Punjab utanför turistråken!

India with love

I Punjab är det verkligen inte gott om "vita" turister! Vill du känna på hur dom har det, dom där kändisarna, som inte kan gå någonstans utan att folk pekar på dom och vill fotograferas tillsammans med dom - Åk till Punjab!
Vi har åkt runt med vår vän Parram Sing, som är Sikh och fått se en både tempel och trädgårdar, men det som varit mest intressant var att åka på små vägar ute på landsbygden och bli inbjudna till alla hans släktingar i olika städer! Vad vi än frågat om så har han fixat det genom sin "brother" men efter ett tag fick vi det inte att gå ihop! Hur många "brothers" har han egentligen? Ja, men då fick vi veta att det var ju inte "brothers by birth" utan det var "cousinbrothers" och mostrar och fastrar och morbröder och alla möjliga släktingar!
Vi har lärt oss äta med händerna genom att hantera det kolgrillade brödet, som man skopar upp maten med! Vi har ätit så god mat! Det dukades aldrig fram några andra bestick än möjligen en sked ;-)

Nu har vi varit med och firat Vaisakhi eller Baisakhi, som det heter! Det var verkligen annorlunda! Folk packade ihop sig på lastbilar, traktorer med släp, bilar, bussar, mopeder och allt vad dom kunde hitta och begav sig till templet! Stämningen var som på studentflaken, men utan alkohol :-) Vi bodde i en stad som heter Roopnagar, där Parrams svärmor och en massa släktingar bor. Vi var med Parram till det tempel han hade haft sitt bröllop i. I alla Gurudvaras (tempel) kan vem som helst, oavsett religion eller klass äta gratis mat och sova över.
Folk jobbar frivilligt och gratis med att laga mat, diska städa etc. Dom skänker också råvaror dit på frivillig basis.
En sikh ska leva efter sju regler:
1. Det finns bara en Gud.
Dyrka och be till den ende Guden och inte till någon annan.
2. Kom ihåg Gud, arbeta hårt och hjälp andra.
3. Gud tycker om ärligt arbete och uppriktigt leverne
4. Inför Gud är alla lika, rik eller fattig.
Det är dina handlingar som gör dig god eller ond.
5. Män och kvinnor är lika inför Gud.
6. Älska alla och be för det goda hos alla.
7. Var vänlig mot alla varelser, människor och djur

Därför är det viktigt för dom att alla deras tempel tar emot alla och ingen ska hungrig därifrån.

Vi var sen iväg till ett annat tempel, som jag tror heter Anandphur Sahid och det var dit alla andra var på väg också!
Mer än hundratusen var där och firade Vaiskhi. Bland dessa tusentals människor var vi dom enda vita!
Indier gillar att bli fotograferade, men detta övergick vad vi hittills varit med om!
Folk kom fram och ville att vi skulle ta på deras barn. Vi skulle ta deras barn i handen och därefter tackade dom så jättemycket! Vi är med på bild i otroligt många indiska mobiler, men det som vi roades mest av, var att dom även kom fram och frågade om Kentha kunde ta en bild med sin egen kamera på mig och dom eller jag på Kentha o dom ihop. Vi log och log och gjorde verkligen vårt bästa för att vara vänliga och visa dom respekt, trots att vi tyckte det var tokigt och till slut också en aning tröttsamt. När vi kom hem var det till att radera hundratals bilder på oss o indiska barn, kvinnor och män!

Vi tänkte att när vi kom till The Golden Tempel i Amritsar, trodde vi nog att vi skulle stöta på turister och det gjorde vi, men det var ett par grupper och så nån enstaka viting. Vi var till allmänt beskådande även där!
Amritsar betyder dop och man utför ett symboliskt dop för att bli Khalsa = ren. Som renlärig SIkh får alla män efternamnet Singh och alla kvinnor heter Kaur i efternamn! Singh betyderr lejon och Kaur betyder prinsessa. När dom ska namnge sina barn går dom till templet och slår upp i boken ( som kallas Guru Granth Sahid och är deras rättesnöre i ställer för en mänsklig guru) och så blundar dom och sätter ner fingret på nån bestämd sida och första bokstaven i ordet dom pekar på ska var första bokstaven i barnets namn.

I Amritsar, i det gyllene templet förvaras originalutgåvan av boken och vid vissa högtidliga ställen visar man upp den, annars ligger den under vackra kuddar. Det finns en massa ritualer runt detta och vi var med Parram och han talade hela tiden om hur vi skulle göra för visa respekt.
Det var väldigt vackert och speciellt att uppleva detta!

Vi har lärt en massa om sikherna och deras historia, när vi varit här!
Imorgon går resan vidare med bil tillsammans med Parram ner till Delhi. Där ska vi få träffa hans fru Jaspreet Kaur på centralstationen och ta en Chai tillsammans. Sen hoppar vi på tåget som ska ta oss genom Tharöknen upp till Jaisalmer! Vi hörs i Jaisalmer!

Bilder