Oroväckande höga dödstal bland Gujarats stora kattdjur

Det var bara någon dag sedan vi kunde läsa om att Gujarats Lejon börjar bli lata. Anledningen är att privata operatörer och Gujarats regering använder åtel samt matar lejonen med sjuk och svag tamboskap. Men ett annat hot som kan vara en virusinfektion som sprids mellan de stora kattdjuren.

261 lejon och 340 leoparder döda under en tvåårsperiod

Minst 261 lejon ska ha dött i Saurashtra, Gujarat, sedan 1 januari 2018. Minst 17 av dessa dödsfall var onaturliga, dvs dödsfall i trafikolyckor och liknande. Det går inte att utesluta att många av dessa dödsfall beror på virussjukdomen CDV som dödade många lejon under 2018 och 2019. Virussjukdomen är en stor fara för tigerpopulationen då den är begränsad till endast ett område i hela världen.

Lejonräkning enda sättet att få reda på sanningen

För att utreda om antalet döda djur ligger inom det normala måste vilddjursräkning ske under året, enbart då kan man veta exakt hur det ligger till, men siffrorna är oroväckande. Har lejonstammen växt sig så mycket större än tidigare kan antalet dödsfall vara normalt. En möjlig anledning till att stammen kan ha växt sig större är utfodringen som gör att lejonen inte behöver jaga för sin föda

Radiohalsband

Flera av Gujarats lejon har fått radiohalsband så att forskare kan se hur de rör sig och på så vis minska antalet dödade i till exempel trafikolyckor, något som delvis lyckats under föregående år.

Läs mer

Du kan läsa mer om Gujarats lejon här och här!

Läs mer i Times of India

Hitta resan till Sasan Gir

För att ta sig till Sasan Gir kan man flyga till Ahmedabad i Gujarat för att sedan resa vidare med buss eller taxi. Nedan kan du hitta biliga biljetter direkt från Sverige eller valfri flygplats i Indien!