Ett bra sätt att förbereda resan är att läsa reseguider. Det finns ett flertal olika varianter att köpa eller låna på biblioteket. Vilken guidebok du ska ha beror kanske lite på vilken form av resa du ska på samt vilka delstater du ska besöka.
Några böcker som vi har läst och gillat är; "India" av Lonely Planet, "Indien" av Willmaguide (Svensk omarbetad utgåva av LP som tyvärr inte verkar uppdateras längre) samt vår personliga favorit: "Indien - Curry Expressen" som är utgiven av Vagabond . Det som gör Vagabonds bok så bra är inte själva guidedelen, som faktiskt är väldigt tunn och gammal, utan den första delen i boken, nämligen resekrönikorna som är fantastiskt inspirerande. Ett annat helsvenskt alternativ finns att få tag på genom Samuel travel. Samuel Strandbergs guidebok kan vara ett bra komplement till de stora internationella guiderna.
India, Lonely Planet
Ryggsäcksresenärens bästa vän eller fiende? Lonely Planets reseguide till Indien är utan tvekan den mest populära guideboken och det är lätt att förstå varför efter att ha läst och rest efter boken. Här finns massor av kartor, massor av tips på platser, restauranger och hotell i alla prisklasser. Den stora nackdelen är att India är den mest populära guideboken på marknaden med den följden att du garanterat alltid kommer att hamna på samma platser som många andra "back packers". Bra tycker vissa, mindre bra tycker andra men med lite sunt förnuft och egen upptäckarglädje är det en mycket bra bok. En annan nackdel med att trycka in en hel kontinents sevärdheter på 1088 sidor innebär kompromisser när det gäller djup men både LP och konkurrenterna erbjuder även mer detaljerade guider över begränsade områden.
Den senaste utgåvan är från 2022. Observera också att Lonely Planet har djupare böcker till vissa delstater och områden i Indien.
Lonely Planet India 2022 på Bokus
GOA & Mumbai, Per J Andersson, Vagabond förlag
Precis som med sin tidigare guidebok, Indien – Personlig guide, lyckas Per J Andersson åter igen guida oss till Indien på ett lite mer personligt sätt. Den här gången får vi följa med till Goa, den lilla pärlan på den indiska västkusten som under 21 år besökts av författaren. Dessutom guidas vi vant genom Mumbais olika områden - en stad som bjuder de flesta Indienresenärer på Indiens kaotiska yttre och varma, kittlande och alldeles fantastiska inre för första gången.
Innan vi kastas ut till Goas basarer, stränder och de svalkande vågorna introduceras vi till Indiens olika religioner och historia. Vi får även massor av praktiska tips om allt som kan få resan att bli precis sådär perfekt som vi hoppats på, läsa inspirerande reseskildringar och se Goa ur författarens egna ögon – i färg!
Guideboken är uppdelad efter Goas olika delar där vi får läsa om alla de olika platsernas karaktär, utbud av stränder, hotell, restauranger, shopping, sevärdheter och andra bra-att-ha-tips. För dig som kanske tröttnar på allt Goa har att erbjuda tipsar boken om andra smultronställen på utflyktsavstånd och ger samtidigt råd om hur lång tid dessa utflyktsmål kan tänkas behöva. Kort sagt, GOA & Mumbai ger dig alla tips du behöver innan och under din resa till Goa.
Boken är utgiven hösten 2005 och finns bland annat att köpa på Bokus.
Indien - Personlig guide av Per J Andersson, Vagabond
Den senaste reseguiden om Indien från Vagabond förlag är ett mycket välkommet tillskott till guidebokshyllan och ryggsäcken. Om Curryexpressen av samma förlag riktar in sig mer på krönikor och berättelser så är denna bok en riktig guide och följeslagare till Indien - med en personlig prägel. Boken guidar dig genom ett 20-tal platser och kan således kanske inte konkurrera med giganternas 100-tals platser och orter. Skillnaden är att enbart det bästa och mest intressanta är gott nog för Vagabonds reseguide. Per J. Anderssons guider är både personligare och intressantare än jättarnas dito och är dessutom mycket detaljerade. Ska jag försöka hitta något negativt om boken skulle det vara det något smala urvalet av orter samt hotell även om det bästa ofta är att själv utgå från ett område och leta efter de mest prisvärda rummen.
Kompletterad med en Willmaguide eller Lonely planet är Indien - Personlig guide av Per J Andersson för mig en given följeslagare på resan.
Boken är utgiven våren 2004 och finns bland annat att köpa på Bokus.
Indien -personlig vägvisare till land och kultur
Zac O' Yeah's väldigt personligt skildrande guidebok målar Indien på två helt olika sätt i två olika delar. Del två som han benämner "En färd till Indien" kan avhandlas snabbt. Den är upplagd ganska likt de klassiska guideböckerna som till exempel Lonelyplanet, Rough Guides och Footprint. Skall du köpa en guidebok som berättar var du skall äta, sova och vad du skall se så håll dig till dessa. De är mycket mer omfattande och ingående på denna bit än vad Zac's bok är.
Det är för den första delen, "Indiens kultur", på ca 160 sidor som man får valuta för sina pengar. Här behandlas Indiens historia och framför allt dess kultur och ofta visas de två gående hand i hand.
Historian redovisas kortfattat och bra, ända från induskulturen och fram till mordet på Rajiv Gandhi. Religiondelen behandlar givetvis de flesta av de stora och små religioner som utövas i Indien, men även personliga skildringar av tempelbesök och ashrams.
Teater, litteratur och dans ges mycket utrymme och texterna bygges till stor del på egna intervjuer, möten och erfarenheter. Givetvis kan Zac O' Yeah inte undgå Indisk film och då Bollywood i synnerhet, men han berör även Tv:s inmarsch, erövringar och betydelse för dagens Indien.
Sist men inte minst får vi veta mer om Indisk musik, allt från Raga till Rock, samt hur det är att vara ung i dagens Indien.
/Björn Svensson
Samuel Travel, Indien
Samuel travels bok är lite mer personligt skriven än jättarnas varianter och här finns flera tips om sevärdheter över hela Indien. Boken riktar sig inte till den extreme budgetresenären i första hand utan mer till dig som vill resa med en lite större budget. Därmed inte sagt att budgetresenären inte hittar bra information här utan snarare att boken fungerar som ett bra komplement till de andra böckernas budgettips. I slutet av boken finner läsaren en bra och intressant ordlista med förklaringar på olika sedvanor, ord och indiska vardagsriter. I den fjärde reviderade upplagan finns ett kort kapitel om Nepal som mest ska ses som inspiration. Ett bra initiativ eftersom många resenärer kombinerar sin resa till Indien med en tur till Nepal.
Boken går att beställa direkt från Samuel Travels hemsida.
Vagabond förlag, Indien, Curryexpressen
Som guidebok är kanske inte Curryexpressen den bästa även om det finns en del tips om olika städer och delstater. Det som gör denna bok så bra är det stora antalet kåserier och berättelser från de duktiga skribenterna på Vagabond. Boken är en stor inspirationskälla inför resan och fungerar faktiskt bra även för dig som inte vill resa själv.
Just nu bjuder Vagabond på ett gratis kapitel på webben.
Boken finns att beställa från Bokus
Fler guideböcker
Det finns många, många, fler guideböcker till Indien på marknaden. Har du läst någon du tycker saknas? Tipsa oss genom att skriva en kommentar nedan. Du vet väl att vi har fler bokrecensioner under menyvalet Indien i Sverige ovan?