Chandigarh

Snabbfakta
Chandigarhs placering i Indien
Invånare (ca)
700 000
Språk
Hindi, Punjabi & engelska
Bäst tid att besöka
Oktober till april

Chandigarh är ett unionsterritorium men även delstaterna Haryanas och Punjabs huvudstad. Trots sin litenhet, i Indiska mått mätt, finns en hel del intressanta sevärdheter varpå ett par dagar här är välspenderade på vägen mot andra mål.

Sevärdheter

Rose Garden

Chandigarh rose garden
 

I Chandigarh (sektor 16) kan du besöka Asiens största rosenträdgård. Här finner du inte mindre än 1600 olika arter av rosor och runt 17,000 andra plantsorter. Trädgården grundades år 1967 och namngavs efter den före detta Indiska presidenten Dr. Zakir Hussain. Parken sprider ut sig på ett område av 121 405 m2 och du kan även en gång om året besöka ”The Festivals of Gardens” som organiseras just här i februari varje år.

Bougainvillea Garden

Bougainvillea garden

Bougainvillea Garden har en yta på 80 937 m2 och öppnades 1976 i Sektor 3. Här finner du hundratals olika bougainvillea-sorter (Trillingblomssläktet). Här kan man vandra runt på den härliga promenadstigen och bara njuta av de vackra och färggranna blommorna. Det finns så klart att par olika träd och andra växter att njuta av också.

Chandigarh War Memorial

Chandigarh war memorial
 

I samma park som Bougainvillea Garden kan du även besöka Chandigarh War Memorial som kanske är det största krigsmonumentet i landet med sina 8459 namn på avlidna soldater. Chandigarh War Memorial har tillägnats de soldater från armén, flygvapnet och marinen som mist sitt liv av att försvara landet sedan självständigheten i Indien 1947. Invigdes av Dr . ApJ Abdul Kalam den 17 augusti 2006. Monumentet listar namnen på ”martyrer” från Punjab, Haryana, Himachal Pradesh och unionsterritoriet Chandigarh. Ett stort område med snirklande väggtavlor där du kan läsa namnen på de förlorade soldaterna. Chandigarh War Memorial kan besökas både dagstid och vid skymning då detta otroliga område blir upplyst och otroligt vackert.

Sukhna Lake

Sukhna lake, Chandigarh
 

Till denna konstgjorda och 3 kilometer långa sjö kommer folk både morgon och kväll. Här kan man vandra runt längs den långa strandpromenaden och bara njuta - eller varför inte hyra roddbåtar, trampbåtar eller paddla kajak. Det finns lilleputt-tåg, hoppborg och svanbåtar för de mindre och de med barnasinnet kvar. När du har trampat båt eller låtit barnen hoppa i hopptornet kan man sitta ner och njuta av olika snacks. Här finner du olika sorters snabbmat, läsk och lite småshoppar. Det finns även en hel del fågelliv som kan vara av intresse för fågelskådaren.

Rock Garden

Chandigarh - Rock garden
 

Rock Garden är väl värt ett besök eller två. Denna plats är helt unik och det finns ingen möjlighet att finna något likande någonstans i Indien. Denna underbart roliga och fascinerande plats finner du i Sektor 1. Rock garden skapades av Nek Chand, en man med unika idéer, som genom att använda sig av avfall skapade sin vackra konst. Nek Chand försökte länge gömma parken och klarade detta i 18 år innan myndigheterna hittade hans kreation år 1975. När parken hittades så blev den inte gillad av alla och hade det inte varit för allt folk som stöttade honom så hade den förstörts och rivits. 1976 öppnades rock garden för allmänheten och ända sedans dess har denna park förundrat och roat folk från hela världen. Det går inte att beskriv vad som finns här och känslan som infinner sig när du besöker detta ställe, så det ända rätta är att besöka rock garden så snart som möjligt! Ha gott om tid att förundras!
Inne på området finner du även en liten shopp- och fikaplats där du kan köpa lite snacks, gunga eller ta en runda med kamel. 
Entrébiljett kostar 10 Rs

Government Museum

Museum i Chandigarh
 

Beläget i Sektor 10, finner du Statens Museum & konstgalleri, en framträdande plats som visar en enastående samling miniatyrmålningar, stenskulpturer från Gandhara-perioden, mynt och dekorativ konst. Museet är uppdelat i olika delar så att det är lätt att hålla ordning på allt man ser. Liksom många andra majestätiska byggnader, är även detta designat av den berömda arkitekten Le Corbusier. 
Öppentider: 10:00 till 16:30 
Stängt: måndagar och helgdagar.
Entrékostnad är 10 Rs och kamera 5 Rs

Internationella Dockmuseet

Här finner du en bred samling av fascinerande dockor och marionetter under ett enda tak. Det startades år 1985 och ligger på Bal Bhavan och har som främsta syfte att ge nöje för barnen. Dockor som finns här har plockats från hela världen och är arrangerade i olika gallerier. Dockor från länder som Tyskland, Danmark, Nederländerna, Spanien, Korea och Ryssland pryder denna stora samling. En annan underhållande aktivitet på museet är leksakståget, som ger en häpnadsväckande liten tur i detta charmiga museum. De indiska dockorna är så klart en av huvudattraktionerna här och de är klädda i olika kläder som förknippas med olika delstater.
Öppentider: 10:00 till 17:00 
Stängt: söndagar och helgdagar.

