Mobiltelefoni

Med dagens allt mer avancerade mobiltelefoner blir dessa jättebra resesällskap på resan. Nu kan man ju inte bara ringa från sin telefon utan har även en helt okej kamera, ficklampa kanske en GPS med kompass och mycket mer. Här kommer vi berätta lite kortfattat om hur du använder din mobil från Indien.

Det indiska mobilnätet för GSM är väl utbyggt över större delen av Indien och alla städer och stora vägar har idag bra täckning. Täckningen kan vara sämre eller obefintlig på landsbygden. För 3G ser situationen sämre ut för tillfället men detta är något som snart kommer byggas ut i rask takt.

Ringa med ett svenskt abonnemang

Många svenska telefoner är knutna till en svensk operatör, det innebär att om du stoppar in ett kort från en annan operatör kommer din telefon inte att fungera att ringa från eller till. I dessa fall är du hänvisad att ringa med ditt svenska abonnemang i Indien.

Att ringa från sitt svenska abonnemang i Indien är en mycket kostsam historia, kontrollera med din operatör vilka avgifter just de har. Tänk också på att det kostar pengar att ta emot samtal med sitt svenska abonnemang i Indien vilket gör att räkningen lätt skenar iväg. Som om inte detta är nog får du även betala utlandstaxan om någon talar in ett meddelande på mobilsvar. Vi rekommenderar därför att inaktivera mobilsvar innan avresa.

Om du anväder en modern telefon med dataöverföring för e-post, webb eller andra applikationer är dataavgifterna också mycket höga. Kontrollera detta noggrant med din operatör. Räkningar på hundratusentals kronor är inte omöjliga efter några dagars surfning från mobilen!

Ringa med indiskt kontantkort

Istället för att ringa från sitt svenska abonnemang är det bättre att köpa sig ett pre-paid card (kontantkort) till mobiltelefonen i Indien. Obs! kontrollera innan resan att mobiltelefonen inte är låst till en svensk operatör. Eftersom reglerna nu är mycket tuffare att skaffa kontantkort så måste du ha med dig en signerad pass-kopia, en kopia av ditt visum och ett par nytagna passfotografier samt ett engelskt adressbevis som du kan skriva ut från skatteverkets sida. Sedan måste du fylla i ett långt formulär innan du får ut ditt kontantkort. Att ladda korten är sedan mycket enkelt. Gå bara att gå till en liten kiosk med någon av mobiloperatörernas logotyp och ladda din telefon.

Det är enklast att skaffa ditt kontantkort från Airtel direkt på flygplatsen i Delhi. Vid Airtels disk får du snabb och bra hjälp att komma igång med ditt kort. Det tar oftast 24-48 timmar innan ditt nya kontantkort är aktiverat.

Tänk på att ett kort köpt i tex Rajasthan förvisso (oftast) fungerar i andra delstater men att du då får betala en Roaming-avgift för inkommande samtal samt en förhöjd taxa för utgående samtal. För att ladda på ditt kontantkort i en annan delstat än där du köpte kortet måste du köpa din påfyllnad med exakt det belopp som gäller i staten där kortet såldes. Det låter krångligt och kan i viss mån vara det. Men när du köper ditt kort, kontrollera vilka laddningssummor det finns tillgängliga för taltid. Vissa stater har att 225, 350 och 550 rupies påfyllning går till samtalstid medan andra stater kan ha helt andra summor. När du vill fylla på ditt kort gäller det altså att välja den summan som ger taltid i just den staten där du köpte kortet. Du kan också konvertera ditt kort från en delstat till en annan och slipper då den så kallade roamingavgiften. Det kan det vara värt om du till exempel köpt ditt kort i Rajasthan men ska tillbringa en längre tid i till exempel Goa. Gå då till operatörens lokala kontor så hjälper dom dig.

Om din telefon är låst till en svensk operatör brukar mobilbutikerna kunna låsa upp telefonen till en låg kostnad. Tänk dock på att det ofta inte är möjligt med de absolut senaste modellerna som nyligen släppts på den svenska marknaden. Ett annat alternativ är att köpa en billig indisk mobiltelefon för några hundra rupies och använda under resan.

Telefonkiosk

Man kan ju ringa hem till Sverige från Indien utan att man har med sig en mobil. Då krävs det att man besöker en "telefonkiosk" märkt STD/ISD. Dessa kiosker finns i princip överallt, även i mindre byar mycket beroende på att det är få indier som har telefon i hemmet.

Det är väldigt enkelt att använda dessa telefonkiosker och du behöver inte krångla med mynt som tar slut i automaten hela tiden, utan lyft bara luren och ring. Tid och kostnad ser du på en display direkt i anslutning till telefonen. När samtalet är slut betalar du summan till någon i personalen.

 

Kommentera

Liknande sidor

Om Indien.nu

Indien.nu grundades år 2000 som en ickekommersiell webbplats för spridande av information och resetips om Indien. Sajten drivs och utvecklas av Henric Carlsson som sedan 2007 bor i staden Udaipur, Rajasthan, Indien. Läs mer om Indien.nu här!

Kontakta oss

För frågor och synpunkter skicka ett mail till: Webmaster Vill du tipsa om arrangemang och evenemang i Sverige, maila: Henric För fler kontaktdetaljer, se kontakta oss.

© 1999-2013 Indien.nu