Uttarakhand (Uttaranchal)

Uttarakhand (Uttaranchal) vid Himalayas fot
Delstatsfakta
Delstatsnamn
Uttarakhand (Uttaranchal)
Karta över Uttarakhand i Indien
Delstatshuvudstad
Dehra Dun
Invånare (ca)
6 miljoner
Yta
51 125km²
Språk
Hindi
Bäst tid att besöka
Beroende på höjd.
Inledning

Uttarakhand (Uttaranchal) ligger naturskönt i Himalaya och dess sluttningar. Delstaten tillhörde fram till november 2000 Uttar Pradesh men är nu en egen stat. Trots stora naturtillgångar så är staten en av indiens fattigaste. Som tur är för staten finns det många turistmål som är värda att spendera både tid och pengar på.

Här ligger även en av Indiens bästa och och mest kända nationalparker, Corbett; där möjligheten att se till exempel tiger är stor. 
De flesta som gör pilgrimsfärder till eller i Indien, gör det till några av landets allra heligaste städer och delstaten är begåvad med två av dessa, nämligen Haridwar och Rishikesh som båda ligger vid Ganges stränder.

Platser värda att besöka

Den lilla mysiga byn Mussoorie ligger i ett vackert bergslandskap inte långt från Dehradun. Bilder och fakta hittar du i vår stadsguide.

Heliga städer.

Rishikesh

Rishikesh  kallas ofta för Yogans huvudstad och är bland annat känd för Beatles yogastudier. Läs mer i vår stadsguide.

Haridwar

Haridwar är en av de viktigaste hinduiska pilgrimsorterna i Indien. Här är Ganges vatten fortfarande rent och dess kraft anses vara mycket stark. Bilder, fakta och tips hittar du i vår stadsguide.

Gangotri

Om du fortsätter din resa norrut från Rishikesh och Haridwar kommer du till ännu en pilgrimsort, Gangotri, som är en liten by belägen på 3200 meters höjd. Till denna by kommer årligen hundratusentals pilgrimer för att beskåda den plats där Lord Shiva sägs ha nedstigit till jorden för första gången. Bland sevärdheterna här i trakterna hör ett 1700-tals tempel som ligger på en av floden Bhagirathis baneker. 18 km från byn ligger källan till floden, glaciären Gaumukh vars iskalla vatten är givet ett dopp från de troende hinduerna. Men det mest fantastiska här är kanske de storslagna vyerna och möjligheten till vandring. Det finns en del billiga härbärgen och hotell i Gangotri. När det gäller mat finns bara lokala vegetariska restauranger.
Kött och alkohol är förbjudet.

Den närmsta tågstationen ligger i Rishikesh, 25 mil bort, varpå du måste ta dig hit med buss eller bil.
Bäst Maj till mitten av November.

Yamunotri

Väster om Gangotri ligger ännu en helig stad, Yamunotri. Staden ligger skönt belägen i skuggan av det 6315 meter höga berget Bandarpunch. Inte långt från staden ligger källan till den heliga floden Yamuna. Men eftersom det är svårt att ta sig till källan som ligger på över 4400 meters höjd beger de flesta pilgrimerna av till templet i staden. I området runt templet finns flera varma källor. När det gäller boende här finns det enbart pilgrimshärbärgen att tillgå.
Närmsta Tourist Guest House finns i Jankichatti.
Bäst Maj till mitten av November.

Badrinath

Badrinath är ännu en i raden av delstatens heliga städer och tillika pilgrimsorter. Även denna stad ligger vackert placerad i Himalaya och på 3133 meters höjd. Staden ligger vid en av Ganges 12 tillflöden, Alaknanda. I staden ligger ett vackert tempel som sägs härstamma från 700-talet, en varmvattenkälla att bada i samt ett flertal andra tempel.
Tar sig hit gör man enklast från Rishikesh med buss. Väl här finns ett par billiga hotell och härbärgen. Som brukligt är i heliga städer så är kött och alkohol förbjudet även här. 
Bäst Maj till mitten av November.

Karta
Nationalparker

Corbett National Park.

Öppetider mellan 14e november och 16e juni Efter en sex timmar och 30 mil lång bussresa från Delhi är du framme i Ramnagar. I Ramnagar kan du fixa nödvändiga besökstillstånd till parken samt hitta boende. Det är inte billigt att bo i Ramnagar och det är ofta fullbokat varför det kan vara bättre att ta sig från Ramnagar till Dhikala djungel lodge där både boendet och maten är billigare.
Har du lite tur kan du beskåda tiger, leopard, langurer & andra apor, vilda elefanter, hjortar, krokodiler & andra kräldjur samt en massa olika fågelarter här.
Ut i parken kan du ta dig med både Jeep och på ryggen av en elefant.

Karta över Uttarakhand (Uttaranchal)