Indiens stränder – Från skräphögar till blå flaggor?

De flesta turister som besöker Indien har säkerligen spenderat tid på någon av dess långa sandstränder. Bortsett från några fantastiska ö-grupper långt utanför det indiska fastlandet (och några andra på fastlandet) har stränderna i sig kanske inte varit så märkvärdiga sett till internationell nivå. Nu vill Indien få sina stränder till hög internationell kvalitet och till hjälp tar man ”Blå Flagg”. 

Indiska stränder – Exotiska destinationer med fantastisk mat och exotiska inslag

Solnedgång på Kovalam beach, Kerala, Indien

De indiska stränderna är fulla i skönhet, exotiska inslag, gemytliga ”beach shacks” med fantastiska smakupplevelser, men när det kommer till renlighet, anpassning för funktionsförhindrade och mycket annat har de lokala och centrala myndigheterna sett att man halkat efter andra länder i Asien och världen. Delstaten Goa vill tillexempel ta turismen till helt nya nivåer med lyxhotell, rena och vykortsvackra stränder med faciliteter i världsklass. 

Anledningen är enkel; ryggsäcksturism, under korta och intensiva turistperioder, sätter allt för hård press på delstatens sköra miljö utan att dra in nog med pengar. I stället vill man sprida ut turismen över året och satsa på färre men större hotellanläggningar med mer välbärgade turister, en satsning som ska leda till mindre tryck på vägar, sophantering och vattenförsörjning. Vi vet ännu inte vad delstaten har för planer för de små familjeägda verksamheter som inte passar in i mallen ovan.

Upp till 95% av skräpet från turismen

”National Centre for Coastal Research” genomförde nyligen studier på de indiska stränderna och resultatet ligger i linje med vad delstaten Goa erfarit. Mellan 40 och 96% av allt skräp på de indiska stränderna kommer från turismen. Studierna har varit såväl kvantitativa och kvalitativa och studerat skräpet på såväl den indiska västkusten som östkusten. Oroväckande nog konstaterar rapporten att de flesta stränder och hamnar i Indien är kraftigt nedskräpade.

Blåflagga – Inte bara för stränderna i Goa och Kerala

Strand, Havelock, Andamanöarna, Indien

Det är inte bara i populära Goa och Kerala som Indien vill locka strandturism till, det visar man genom att utveckla och blåflaggscertifiera vissa stränder i Indien. Ett blåflaggscertifikat går kortfattat ut på att man ska:

Utbilda befolkningen runt stranden för att uppmuntra dem till att bevara miljön
Informera besökare av stranden om blåflaggsprogrammet och för att besökare ska lära sig mer om den lokala floran och faunan på stranden
Övervaka och kontrollera att reglerna kring certifikatet följs
Förvalta och genomför nödvändiga kriterier för att försäkra en konsekvent hög standard som gör Blue Flag så värdefull och förtroendeingivande (renlighet, vattenkvalitet och mycket mer)
Se till att besökarna är säkra genom att tillhandahålla livvakter, säkra publika ytor samt en säker miljö,

Vilka indiska stränder har då certifierats enligt Blue Flag?

Det indiska ministeriet för miljö, skog och klimatförändringar valde ut ett antal stränder där de genomförde ett nytt program, kallat ”Beach Environment & Aesthetic Management Service (BEAMS)”. Detta program har olika aktiviteter relaterade till föroreningsminskning, strandmedvetenhet, estetik, säkerhet, övervakningstjänster och miljöutbildning, med mera och ledde efter dess genomförande att stränderna i listan kunde nomineras för blåflaggscertifikatet. 

Totalt 10 stränder belägna i 6 stater och 3 unionsterritorier har redan utvecklats i nivå med de bästa internationella stränderna med säkerhet och ekologiskt hållbar infrastruktur, acceptabel badvattenkvalitet, självförsörjande på energi och miljövänliga tjänster / förvaltningsåtgärder. Stränder som har tilldelats Blå Flagg-certifiering är:

  1. Shivrajpur, Devbhumi Dwarka-distriktet, Gujarat
  2. Ghoghla (Diu) Dadara Nagar Haveli och Daman & Diu
  3. Padubidri, Udupi District, Karnataka
  4. Kasarkod, Karwar-distriktet, Karnataka
  5. Kappad, Kozhikode District, Kerala
  6. Kovalam, Kanchipuram-distriktet, Tamil Nadu
  7. Eden, Puducherry District, Puducherry
  8. Rushikonda, Vishakhapatnam-distriktet, Andhra Pradesh
  9. Golden, Puri District, Odisha
  10. Radhanagar (Havelock), Andaman- och Nicobaröarna

Vad tycker du om de indiska stränderna och vilken är din favorit?