The Capitol

Capitol-komplexet ligger i Sektor 1 och består av tre byggnader, nämligen sekretariatet, den lagstiftande församlingen och högsta domstolen. Dessa betongbyggnader kan tyckas påminna om öststatsarkitektur där de står stora och ståtliga. De har en enastående struktur, och domstolsbyggnaden har dubbla tak som är utformat som ett upp- och nedvänt paraply. Idag är detta högkvarter för både regeringen av Punjab och Haryana.

Annat att göra

Om man är på besök i Chandigarh så kan man passa på att ta sig en tur i den dubbeldäckade och taklösa turistbussen som tar dig runt om i staden. Man kan åka på en tur som tar en till några av de största sevärdigheterna i Chandigarh som bla Rose Garden, War Memorial och Rock Garden.

Turerna startar från hotell Shivalikview i Sektor 17 och de har en policy att köra vid minst 4 personer. Tiderna som gäller är 10:00 eller 14:30 och en halvdagstur kostar 50 Rs.

Shopping i Chandigarh

Shopping i Chandigarh

De flesta block har ett litet centrum med en del butiker men för den bästa shoppingen i Chandigarh beger man sig lämpligast till Shoping Complex i block 17. Det här är inte ett inomhuscentrum utan likar mer vanlig stadshandel. Här ligger hundratals affärer runt några stora torg. Här hittar man såväl västerländska märkesbutiker som indiska butiker med allt man kan tänka sig. Många av stadens bättre restauranger ligger även här. För den kaffesugna kan man bland annat finna en Barista vid ett av torgen.

 
Boende

Boende i Chandigarh finns i alla prisklasser även om det är lättare att hitta lite dyrare rum. Många hotell ligger i Sektor 22 och 17. 

Äta

Chandigarh är en stad som erbjuder många alternativ för matälskare, oavsett om du föredrar indisk eller europeisk mat. Du kan hitta restauranger i alla prisklasser och smakinriktningar, från snabbmat till fine dining. Här är några av de bästa ställena att prova:

  • Om du vill njuta av en elegant middag med utsikt över Sukhna Lake, kan du besöka The Lakeview Cafe på Taj Chandigarh1. Detta är en av de mest populära restaurangerna i staden, som serverar både indiska och internationella rätter. Priserna är lite höga, men värt det för atmosfären och servicen.
  • Om du är sugen på något annorlunda, kan du prova Brooklyn Central på Elante Mall2. Detta är en amerikansk diner som erbjuder burgare, pizza, pasta, sallader, milkshakes och mer. Det är ett perfekt ställe för en avslappnad lunch eller middag med vänner eller familj.
  • Om du vill smaka på det lokala köket, kan du inte missa Pal Dhaba på Sector 28-D3. Detta är en enkel och autentisk restaurang som serverar läckra punjabi-rätter som butter chicken, dal makhani, naan och lassi. Det är ett billigt och populärt ställe bland både turister och lokalbefolkningen.
  • Om du vill ha en kopp kaffe och något sött, kan du besöka The Willow Cafe på Sector 10-D4. Detta är ett mysigt och charmigt kafé som serverar färskt bakverk, kakor, smörgåsar, sallader och mer. Det är ett bra ställe att koppla av och njuta av den lugna miljön.
Resa till & från

Bussförbindelserna med Delhi är mycket goda och priset är lågt. Det går även bussar till och från Punjab, Himachal Pradesh och Rajasthan. Tåg mellan Delhi och Chandigarh fungerar smidigt och lätt. Vill man vidare till Amritsar så är bussen ett bättre val. Bussbiljetterna köper man på busstationen i sektor 17.

Väder
 JanFebMarAprMajJunJulAugSepOktNovDec
Max212329363938343334332823
Min7101521262827262419198
Genom-141722293333313029262116
snitt            
Regn202015202571236236114181010
Historia

Platsen där Chandigarh idag ligger har en flertusenårig historia. Fornlämningar som dateras mnst 3000 år tillbaka i tiden visar att staden var en del av harappakulturen.

Den moderna staden skapades efter indisns självständighet och delningen av Pakistan och Indien. Det ansågs att Punjabs dåvarande huvudstad Amritsar låg för nära gränsen mellan de två rivalerna Indien och Pakistan. En ny huvudstad skulle byggas och den hamnade här. 

Uppdraget att skapa den nya staden hamnade hos den amerikanska planeraren och arkitekten Albert Meyer som i sin tur lät Le Corbusier stå för arkitekturen på många av stadens ikoniska byggnader.

Övrigt
Foto
Henric Carlsson