Varkala

Snabbfakta
Varkalas placering i Indien
Invånare (ca)
45 000
Språk
Malayalam, Engelska
Bäst tid att besöka
Varkala är bäst under Vinterhalvåret

Som samhälle är Varkala lugnt och erbjuder inte mycket, men tar man sig upp mot Arabiska Sjön och tillbringar tiden vid klipporna så möter man en mycket livlig atmosfär.

Det här är ett av Ryggsäcksturisternas Mecka och man störs inte av den stora turismen här, de flesta är i Varkala för att varva ner, gå på yogakurser och liknande. På kvällarna samlas folk med gitarr, munspel och andra allehanda instrument vid någon klippavsats och njuter av solnedgången och senare det kolsvarta mörkret. Att hitta bra matställen här är inte svårt; de ligger ett efter ett längs klipporna, men inte heller det känns exploaterat. Varkala gör något med ens sinne som inte går att beskriva... eller så är det för att där är de flesta turister inte så mycket "turister".

Sevärdheter

Inte så många faktiskt, men här finns stränder och små mysiga bodar där man kan pruta rejält. Solnedgången över havet i Varkala är det mest spektakulära, ingen är den andra lik! Det finns dock ett alldeles magnifikt tempel nere i byn, det blir en trevlig promenad i värmen på någon timme eller så.

Vid den norra stranden finns en fin fiskeby och en vacker strandpromenad samt en liten moské. Dessutom finns där i krokarna, om man går längs den asfalterade vägen från Hotel Evergreen mot klipporna, ett litet fint tempel innanför en mur.

I Varkala finns även ett 2000-årigt Vishnutempel.

Annat att göra

Varkala är också känt för sitt andliga arv. Det finns flera helgedomar och tempel i och runt staden som lockar pilgrimer och andligt intresserade. Janardanaswamy-templet, beläget på en klippa med utsikt över Arabiska havet, är en av de mest framstående andliga platserna i Varkala.
 

Boende

Det finns massor av prisvärda boenden i Varkala. Dom flesta budgetalternativen ligger nära eller på klippan ovanför huvudstranden. Priserna varierar kraftigt så det kan löna sig att titta runt en liten stund.

Även om Varkala nu växt som turistort kan man fortfarande hita billigt boende. Räkna dock med att priserna blir mycket högre över jul och nyår. På Hotels.com kan man ofta finna finare hotell till bra priser och med prisgaranti. Ett bra alternativ om man vill ha boende ordnat i förväg. På Hotels.com hittar man kanske inte de absolut enklaste hotellen, till dem måste man ofta gå personligen , men bra normala eller finare boenden.

Äta

De flesta restauranger (så kallade Shaks) ligger på rad uppe på klippan ovanför huvudstranden. Här finns det mesta du kan tänka dig i matväg, bara att välja och vraka. Att de flesta restauranger ligger så nära varandra gör det förståss enkelt att jämföra menyer, se vilket ställe som är populärt för tillfället (det brukar innebära hög omsättning på maten och mindre chans till magsjuka).

Ät färsk grillad fisk, hummer, räkor eller något annat gott från havet och njut av en kall öl vid solnedgången.

Resa till & från

Flyg: Närmsta flygplats är i Thiruvananthapuram ca 55 km bort.

Tåg: Varkala har en tågstation så det är enkelt och smidigt att ta sig hit med tåg.

Historia

Staden har en rik historia som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Det finns arkeologiska bevis som tyder på att området runt Varkala har varit bebott sedan bronsåldern.

Under århundradena har Varkala varit en betydelsefull handelsplats och en viktig hamn för sjöfartshandel. Det var en viktig knutpunkt för handel mellan Indien och andra länder i Asien och Europa. Varkala var en del av det antika handelsnätverket som användes av romarna, grekerna och egyptierna för att transportera kryddor, te, siden och andra värdefulla varor.

Under medeltiden kom Varkala under inflytande av olika dynastier och kungadömen. Området kontrollerades av den kungliga familjen av Ayurveda-praktiserande läkare och dess inflytande på områdets utveckling och kultur kan fortfarande ses idag.

Under kolonialtiden blev Varkala en del av brittiskt Indien. Britterna utvecklade staden och dess omgivningar genom att bygga järnvägar och modernisera infrastrukturen. De upptäckte också de naturliga källorna och klipporna i Varkala, som fick ett visst rykte för sina helande egenskaper.

 

Övrigt

Hitta resan till Varkala

Varkala ligger bara en kort bilresa bort från den internationella flygplatsen I Trivandrum. Testa vårt formulär för att hitta flyg till låga priser.

Bilder från Varkala