Vilken/vilka är dina indiska favoriter i matväg?
Mina är:
Paneer butter masala - En typ av färskost i härligt krämig tomatsås
Rajma - Kidneybönor i en slags lök och tomatsås
Mutton tikka - grillade lammspett! Helst med någon god Raita(youghurtsås)
Fyll på och inspirera andra! :)
Mina två ABSOLUTA favoriträtter är:
Paneer Tikka = Marinerad färsk ost som tilllagas på spett i tandoriugn.
Palak Paneer = Spenat gryta med färsk ost.
Till efterrätt äter man:
Gulab Jamun = Supersöt efterrätt med bollar av mjölk.
... oj ... nu blev jag hungrig.
Är bollarna gjorda av ost? jag trodde att det var typ bröd av något slag.. too sweet for me!
Nja, mjölk-bollar skall det nog vara. (Jag rättar mig ovan.)
Kolla in recept: http://www.indianfoodforever.com/desserts/gulab-jamun.html
Eller köp halvfabrikat: http://www.indiskkryddor.se/product_info.php?products_id=40
Jag släpade med mig en kartong med Gulab Jamun i konservburkar hem från Indien i augusti 2010. De är tyvärr redan slut. Färska och nygjorda är godast men de konserverade smakade indiskt och gudomligt här hemma.
frukost:
idli vada
tiffin:
dosa
aloo chaat
egg roll
middag:
shami kabab
mutton ishtoo
efterrätt:
kheer
gajjar ka halwa
på tåget:
chana chaat
samosa
käckt med indiska-mat tips! tack! här kommer mina svensson-(det måste väl va mehta/patel eller likn i indien!)favoriter:
dal fry (yellow dal)
chana masala
masala papadam med kingfisher light
roti - hellre än naan
min favorit thali style är: katchawadi (innehåller bland annat ett slags grovt naan - rotla).
min absoluta favorit dryck i indien är lemon soda (skippar ibland peppar, salt och sirap), om man inte räknar in mango-säsongen..
Beskriv gärna kort vad maten innehåller så att alla kan lockas och förstå, typ Dal Fry - linsgryta!(soppa?), utsökt med ett gott naan bröd till :)
tack för påminnelsen frajda, glömde det :)
dal fry - gul linssoppa kryddad med bland annat curry, chili, ingefära och färsk koriander. bryt bitar av något av följande bröd: naan, roti eller chapati och använd brödet som sked. om du vill testa att äta med händerna är detta en bra ingång, du blir inte så kladdig. vänsterhanden ska hållas i knäet, bryt bitar med högerhanden och ät med densamma handen. dal fry är mestadels kokat i tryckkokare - soppan är jämn, linserna syns knappt.
chana masala - kikärtsgryta med masalakryddning (masala betyder kryddmix), tror att den även innehållet tomat och lök. oftast ganska starkt kryddat, men går att be om svagare kryddning. ät med bröd som ovan.
masala papadam - papadam är ett tunt och krispigt bröd som i den här rätten serveras med detta i små bitar ovanpå: färsk lök, tomat, färsk koriander, grön chili (brukar be om utan chili) och en masala kryddblandning. papadamet fungerar lite som en pizzabotten - bryt bitar och ät på stående fot. supergod förrätt.
i brödet roti används ett grövre mjöl än i naan. därför lite nyttigare. tycker det mättar bättre än naan.
kingfisher light - indiskt ljust öl som i min mening passar väldigt bra med stark mat som ovan.
det finns en hel del andra goda bröd - är det någon som vet vad de heter?
om fler har tips - dela gärna med er!
lemon soda - bubbelvatten blandat med färsk lime (skippa själva lime-frukten i drycken, bara saften) och i Indien traditionellt kryddat med salt eller socker (sweet/salt). ibland även kryddat med en slags masalakryddblandning.
Tigerprawns med garlic
Kyckling i all former nästan...
