Sikkim

By StoriesofKabeera - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/in
Delstatsfakta
Delstatsnamn
Sikkim
Sikkims placering i Indien
Delstatshuvudstad
Gangtok
Invånare (ca)
1 miljoner
Yta
7 214km²
Språk
Nepali
Bäst tid att besöka
Mars till juni, mitten på oktober till mitten på december
Inledning

Sikkim ligger i nordöstra delen av Indien, precis norr om Västbengalen. Delstaten breder ut sig mitt i Himalaya, omringat av Bhutan, Nepal och Tibet. Staten är mytomspunnen och otroligt vacker, med höga berg och mängder av rhododendronbuskar och orkidéer bredvid buddhistiska kloster och färgglada böneflaggor. Endast tills för nyligen har turister börjat få tillstånd att besöka Sikkim och det är en riktig pärla du inte bör missa om du gillar att vandra och se vacker natur och fantastiska berg.

Sikkim har bebotts av flera olika folkslag och tibetanska kungariken har stundtals regerat över området. Idag bor det mest nepaleser här som försörjer sig som bärare och man pratar därför för det mesta nepali.

De flesta åker hit för att vandra och det är förståeligt för lederna ger fantastiska vyer, redan under första dagens vandring. I Sikkim ligger världens tredje högsta berg, Kanchenjunga (8586 m) och lederna kring berget är ofta målet för vandrare.

Platser värda att besöka

Gangtok
Gangtok är huvudstaden i Sikkim, en liten stad där många vandrare samlas för att arrangera sina expeditioner eller helt enkelt för att fly värmen. Det finns inte mycket att göra i staden och man hamnar mest här för att fixa alla tillstånd eller för att ha staden som utgångspunkt för att besöka andra platser. Gangtok ligger högt på ett berg och vid bra väder ser man Kanchenjungamassivets snöklädda toppar.

Man kan göra trevliga små dagsutflykter runt Gangtok, t.ex. åka över till andra sidan dalen och besöka Rumtek kloster. Där finns flera trevliga munkar som gärna svarar på frågor och visar runt och ibland får man lov att se på deras ceremonier (ifall man är diskret och diskret klädd). Man kan också bo i området kring klostret, något som är mycket fridfullt. Runt klostret finns vacker cederskog, men det kryllar av blodiglar där inne så ta på dig ordentligt innan du ger dig in där!
I Gangtok så fixar man alla vandringstillstånd och skaffar guider för de leder som kräver det.

Tsomgo Lake
Från Gangtok kan man åka upp till den högt belägna och otroligt vackra sjön Tsomgo. Sjön är helig och flankeras av böneflaggor och vackra höga berg. Tyvärr flankeras den också av otaliga restauranger och massor av indiska frusna turister som står och huttrar i sina tunna saris.

Sjön är belägen på 3750 meters höjd och höjdskillnaden gör sig genast påmind så fort man börjar vandra upp på bergen kring sjön. Trots besväret är en vandring upp på något utav bergen en upplevelse då utsikten runt 4000m är strålande en klar dag. Dock är det mycket kallt, något man ska tänka på innan man ger sig av från Gangtok.

Du behöver tillstånd för att besöka sjön, men det fixar arrangören, det kostar runt 80 kr för en dagstur för utlänningar och då brukar en liten bit mat ingå.

Tashiding
Om man åker från Gangtok mot Yoksum kan man be jeepen stanna till vid Tashiding. Uppför en 45 minuters tröttsam väg ligger på en kulle ett vackert och aktivt kloster omringat av tusentals fladdrande böneflaggor i alla möjliga färger.

Karta
Nationalparker

Trekking:

Yuksom-Dzongri-Gochela-Yuksom
Att trekka i Sikkim kräver inte att du är atlet, men man behöver ha en god grundkondition för att njuta till fullo av lederna. Stundtals går man på hög höjd och den tunna luften gör dig lätt väldigt trött. Man vandrar rätt kort varje dag, vilket medför att man snabbt glömmer den hårda ansträngningen.
Man vandrar i 10 dagar, av vilka de flesta är stundtals svåra men för det mesta ok. Det tar ca 5-6 dagar uppåt och 3-4 dagar ned, beroende på takt. Se till att stanna en dag extra runt 3500 för att acklimatisera dig.
När man närmar sig de högsta punkterna över 4000 meter får man se upp med höjdsjuka, huvudvärken kommer som ett brev på posten och man får vara MYCKET uppmärksam. Skulle du känna av symptom så gå GENAST ned på lägre höjd, eftersom sjukdomsförloppet är snabbt och kan vara dödligt.

