Mobiltelefon i Indien

Med dagens allt mer avancerade mobiltelefoner får du jättebra resesällskap. Nu kan man ju inte bara ringa från sin telefon utan har även en helt okej kamera, ficklampa, en GPS med kompass och kartor och mycket mer. Här kommer vi berätta lite kortfattat om hur du använder din mobil från Indien.

Airtel Simkort Indien

Det indiska mobilnätet för GSM, 3G och 4G, är väl utbyggt över större delen av Indien och alla städer och stora vägar har idag bra täckning. Täckningen kan vara sämre eller obefintlig på landsbygden. Idag finner man bra anslutning till 4G-nätet över nästan hela Indien även om det ibland kan vara lite si och så, speciellt i bergsområden.

Ringa med ett svenskt abonnemang

Många svenska telefoner är knutna till en svensk operatör, det innebär att om du stoppar in ett kort från en annan operatör kommer din telefon inte att fungera att ringa från eller till. I dessa fall är du hänvisad att ringa med ditt svenska abonnemang i Indien.

Att ringa från sitt svenska abonnemang i Indien är en mycket kostsam historia, kontrollera med din operatör vilka avgifter just de har. Tänk också på att det kostar pengar att ta emot samtal med sitt svenska abonnemang i Indien vilket gör att räkningen lätt skenar iväg. Som om inte detta är nog får du även betala utlandstaxan om någon talar in ett meddelande på mobilsvar. Vi rekommenderar därför att inaktivera mobilsvar innan avresa.

Om du anväder en modern telefon med dataöverföring för e-post, webb eller andra applikationer är dataavgifterna också mycket höga. Kontrollera detta noggrant med din operatör. Räkningar på hundratusentals kronor är inte omöjliga efter några dagars surfning från mobilen!

Ringa med indiskt kontantkort

Istället för att ringa från sitt svenska abonnemang kan man köpa sig ett pre-paid card (kontantkort) till mobiltelefonen i Indien. Obs! kontrollera innan resan att mobiltelefonen inte är låst till en svensk operatör.

 Eftersom reglerna nu är mycket tuffare att skaffa kontantkort så måste du ha med dig en signerad pass-kopia, en kopia av ditt visum och ett par nytagna passfotografier samt ett adressbevis på engelska som du kan skriva ut från skatteverkets sida. Sedan måste du fylla i ett långt formulär innan du får ut ditt kontantkort. Att ladda korten är sedan mycket enkelt. Gå bara att gå till en liten kiosk med någon av mobiloperatörernas logotyp och ladda din telefon. Ibland kan det gå mycket enklare att köpa sitt kontantkort men är man förberedd på det ovan är det inga problem.

Det är enklast att skaffa ditt kontantkort från Airtel direkt på flygplatsen i Delhi. Vid Airtels disk får du snabb och bra hjälp att komma igång med ditt kort. Det tar oftast 4-5 timmar innan ditt nya kontantkort är aktiverat, men i viss fall kan det ta betydligt längre eller ibland kortare. Läs mer här!

Den tidigare så kallade roamingavgiften mellan delstater i Indien är nu till största delen borttagen. Köper du ett simkort från tex Airtel kan du numer ringa, ta emot samtal och surfa utan extra avgift oavsett i vilken delstat du befinner dig. Ladda bara ditt kort med en fast summa för ett paket som passar dig. De flesta paket innehåller samtal, SMS och data som är giltigt under ungefär en månad, vissa paket innehåller data och samtal för upp till tre månader. Är du storsurfare finns det paket med extra mycket data.

Om din telefon är låst till en svensk operatör brukar mobilbutikerna kunna låsa upp telefonen till en låg kostnad. Tänk dock på att det ofta inte är möjligt med de absolut senaste modellerna som nyligen släppts på den svenska marknaden. Ett annat alternativ är att köpa en billig indisk mobiltelefon för några hundra rupies och använda under resan. OBS! Tänk på att samtliga data, inklusive foton och musik, kan komma att raderas från din telefon vid upplåsningen. Se därför till att ha allt säkerhetskopierat om du tänker göra detta. 

Telefonkiosk

Man kan ju ringa hem till Sverige från Indien utan att man har med sig en mobil. Då krävs det att man besöker en "telefonkiosk" märkt STD/ISD. Dessa kiosker finns i princip överallt, även i mindre byar mycket beroende på att det är få indier som har telefon i hemmet.

Det är väldigt enkelt att använda dessa telefonkiosker och du behöver inte krångla med mynt som tar slut i automaten hela tiden, utan lyft bara luren och ring. Tid och kostnad ser du på en display direkt i anslutning till telefonen. När samtalet är slut betalar du summan till någon i personalen.

Hitta resan till Indien

Hitta billiga flygerbjudanden direkt till Indien och jämför priser genom vårt formulär här på Indien.nu. Nedan kan du jämföra priser mellan hundratals olika försäljare och flygbolag utan extra kostnad!