Lobster
Fisk i de flesta former
Räkrullarna på Lucky star är en höjdare
Åh det finns ju så mycket gott...kan inte säga ju... 8O
Mvh Eva
Goa Sausage Chili Fry - cirka 50% kryddstart korv, 50% chilifrukter
Mutton Vindaloo - lamm marinerat i vinäger
Paneer Tikka - ugnsbakad färskost
Garlic och Keema Naan - Naan-bröd med vitlök resp. lammfärs
Chana Masala - kryddade kikärter, men det tycker jag frugan gör bättre än de i Indien... :)
Hur kan ett matvrak som jag missat att svara på den här tråden? Troligtvis för att jag alltid går och tar mig en liten portion mat innan jag hunnit ner till svartsfältet. Nåväl, försöker väl nu.
Nu för tiden äter jag vegetarisk mat till ungefär 98% eftersom det finns så otroligt mycket gott.
1. Dal. Vår hemmagjorda dal med blandade linser avnjuter jag helst med chapati (det vanligaste vardagsbrödet i den här delen av landet) och massor av skivad rå röd lök.
1. Ja, på ännu en förstaplats (nej, inte ens delad förstaplats, båda rätterna är helt enkelt för goda för att bara få en delad förstaplats) har vi gula chilies (Simla mirch) som är lite mildare och större än de gröna chilifrukterna, lite som en korsning mellan grön paprika (som faktiskt heter samma sak på hindi) och chili, som fylls av en röra av kikärtsmjöl, vitlök, tomat och kryddor för att sedan stekas och avnjutas med chapati och ännu mer rå lök. Recept finns på vår receptsida.
2. Aloo paratha ärnamnet på min favoritfrukost. Även om det äts sällan är det för ofta eftersom dessa onytta saker steks i rikligt med olja. En paratha är ett tunnbröd som görs på samma deg som chapati fast fylls först med en röra, i det här fallet en kryddig potatisröra, innan dom kavlas ut tunnt och steks. Äts givetvis med skivad rå lök och kanske lite inlagda mangobitar i chiliolja.
3. Min kompis Behru Sings fantastiska non-veg-grytor på antingen get eller kyckling. Spicy, ja, oljigt, japp, fullkommlig smakexplosion och kladdig upplevelse värd att dö för? Dubbelcheck. Rajasthansk bymat när den är som bäst och lyxigast.
4. Alla kombinationer av paneer är gott och onyttigt. Paneer tikka (tandoorie-grillade bitar av paneer) är smaskens och blir inte sämmre av att kastas i en tomatbaserad och chilirik sås i rätten som kallas paneer tikka masala. Ännu bättre är ogrillade bitar av paneer som slängs i en annan onyttigare tomatsås med lite smör och grädde - en så kallad paneer butter masala. Fungerar lika bra med kyckling istället för paneer om man är lagd åt det hållet. Paneer är även en bra fyllning i parantha och då speciellt på en liten vägservering under den långa bussresan.
Utom tävlan men på en hedersplats har vi den indiska sötsaken jalebi. Söta små orangea kringelliknade frasiga bitar av himmlen. Kladdiga att äta, syrliga, sockriga och frasiga och fyllda med sockerlag.
En lista med mat kan inte avslutas utan att nämna något om allt fantastiskt snacks som finns på alla dessa små fantastiska dhabas och teserveringar runt om i Rajasthan (och resten av landet). Några av mina favoriter är:
Pyaz ki kachorie. Kachories fyllda med kryddig lök (testa även aloo kachorie som är fylld med potatis eller dal ki kachori som är fyllda med linser). En kachorie ser ut som ett litet flygande tefat av friterad deg och har ett tunnt litet lager av kryddig (men inte nödvändigtvis chilistark) fyllning. Äts med en chutney (sötstark sås eller ketchup) och lite rå lök. Påminner lite om en rund tillplattad Samosa.
Ghatia är en lång vågig krispig brötbit gjord på kikärtsmjöl som äts med chutney, friterade eller inlagda chilies och rå lök.
Det här var bara ett litet axplock av den mat jag gillar bäst. Jag är säker på att det faktiskt finns ett tiotal rätter som kan dela förstaplatsen, ett tjugotal som kan dela andraplatsen och så vidare. Indisk mat är fantastisk!
