Kovalam

Snabbfakta
Kovalam, Kerala, Indien
Språk
Malayalam, English, Hindi, Tamil
Bäst tid att besöka
Kovalam är perfekt under den svenska vintern från september till Maj

Kovalam är en trevlig liten ort som ligger ca 16 km från huvudstaden Thiruvananthapuram i Kerala. Kovalam är mest känd för sina stränder och här finner man strandliv och shopping, ayurveda-behandlingar när de är som bäst och guesthouse som gränsar till lyxhotell. Här finns det något för alla.

Sevärdheter

Till Kovalam åker man inte för sevärdigheterna utan för de fina stränderna, vattenaktiviteter, god mat, lugn och havet. Se våra övriga guider till Kerala här eller genom att välja ort i menyn till vänster för andra sevärdheter i Kerala. Längtar du efter stranden? Då hittar du allt du behöver veta nedan.

 

Lighthouse Beach i Kovalam
Lighthouse Beach i Kovalam

Det finns 5 stränder att välja mellan när man besöker Kovalam, vissa mindre än de andra.

Karta över Kovalam
Karta över stränderna i Kovalam

Stränder i Kovalam

Lighthouse Beach, Kovalam

Den mest välkända stranden är Lighthouse Beach, som man lätt känner igen på fyren så klart. Detta rödvita torn är bra att ha om man är ny i stan så att man lätt kan lokalsera sig. På Lighthouse Beach finns det allt från budgetboenden till de lite dyrare och hotell med eller utan pool. Det bästa är att man tar en sväng och kollar runt tills man hittar det man gillar bäst.
Längsmed strandpromenaden finner man allt man kan behöva under en solsemester -från småshoppar med kläder och saronger, till solskyddsfaktor, prylar och godis. Små butiker ringlar sig fram längs hela strandpromenaden och det är lätt att hitta det man söker och lite till. 
Självklart finns det flera trevliga restauranger och fik också. Där kan man avnjuta en härlig middag eller en kall öl i solnedgången. Dock är det inte många som har tillstång att servera alkohol så ofta serveras ölen i en mugg eller liknande.
Vill man göra ett besök i fyren är detta också möjligt under  några timmar varje dag. Det är en vacker utsikt men det gäller att man inte är för höjdrädd. 

Hawah Beach, Kovalam

Går man norrut längs Lighthouse Beach kommer man till en liten udde som heter Edakallu och stranden man möter där efter udden heter Hawah Beacheller Eve’s Beach, som den även kallas. Dessa två känns lite som samma ibland då de sitter ihop. Här är det lite färre soldyrkare och en hel del fiskabåtar fortfarande. När det är helg eller ledigt brukar det vara många lokalinnevånare som kommer ner till stranden för att bada och umgås med familjen. På kvällarna kan man här äta olika populära snacks och bara ägna timmar åt att mysa av vågorna.

Ashoka Beach, Kovalam

Efter Hawah Beach kommer det en privat strandbit som tillhör det stora och lyxiga hotellet The Leela, men fortsätter vi lite mer mot norr finner vi Ashoka Beach. Lite mindre och lugnare även denna strand. Här finner man även en liten moské och ett Ganesha-tempel.
 

Samudra Beach, Kovalam

Samudra Beach heter stranden som kommer efter Ashoka Beach och detta är en lite mindre strand med ett fåtal större hotell i närheten. Här finns det en hel del fiskare kvar och man kan på morgonen se dem dra upp sina stora nät. Här finns en del solstolar att hyra om man vill och ytterst lite strandförsäljning. Vid stranden hittar du även ett par små restauranger om hungern skulle göra sig påmind.

Rockholm Beach, Kovalam

Den sista stranden ligger söderut från Lighthouse Beach och heter Rockholm Beach. Även denna strand är rätt lugn utan allt för många försäljare, det finns stolar och parasoll till uthyrning om man vill tillbringa sina soltimmar just här. Dock finns det inte många matställen runt denna strand, så det är bra om man tagit med lite snacks.

