Kerala

Delstatsfakta
Delstatsnamn
Kerala
Keralas placering i Indien
Delstatshuvudstad
Thiruvananthapuram
Invånare (ca)
35 miljoner
Yta
39 000km²
Språk
Malayalam
Bäst tid att besöka
Kerala är som bäst under vintersäsongen men södra spetsen slipper en stor del av sommarmonsunen.
Inledning

Kerala är en rätt liten delstat i Indien med en yta bara lite större än Jämtland, men med betydligt många fler invånarna, ca 35 miljoner. Detta gör Kerala till en väldigt tätbefolkad delstat. Kerala har landets lägsta barndödlighet och läskunnigheten är landets högsta och den ligger runt ca 94% då genomsnittet annars brukar ligger på 39%. Kerala är också den enda delstaten i Indien med fler kvinnor än män och medellivslängden ligger runt 72 år. Således en mycket speciell delstat!

En väldigt annorlunda och grön delstat som har ett otroligt vackert landskap som domineras av Ris- och Kaffeodlingar, Mango- och Cashewnötsträd och massor av Kokospalmer, så klart. Det är ett paradis i sig som ofta kallas ”god's own country”.  Kerala är en väldigt organiserad delstat som har ett starkt kommunistiskt styre och välutbyggd social sektor. En delstat som är rikare i förhållande till många andra delstater i Indien.


Även fördelningen av de olika religionerna ser annorlunda ut i Kerala. Hinduerna har fortfarande majoritet även om den bara utgör 56% i Kerala, 19% av befolkningen är kristna, 24 % är muslimer och i vissa områden finns det även en stark judisk population. En stor skillnad mot övriga Indien där det vanligen är 80% hinduer. I Kerala ser man ofta kyrkor, moskéer och tempel sida vid sida.

Turismen i Kerala har under de senaste åren ökat en hel del, mycket pga charterturism till bland annat Kovalam och Varkala men det är fortfarande lätt att hitta oexploaterade ställen som fortfarande är "ouptäckta" av de stora massorna. 80% av turismen till Kerala består av inhemska turister från norra Indien och Kerala är en mycket populär delstat för honeymoon-par och familjer på resa.

När man talar om Kerala får man ju heller inte glömma dess kryddor! Just Kerala har ju i årtusenden varit en handelsplats för just kryddor med bl.a. greker, romare och araber med flera. Detta är fortfarande idag en viktig del av denna delstat.

Platser värda att besöka

Varkala

Varkala är en riktig liten pärla med fina stränder, heliga tempel och skuggande palmer. Hit har ännu inte charterturismen hunnit utan här är det ryggsäcksresenärerna som dominerar. Läs mer om Varkala här!

Ernakulam & Kochi

Ernakulam & Cochin  är två tvillingstäder som ligger vid en naturskön naturlig hamn. Hamnen är en av södra Indiens viktigaste men området och havet runt staden är ändå lugnt och fridfullt. Läs mer i vår guide!

Backwater

Alappuzha - Kollam Backwater är nästan ett måste om man befinner sig i Kerala. Färdas fram på mörka kanaler och klarblåa sjöar och njut av vinden och de vackra omgivningarna. Läs mer här i vår guide!

Trivandrum

Thiruvananthapuram (Trivandrum) är det krångliga namnet på delstatshuvudstaden i Kerala. Staden erbjuder en hel del att se och att göra. Läs mer här i vår guide!

Munnar

Munnar är namnet på en liten by i kardemummabergen. Här ligger några av världens högst belägna te-odlingar och här finner du svalka efter några varma dagar på låglandet. Läs mer om denna Hill Station i vår guide!

Kovalam

Kovalam är stället dit man åker för sol och bad eller varför inte Ayurveda behandlingar och yoga. Härligt litet ställe söder om Thiruvananthapuram som har mycket att erbjuda för alla i alla åldrar. Läs mer om Kovalam här i våran guide!

Hitta resan till Kerala

Hitta billiga flygerbjudanden direkt till Keralas huvudstad Trivandrum och jämför priserna mellan hundratals olika försäljare och flygbolag utan extra kostnad! Välj en avreseort i Sverige för utrikesflyg eller en ort i Indien för inrikesflyg

Karta
Nationalparker

Kumily & Periyar nationalpark ligger mitt i de natursköna och svala kardemummabergen. Här kan du vilda djur så som tiger och elefant eller bara njuta och krydd-, te- och kaffeodlingarna. Läs mer i vår guide!

Festivaler

Förutom sina naturliga skönhet lockar Kerala besökare från hela världen med sina färgglada och livliga festivaler. Dessa festivaler är en oskiljaktig del av Keralas kultur och traditioner, och de ger en inblick i den rika historien och det levande kulturlivet i regionen. Låt oss ta en titt på några av Keralas mest framstående festivaler.

