Att åka till Indien är ingen garanti för att bli sjuk eller skada sig, snarare tvärs om. En vaccination ger dig ett bra skydd mot flera sjukdomar som du kan stöta på under resan, men ibland hjälper inte ens det. Då kan det vara bra att ha ett eget litet reseapotek och en reseförsäkring till hands.

 

Vaccination

Att vaccinera sig inför resan är ingen dum idé.
Indien är inget farligt land men det finns en risk för malaria och andra sjukdomar beroende på när, var och hur du ska resa. Det finns ingen enkel tumregel för vilka vaccin du ska ta eller inte utan alla fall bör ses individuellt.

Alla resenärer bör se över grundskyddet men utöver detta skiljer det mellan olika regioner och årstider.
Vi rekommenderar att du tar kontakt med en vaccinationscentral (vårdcentral, läkargrupp eller liknande) innan resan för att vara på den säkra sidan.

Ta med ett vaccinationskort (Bild till vänster) om du har något så att vaccinationscentralen vet vad du har och vad du saknar. Tänk på att vacciner är dyrt så att du planerar för denna kostnad redan från början.

 

Reseapotek

I Indien finns massor av bra mediciner mot de flesta åkommor. Många av medicinerna är dock förbjudna i övriga världen och varken du eller apotekspersonalen vet vad den innehåller. Vet du att du är allergisk eller överkänslig mot vissa ämnen kan det vara bra att ha med sig lite hemifrån.

Reseapotek (Bild: Jessika EKlund)

  • Saker som plåster, bandage och kompresser finns i Indien men kanske inte av den modell du önskar så ta med några för säkerhets skull.
  • Den dag du blir magsjuk kan det vara bra att ha med sig Travello, yoghurttabletter, koltabletter samt ev. något receptbelagt läkemedel för värre magåkommor. Det är lätt att få tag på antibiotika i Indien, oftast för lätt. Vi rekommenderar alltid att tala med läkare innan behandling.
  • Vätskeersättning så som Resorb kan vara en guldgruva i ett varmt klimat som Indien. Inte minst om du skulle bli magsjuk. Även för dig som är frisk men blivit lite uttorkad i solen och värmen. Det finns bra och billiga alternativ i Indien men smaken är inte riktigt som vi är vana vid så om du är känslig, ta med vätskeersättingen hemmifrån! 
  • Huvudvärkstabletter kan vara bra att ha. De indiska alternativen är effektiva men pga. att du kanske inte riktigt vet vad de innehåller så bör du med astma, magbesvär eller allergier ta med egna. Vill du handla värktabletter i Indien är Combiflam ett populärt läkemedel. Combiflam består av såväl Ibuprofen som Paracetamol.
  • Salvor. Köp gärna med någon form av antiseptisk salva innan avfärd. Mot insektsbett tycker vi att det Indiska alternativet Sriderm är ett bra alternativ men om du är osäker bör du även plocka med en hydrocortisonsalva.
  • Myggmedel. Odomos är en utmärkt indisk myggsalva som fungerar betydligt bättre än sina svenska motsvarigheter för de flesta. Köp med egen om du är osäker på om du tål den. Läs allt om hur du skyddar dig mot sjukdomssmittande myggor i Indien här!
  • Nässpray i form av koksaltlösning är en bra-att-ha sak. Förorenad luft, varma dagar och kalla nätter är något som får näsan att täppas till plus att det är svårt att få tag på riktig nässpray i Indien.
  • Sårrengörning. Ta med din favorit. Under sommar, monsun samt det fuktiga vädret efter kusterna är det lätt att även ett litet sår blir infekterat. Så se till att hålla eventuella sår rena!
  • Penicillin. Vissa böcker rekommenderar att ta med ett bredspektrigt penicillin, men det är väldigt svårt att själv veta när man ska ta det och de flesta läkare avråder en från det eller till och med vägrar skriva ut. Är du mycket sjuk bör du istället kontakta en läkare på plats. Åkomman du tror det går att bota med penicillin kan vara något helt annat som kräver akutsjukvård!

Försäkringar

Ska du vara iväg på en längre så bör du kolla över reseskyddet. Det spelar ingen roll hur mycket du förberett dig och hur många vacciner du tagit — olyckan kan komma ändå.

Din vanliga hemförsäkring brukar täcka de vanligaste kostnaderna vid skada utomlands i 45 dagar, därefter är du oförsäkrad. Håller du dessutom på med någon så kallad högrisksport så är det inte säkert att din försäkring ens räcker så långt. Kolla därför ordentligt med ditt bolag vad som krävs.