Annat att göra

Vattenaktiviteter i Kovalam

Surfning: Om surfning är något som lockar på semestern kommer du inte bli besviken på Kovalam. Här kan man nämligen hitta flera ställen som hyr ut såväl surfbrädor som bodyboards. Medan bodyboarding är något vem som helst kan göra krävs det lite mer finess och skicklighet att surfa. Uthyrning sker vid de flesta stränder men Lighthouse Beach har bäst utbud. Priserna går upp under högsäsong och det kan löna sig att jämföra priser mellan olika uthyrare samt att pruta!
Vad du än väljer, följ livvakternas instruktioner, det kan förekomma starka undervattensströmmar på vissa ställen under vissa perioder.

Tur med träbåt: Vid Leela Beach/ main Beach i Kovalam kan man ta sig en tur ut på havet med en traditionell katamaran. Dessa gamla båtar ror man med en bambupaddel och de manövreras av erfarna lokala fiskare. Det finns ca 11 registrerade båtar. Oftas kan man bestämma om man vill ta en kort tur eller en längre - mellan 15 min och 2 timmar. Priset kommer man överrens om innan. Vill man prova på att snorkla lite man göra detta från båten, morgonen är då bäst för detta. Vill man istället ha en romantisk tur passar det bätte i solnegången. Man behöver för det mesta inte boka innan men det är först till kvarn som gäller.

Tur med motorbåt: Detta är helt enkelt ett sätt för de lokala fiskarna att försöka tjäna en extra hacka. Dock är detta inte uppskattat av alla då lugnet på en del ställen störs av dånet från motorerna och det är inte helt miljövänligt alla gånger i dessa gamla båtar. Det är tillstörsta del indiska turister som väljer detta medans de västerlänska gärna håller sig till roddbåtarna.

Utflykter från Kovalam

Besök Thiruvananthapuram (Trivandrum)

Vill man göra en dagsutflykt till Thiruvananthapuram finns det flera sätt att välja emellan. Man kan ta bussen som går från Kovalam junction eller hyra sin egen rickshaw eller taxi. I Thiruvananthapuram finns det en hel del man kan göra under en dag. Läs mer om Thiruvananthapuram här.

Besök den indiska sydspetsen

En annan populär och trevlig utflykt man kan passa på att göra om man vill ha en ledig dag från solandet och badandet är att ta en sväng till Kanyakumari (Cape Comorin). Läs mer om detta här.

 
Boende

I Kovalam finns det ett stort urval av boende. Det är lätt att hitta allt från budget till lyx även om fler och fler hotell uppdaterar sig själva till en högre prisklass.

Det går nästan alltid att få tag på boende genom att åka ner och gå runt att kolla på olika hotell i det område man önskar, undantaget är jul och nyår då man bör förboka för att vara säker på att få ett rum i den klass och budget som önskas.

Äta

Strandpromenaden vid Lighthouse Beach är ett utmärkt ställe att hitta god mat vid. Här finns nästan allt man kan tänka sig och givetvis hittar man här färska och nylagade skaldjur så som räkor och hummer samt allehanda exotiska fiskar som svärdfisk. Givetvis finns såväl god indisk vegetarisk och ickevegetarisk mat som västerländskt inspirerad mat här.

Resa till & från

Närmsta flygplats ligger i Thiruvananthapuram (Trivandrum) 16 km bort. Med taxi tar det ca 20 minuter men det går även bussar mellan Junction och Thiruvananthapuram (Trivandrum) hela dagarna. Vill du åka finare buss går det luftkonditionerade varianter.

För att hitta flyg till Trivandrum kan du använda formuläret nedan. Sök från Sverige för att hitta flyg med internationella anslutningar eller en flygplats i Indien för inrikesflyg.

Övrigt

Hitta resan till Kovalam

Kovalam ligger nära Thiruvananthapurams internationella flygplats. För att besöka Kovalam flyger man enklast hit för att ta taxi sista biten. Nedan kan du jämföra mellan hundratals olika erbjudanden på flyg!

Bilder från Kovalam:

Foto
Indien.nu