1. Onam - Keralas egen festival av överflöd och glädje. Onam firas för att fira skörden och hedra den legendariska kung Mahabali. Under festivalen pryder invånarna sina hem med färgglada blomstermattor och deltar i traditionella danser som Kathakali och Vallamkali (båtrace). Höjdpunkten på Onam är den storslagna festmåltiden, känd som Onam Sadya, som består av ett brett utbud av läckra vegetariska rätter.

2. Thrissur Pooram - En av Keralas mest spektakulära tempelfestivaler som äger rum i staden Thrissur. Thrissur Pooram är känt för sina magnifika elefanter, fyrverkerier och traditionella musikuppträdanden. Festivalen är en färgsprakande syn med utsmyckade elefantparader och livliga processionsvagnar som bär gudabilder från olika tempel till det berömda Vadakkunnathan-templet.

3. Nehru Trophy Boat Race - Den världsberömda båtrace som hålls på den vackra Punnamada-sjön i Alappuzha-distriktet. Denna spännande tävling involverar traditionella båtar, kallade "vallams", som tävlar i olika kategorier. Tusentals åskådare samlas längs sjön för att heja på sina favoritlag och uppleva den elektriska atmosfären av spänning och rivalitet.

4. Theyyam - En unik och fängslande ritualistisk konstform som är djupt rotad i Keralas folktraditioner. Theyyam-festivalen kombinerar dans, musik och dramatik och erbjuder en spirituell upplevelse för såväl aktörer som publik. Under festivalen förvandlar sig människor till gudomliga eller övernaturliga gestalter genom färgstarka masker och intrikata kostymer. Theyyam är en syn att beskåda och ger en djup förståelse för regionens tro och andlighet.

5. Vishu - Keralas nyår, som firas med stor entusiasm och glädje. Vishu markerar början på den hinduiska kalendern och firas med speciella rituella ceremonier och traditionella festligheter. Ett av höjdpunkterna under Vishu är "Vishukkani", där ett arrangemang av föremål som symboliserar

 välstånd och lycka visas upp för att förutspå ett framgångsrikt år. Festivalen innebär också att man bär nya kläder och njuter av en festlig festmåltid.

Dessa är bara några exempel på de många festivaler som färgar Kerala med sin glädje och entusiasm. Varje festival har sin egen unika karaktär och lockar besökare från när och fjärran för att delta i firandet. Så om du planerar att besöka Kerala, se till att inkludera några av dessa färgstarka festivaler i din resplan för att uppleva den sanna andan av Keralas kultur och traditioner.

Väder

Kerala har ett tropiskt klimat med varma och sköna vintrar på kusten. Längre innåt land sjunker temperaturerna ju längre upp i bergen man kommer men även vintertid brukar det vara behagligt väder även för kortärmat.

Södra spetsen av Kerala brukar klara sig ganska bra undan sommarmonsunen varpå Trivandrum kanske är det enda riktigt bra alternativet för sol och bad mellan juni och september i hela Indien.

Övrigt

Keralas historia

Kerala har en väldigt lång historia och mycket tyder på att de första människorna i Indien landsteg just i Kerala. Men ur ett mer nutidshistoriskt perspektiv kan man säga att man fick en egen kulturell identitet i och med att språket Malayalam utvecklades här på 1300-talet. Kerala, som delstat, skapades dock inte förens 1956 då den nya indiska delstaten Malabar (som bara existerade mellan 1950 och 1956) slogs ihop med de små furstendömena Travancore och Cochin.

Eftersom Malabarkusten och västra Ghatsbergens sluttningar erbjöd en enorm rikedom av kryddor har Kerala länge haft en livlig handel med Europa (Romarriket och Grekland) och Asien redan vid tiden runt Kristus födelse och det sägs att Tomas tvivlaren, el St. Tomas, landsteg här år 52 e.Kr. Ungefär landsteg även judarna som sedan skulle bilda ett samhälle i Cochin.

Runt 700  år senare började man bedriva handel med araberna som kom att kontrollera handeln och även sprida islam i Kerala. Men det var först på 1500-talet när Portugiserna började bilda handelsstationer i Kerala som vägen mot kolonialismen i syd tog fart. 1498 landsteg nämligen Vasco Da Gama i Calicut och etablerade senare Fort Cochin 1503.

Framåt 1600-talet hade det Holländska ostindiska kompaniet lyckats få bort portugiserna från södra Indien vilket ledde till att de starkare engelsmännen sedan kunde få fotfäste.