till och med en gång till den afghanske krigsherren Sher Shah Suri. Men Humayun gav inte upp. Han återvände till Indien med persisk hjälp och återtog sitt rike 1555, bara för att dö året därpå i en tragisk olycka.

Humayun föddes i Kabul

Humayun föddes 1508 i Kabul, som då var en del av hans fars rike. Han fick en god utbildning i persisk litteratur, historia, religion och vetenskap. Han var också intresserad av astrologi och astronomi, och han byggde ett observatorium i Delhi. Han var en tolerant och generös härskare, som respekterade de olika religionerna och kulturerna i sitt rike. Han var också en poet och en konstmecenat, som stödde många författare, konstnärer och arkitekter.

Stormogul vid 22 års ålder

Humayun blev stormogul 1530, när han var 22 år gammal. Han ärvde ett stort men instabilt rike, som hotades av flera fiender. I väster fanns hans halvbror Kamran, som styrde över Kabul och Kandahar och som ofta gjorde uppror mot Humayun. I öster fanns Bahadur Shah, sultanen av Gujarat, som försökte utvidga sitt territorium på mogulernas bekostnad. I norr fanns den uzbekiske khanen Muhammad Shaybani, som hade besegrat Babur i Centralasien. Och i söder fanns Sher Shah Suri, en afghansk adelsman som hade tagit makten över Bihar och Bengal.

Två stora slag fick Babur i landsflykt

Humayun hade svårt att hantera alla dessa hot samtidigt. Han försökte först att erövra Gujarat, men han misslyckades och förlorade mycket tid och resurser. Under tiden hade Sher Shah Suri stärkt sin position i öst och utmanade Humayun om herraväldet över Indien. De två arméerna möttes i två avgörande slag: Chausa 1539 och Kannauj 1540. Båda gångerna vann Sher Shah Suri, tack vare sin överlägsna organisation och strategi. Humayun tvingades fly från Indien och söka skydd i Persien.

Återintog Indien efter 15 år i exil

Humayun tillbringade 15 år i exil, men han gav inte upp hoppet om att återvända till Indien. Han fick stöd av den persiske shahen Tahmasp, som gav honom trupper och pengar i utbyte mot att Humayun konverterade till shiaislam. Humayun återerövrade Kabul och Kandahar från sin halvbror Kamran, och han fick en son, Akbar, som föddes 1542. Han väntade på ett tillfälle att invadera Indien igen, och det kom 1555, när Sher Shah Suri hade dött och hans söner hade börjat strida om makten. Humayun korsade Indusfloden och besegrade Sher Shah Suris efterträdare, Sikandar Suri, vid Sirhind. Han återtog Delhi och Agra och återställde sitt rike.

Död i tragisk olycka. Eller?

Humayun hade dock inte mycket tid att njuta av sin seger. Han dog 1556, när han ramlade ner för en trappa i sitt bibliotek i Delhi. Han hade druckit för mycket och var yr i huvudet. Kanske fick han hjälp på "traven". Humayn blev 47 år gammal. Han begravdes i Delhi, där hans mausoleum står än idag som ett vackert exempel på mogularkitektur. Hans son Akbar, som var 13 år gammal, efterträdde honom som stormogul. Akbar skulle bli en av de största och mest berömda härskarna i Indiens historia.

På bilden ses hans magnifika grav i Delhi. Läs mer om hans gravmonument här!

Det här är en utskriftsvänlig sida om Humayun 1530-1556. Klicka här för att komma tillbaka till artikeln för att läsa fler kapitel!