__________________
Med vänliga hälsningar
Henric Carlsson
indien.nu
Min favoriträtt är Chicken Biryani
och Butter chicken
Dock tycker jag att det är lite svårt att laga själv får inte riktigt samma smak som
när min fästmans mor gör maten.
/Madde
__________________
Jag är en svensk tjej, som är förlovad med en indisk kille som är hindu.
jag försöker lära mig språket,kulturen och maten.
Favoriträtt? Allt som finns här !
1.Masala Dosa är min indiska favoriträtt. Synd att det inte finns Masala Dosa att köpa i Stockholm.
2. Palak Paneer är min nordindiska favoriträtt.
3. Fisk och skaldjur från Kerala Nyfångat och gott.
4. Kyckling från Kerala Väldigt gott men samtidigt för starkt. Nöjt och tvingade i mig maten på samma gång. Heltklart den mest minnesvärda måltid jag någonsin har ätit.
4. Paneer Tikka är nästan lika fantastiskt gott som Palak Paneer.
5. Dal Enkelt men kan varieras på miljoner olika sett och resultatet blir alltid gott.
6. Sambar med appam Underbart god frukostmat med sydindisk grönsakscurry och en slags pannkaka.
7.Momos är tibetanska dumplings.
8.Thukpa och thentuk är nudelsoppor från Ladakh och Tibet.
Detta är allt jag kommer på just nu men jag har ätit så mycket annat gott i Indien nu som jag inte kommer ihåg namnen på.
Vi, som annars bara äter stark mat, hittade mycken god mat i Udupi som var smakrik utan att vara stark.
Till exempel Nageer Kofta och Paneer Hyderabadi.
Vad är det för mat med bananerna uppepå? Nån typ av bananasplit?
All typer av paneers. Palak paneer(spenat och bitar av ost), shahi paneer, paneer tikka osv. Har provat de flesta. Sen mat med cashewnötter är jättegott.
Uttapam är favoritfrukosten, dahi vada är en ny bekantskap(som lassi men med nå matiga bollar i).
Dal i alla sorter funkar alltid också! Billigt dessutom.
Brödet blir oftast det billigaste på varje ställe men garlic naan är ju underbart!
Tigerprawns med vitlökssmör
Lobster
Fisk och räkor i många slags rätter
Kyckling i många former
Garlic nan
__________________
Mvh Eva
Amazonkvinna från norr gift med Denzil från Goa
Min favoriträtt är och förblir Paneer Tikka:
__________________
… Är i Singapura.
Skype: matsism
Mail: mats@matsism.in
Internet: www.matsism.in
Facebook: matsism
Instagram: matsism
MALAI KOFTA MED CASHEWNÖTTER- MMM!!!
JA TACK! *hungrig*
__________________
… Är i Singapura.
Skype: matsism
Mail: mats@matsism.in
Internet: www.matsism.in
Facebook: matsism
Instagram: matsism
Min favoriträtt är helt klart Malai Kofta, fast bara på vissa ställen dock. Det är ju så himla varierande hur den är. Annars en Paneer Chettinad, vilket alla indier höjer på ögonbrynen åt och upprepar otaliga gånger att det är "too spicy for you" - hade faktiskt publik sist jag åt det p.g.a. att de som jobbade på restaurangen inte kunde tro att jag skulle klara av att äta upp hela måltiden. Till frukost äter jag gärna paper roast eller ghee roast. Sen är ju inte paneer paratha inte fel det heller.
Malai kofta, mmmmm
Favoriträtter finns det gott om. Här är några:
Channa bhatura
Allt med paneer
Samosa (mer en munsbit, men ändå) alt. channa samosa
Dal av alla typer
Ghobi Kasoori (ny favorit! Dock bara lagad hemma. )
Kottu rotti, rekommenderar denna rätt starkt! Sjukt gott! Dock tror jag det är från Tamil Nadu. Har varit i en del Tamilska resturanger i Europa som har detta. Synd att det finns enbart en gatukök i Sthlm som har detta (inte närheten av den riktiga)