Mat och dryck

12 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Philo
Offline
Småpratare
Småpratare
Blev medlem: 2008-01-01

Hej

Ska till Indien/Goa för första gången med min familj om tre veckor( liten kille på tre år och min man). LÄNGTAR!!!!°!°

Här kommer en nybörjarfråga.

Sett bilder på forumet av resenärer som dricker sådana här färskpressade frukt/isjuicer. Har tidigare hört att dessa ju är extremt åtråvärda men att man i princip blir garanterad magsjuk av att dricka dem... Är det fritt fram för att dricka dem?
Är oro kring magsjuka generellt överdrivet?
Är en frukt ok bara man skalat den. Kan man tex äta en fruktsallad?

Okej, ha det gott
det här forumet är fantastiskt!

Gott nytt år
Philo o familjen

Ricko
Offline
Erfaren användare
Erfaren
Blev medlem: 2007-11-22

hej ät og må godt har aldrig fået problem med magen har väret i goa 4 gangar.maten i goa er ok. :lol:

GooGoo
GooGoos bild
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2011-04-18

Hej Philo med familj och välkomna till forumsfamiljen! :D

Min personliga uppfattning är att oron för magsjuka INTE är överdriven.
De allra flesta vi känner har åkt på någon form av magproblem och jag
tycker att man skall vara försiktig med vad man äter och dricker. När det
gäller barn skulle i alla fall jag vara extra noga eftersom dom små har
lättare att bli uttorkade.
Själv äter jag aldrig sallad, glass eller dricker juicer och väljer bara frukter
som jag kan skala. Borstar heller aldrig tänderna i kranvatten och har
munnen stängd då jag duschar.
Kanske skall tillägga att jag hatar att bli magsjuk...... :x
Önskar er en riktigt trevlig resa!

melliot
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2011-05-30

Jag har då aldrig blivit magsjuk och då ska ni veta att jag ätit inhemsk isglass gjord på pinnar från skogen och garanterat Indiskt vatten. Har även ätit vanlig hemgjord Indisk glass. Allt av försäljare med plåtbunkar på cykeln. Jag borstar tänderna i kranvatten och äter allt frukt.
Det jag är noga med därimot är att alltid vara ren om händerna. Köper Alcogel på apoteket här hemma och använder den konstant där nere.
Vet inte om det är det som hjälpt mig eller om jag bara har en mage av stål, he he. Upptäckte också att jag hade druckit opasöriserad mjölk....... Den godaste mjölken i världen. Jag är lite knäpp så........måste alltid testa mjölken var jag kommer. Indisk mjölk står nu högst på min lista.
Amerikansk mjölk i plastdunkar står lägst!!

På torsdag bär det av!!

Vagator..........mitt paradis på jorden!!

Melliot

pajaflow
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2002-07-07

Hej Philo,
välkommen till indien.nu!

Många, men inte alla, drabbas av ngn form av magproblem i Indien. Det kan vara allt från ngt enstaka problem med diarre till jobbigare saker. Jag tycker generell vaksamhet om din hygien hjälper mkt, dvs som ngn skrev ovan, tvätta händerna noga och ofta. Här kan du läsa lite mer om magsjuka: http://www.indien.nu/fakta-tips/mat/#Magsjuka

Visst kan du undvika "farlig" mat, men å andra sidan, ibland är det värt att chansa lite!

Glöm inte att koleravaccinera dig innan du sticker, så minskar du problemen, samt ta med dig imodium.

Hoppas du får en toppenresa.

Philo
Offline
Småpratare
Småpratare
Blev medlem: 2008-01-01

Tack för alla svar.

kör väl en mellanväg och tvättar händerna ofta.

Tack, tack

Ha det fint!
Philo

dette
dettes bild
Offline
Veteran
Veteran
Blev medlem: 2011-05-09

Hej, och god fortsättning på det nya året, och det lär det ju bli med en Indienresa i sikte! Jag har varit i Goa 2 ggr nu, och aldrig varit magsjuk. Men vi fick recept utskriven av läkare 3 veckor innan vi åkte.(Idonium? de vet på hälsocentralen) Vi har även varit noga med att aldrig äta glass, skalade frukter. Men vid v.2 ungefär har vi ätit lite sallad till maten, även en hel gurksallad med citron. Vi hade dec.inf.-servetter med oss var vi än var. Lämpligt att ha i bagen. EN GOD RESA önskar jag er till det underbaraste land i världen - enligt mig. :D //Dette

gokarna
Offline
Veteran
Veteran
Blev medlem: 2011-08-08

ibland tycker jag att man överdriver risken att bli magsjuk. en god regel är att undvika glass pga alla strömavbrott. oftast blir man magsjuk beroende på vätske- och mineralbrist så därför bör man dricka mycket vatten komplenterat med mineraler (finns på alla apotek)

