Gurkmeja

Gurkmeja (Curcuma longa):

Härstammar från ingefära-familjen, Zingiberaceae, och är en väldigt vanlig krydda i Indisk matlagning. Den är mest känd för sin gula färg och på många språk betyder namnet till och med gulrot.

Det är roten på denna växt som man kokar, torkar och sedan maler till ett gult pulver. Smaken är jordig och lite bitter och har en rätt skarp smak.

Det är rätt ovanligt att man använder kryddan ensam men är vanligt i olika currys och den passar lite bra till såväl vegetariska rätter som till fisk och kött.

När den används i matindustrin så har den namnet E 100!

Gurkmeja/Turmeric

Om Indien.nu

Indien.nu grundades år 2000 som en ickekommersiell webbplats för spridande av information och resetips om Indien. Sajten drivs och utvecklas av Henric Carlsson som sedan 2007 bor i staden Udaipur, Rajasthan, Indien. Läs mer om Indien.nu här!

Kontakta oss

För frågor och synpunkter skicka ett mail till: Webmaster Vill du tipsa om arrangemang och evenemang i Sverige, maila: Henric För fler kontaktdetaljer, se kontakta oss.

© 1999-2013 Indien.nu