Leden som går mot Kanchenjunga startar i Yuksom på 1700 m och trekkens högsta punkt är GocheLa (ca 5000m). På 4200 når man Samitisjön som ligger inklämd i en dalgång och omringad av alla berg Vattnet är grönt och fruset och böneflaggorna och de höga bergen utgör vackra kontraster mot varandra. Utsikten härifrån är fantastisk över Kanchenjunga och känner man att man inte klarar att ta sig upp på passet (GocheLa på 5000m) så kan man stanna här och beundra utsikten innan man påbörjar vandringen nedåt.

Leden är mycket vacker och på lägre höjder går man igenom tropiska, fuktiga skogar och vattenfall och redan efter någon dag har man vyer av Kanchenjungas sydsida.
Fördelen med att vandra i Sikkim gentemot Nepal är att man knappt möter några människor alls och det är rent och lugnt. Guide och bärare är nödvändigt och obligatoriskt (du får inget tillstånd att vandra själv) då det inte finns någonstans att köpa mat. Man bor i små baracker eller i tält längs vägen och guiderna lagar mat och ser till att inget skräp lämnas kvar. Jakar bär din ryggsäck vilket gör att du lättare kan uppskatta vandringen utan att bära på något tungt förutom vatten och kamera. Ta med flera minneskort och laddade batterier! Du tar mer foton än du någonsin tror!

Att vandra kräver tillstånd, något du eller din guide skaffar i Gangtok.
Priserna för att delta i en organiserad grupp varierar, beroende på vilken arrangör du väljer att gå med. Är ni några stycken kan ni pruta på priserna. Själv betalde jag 20$ US/dagen och då ingick allt, transport med jeep till Yoksum och mat och dryck varje dag (mycket bra mat) med en kock som lagade all mat, bärare och boende. Andra arrangörer tar upp emot 50$ US/dagen. Det som skiljer är främst kvalitén på maten, men det är inte så stor skillnad att det skulle motivera att betala mer. Se till att träffa personen som ska leda vandringen och diskutera igenom vad ni vill äta. Arrangörerna är ofta samarbetsvilliga och kan gå med på speciella krav som t.ex. endast vegetarisk mat. Se till att du får se på utrustningen du skall låna också (om du inte har med dig egen), dvs. sovsäck, vantar, mössa och jacka. Försäkra dig också om att dina bärare har det lika bra, fråga arrangören vart bärarna sover och äter och vilken form av utrustning de har. De finns en förening som stödjer bärarna så det slipper arbeta under miserabla förhållanden, se till att du anlitar arrangörer som stödjer dem och följer deras policys så kommer både du och de få en bra trekk!

Andra leder

Du kan vandra andra kortare leder som inte kräver tillstånd. Man vandrar då på lägre höjder och mellan byar där man kan stanna och äta och sova. Turistinformationen i Gangtok har all information om olika leder.

Väder

Bästa tiden för att vandra är på våren, mars till juni. Då är sikten klar och regnet har ännu inte börjat komma. På lägre höjder ser man orkidéer och rhododendron blomma och det är otroligt vackert. Monsunen kommer under sommaren och sen kommer vintern med mycket snö och okörbara vägar.

Övrigt

Tillstånd

För att besöka Sikkim krävs tillstånd. Det fixar man lätt på Sikkim Tourist Information Centres (Middleton Street) i Calcutta (det tar 2 dagar, ta med ett gäng fotografier och kopior på pass och visum) eller i Darjeeling (här är processen mycket krångligare eftersom man måste besöka olika kontor i olika delar av staden).
Man skall, teoretiskt i alla fall, kunna skaffa ett endags visum vid delstatsgränsen som man genast måste förlänga när man når Gangtok, men frågan är om det är värt chansningen.
Ett tillstånd gäller i 15 dagar och man kan sen förlänga det i ytterligare i 2*15 dar.
Man behöver också tillstånd för att vandra. Det fixar man på Sikkim Tourism Office i Gangtok eller så gör din guide det åt dig.
Vill du besöka Tsomgo Lake krävs också ett tillstånd, men eftersom du måste ingå i en organiserad grupp för att besöka sjön så gör arrangören det automatiskt åt dig.
Efter ett besök i Sikkim får du av någon obegriplig anledning inte lov att besöka delstaten igen inom tre månader. I teorin får du heller inte besöka någon annan delstat som kräver tillstånd, men det är ingen som följer de reglerna längre.

Resa till och från

Befinner du dig i Calcutta kan man ta ett nattåg mot den nordligaste tågstationen i de här trakterna, New Jaipalguri (NJP), staden heter Siliguri. Utanför NJP ligger en jeepstation där du kan dela jeep upp till Gangtok, något som tar ytterligare 4 timmar beroende på vädret.
Befinner du dig i Darjeeling så är det delad jeep som gäller, de flesta går mot Gangtok och det tar ca 6 timmar. Man kan också chartra en egen jeep som kör en direkt till Yuksom men eftersom man måste vara del av en grupp för att få lov att vandra så är det ingen idé om man inte redan lyckats fixa ett tillstånd på något sätt.