GooGoo
GooGoos bild
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2011-04-18

Citat:
oftast blir man magsjuk beroende på vätske- och mineralbrist

Nu är jag absolut ingen läkare men att man skulle bli sjuk av ovanstående tror jag inte på. Man måste få i sig något som magen inte klarar av att hantera t.ex. otjänlig mat. Vissa klarar av massor (plåtmage), andra behöver mycket lite för att magen skall reagera.

GooGoo
GooGoos bild
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2011-04-18

Kan ju lika gärna slänga in lite fakta från Vårdguiden:

Magsjuka hos vuxna (Maginfluensa hos vuxna)
Magsjuka, eller maginfluensa, är när du plötsligt mår illa, får ont i magen och känner dig sjuk. Många kräks, får diarré och lite feber. God hygien förebygger magsjuka. Ersätt gärna vätskan du förlorar med vätskeersättning från apoteket. Du bör söka vård om du känner dig slö och kissar mindre än normalt, har hög feber och/eller mycket ont i magen, vid blod/slem i avföringen.
Magsjuka är för det mesta ett resultat av smittsamma virus som gör att du får en infektion i kroppen. Det kan även bero på bakterier i maten. Magsjukan brukar bryta ut inom tre dygn efter det att du smittats eller ätit av den dåliga maten. Barn som kräks och får diarré kan snabbare bli svårt sjuka.

Symtom
När du blir magsjuk blir du plötsligt illamående och magont. Andra symtom är kräkningar, diarréer, feber och svaghet. Sjukdomen brukar bryta ut snabbt och gå över på någon eller några dagar. De flesta känner sig mer eller mindre medtagna efteråt.

Förebyggande
För att undvika magsjuka är det bra att alltid tvätta händerna efter det att du varit på toaletten, och innan du äter och lagar mat, ha rent och fräscht i köket, ha olika skärbrädor till kött och grönsaker, förvara mat kallt, hetta upp den ordentligt vid tillagning, kyla ner den snabbt efteråt och inte låta den stå framme i rumstemperatur.

Egenvård
Om du kräks mycket eller har mycket diarréer är det bra att dricka vätskeersättning eftersom kroppen förutom vätska även förlorar salter. Det är viktigt att återställa vätskebalansen genom att dricka rikligt.
Du tillgodogör dig vätskan bäst genom att dricka i små portioner med täta mellanrum. När diarréerna avtar kan du börja äta som vanligt igen, men fortsätt att dricka rikligt så länge avföringen är lös.
Du kan blanda vätskeersättning själv eller köpa färdig på apotek. Ge inte egenblandad vätskeersättning till barn under 12 år.
Det är bra att börja äta igen så snart det är möjligt. Var dock försiktig med mjölk, kaffe och grönsaker. Börja gärna med något som känns snällt mot magen som exempelvis te och vitt bröd.

Stevieboy
Offline
Småpratare
Småpratare
Blev medlem: 2007-09-12

Hej!
Vi hade inga problem med varken mat eller dryck. Vi tog vaccin mot tursitdiarré innan vi åkte samt var noga med att alltid tvätta händerna innan vi åt något. Gustav borstade tänderna i kranvatten och råkade av misstag dricka ett halvt glas kranvatten vid ett tillfälle. Men inga problem. Jag rekommenderar att köpa med resorb vätskeersättning, det är bra att ta då det är varmt, i ett glas mineralvatten. Om ni sedan dricker drinkar med is så fråga om det är "bottled ice", de gör då isen på vatten i flaskor som vi i väst kan dricka.

mvh

Stephen

Henric
Henrics bild
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2010-06-17

Eftersom jag ser att den här tråden dyker upp lite då och då i Google trots många år på nacken vill jag tipsa om att det finns en hel del nyttig information (och recept) om indisk mat och dryck på vår sida här! 

__________________

Med vänliga hälsningar
Henric Carlsson
indien.nu