Visum till Indien: En steg-för-steg-guide med FAQ

Så fixar du visum till Indien: En steg-för-steg guide med FAQ

Om du drömmer om att uppleva Indiens fantastiska kultur, natur och historia, behöver du först skaffa dig ett visum. Det är inte så svårt som det låter, men det kräver lite planering och förberedelse. I den här guiden ska vi gå igenom hur du ansöker om ett e-visum, som är det enklaste och smidigaste sättet att få tillstånd att resa till Indien. E-visumet gäller för de flesta svenska medborgare, men om du har ett annat pass, bör du kontakta Indiens ambassad i Stockholm för att få reda på vilka regler som gäller för dig. Kom också ihåg att ditt pass måste vara i bra skick, ha minst ett tomt uppslag och vara giltigt minst ett halvår efter att du kommer hem.

Vi har nu lagt till en FAQ (Vanligt förekommande frågor) lite längre ner här på sidan. Den kommer uppdateras regelbundet med alla vanliga frågor och problem!

Vad är ett e-visum?

Ett e-visum är ett elektroniskt visum som du ansöker om helt online, och som ger dig rätt att få ditt visum på plats när du anländer till Indien. Du behöver inte skicka in ditt pass eller besöka en ambassad eller ett konsulat för att få det. Du behöver bara fylla i ett formulär på nätet, betala en avgift och skriva ut ett bevis som du tar med dig till passkontrollen i Indien. Där får du en stämpel i ditt pass som är ditt egentliga visum. E-visumet är snabbare och enklare än de traditionella visumen, som kräver mer tid och pappersarbete.

Vilka typer av e-visum finns det?

Det finns flera typer av e-visum som du kan välja mellan, beroende på syftet och längden på din resa. De vanligaste är:

Turistvisum

Detta visum är för dig som vill resa till Indien som turist, för att se sevärdheter, besöka vänner eller släktingar, delta i korta kurser eller yoga-retreats. Det finns tre alternativ för turistvisum: 30 dagar, ett år eller fem år. Alla dessa visum tillåter flera inresor, men du kan inte stanna längre än 180 dagar per år men 90 dagar per besök. Priset varierar mellan 10 och 100 USD, beroende på din nationalitet och vilket alternativ du väljer.

 • 30 dagars E-visum till Indien
  Väljer du ett e-visum med trettio (30) dagars giltighet är normalpriset $25 USD. Detta pris gäller under nästan hela året men om du väljer att resa under lågsäsong, mellan april och juni, sjunker kostnaden till $10 USD. När du söker e-visum har du två olika datum att tänka på, dels kan du söka om visumet MAX 30 dagar före avresa och dels kan du max stanna 30 dagar efter inresa i landet. Det är därför viktigt att inte ansöka om ditt visum för tidigt. Ansöker du 1 jan måste du resa in inom 30 dagar. Bäst är det att söka max två veckor och minst fyra dagar innan avresan.
 • 1-års E-visum till Indien
  Vill du resa lite längre tid än 30 dagar finns två andra alternativ, det första är e-visum med giltighet på ett år. Med detta visum kan du resa in och ut ur landet så många gånger du önskar under ett år men stanna max 180 dagar per år. Här gäller inte samma begräsning om att man måste resa in i landet inom 30 dagar efter ansökan som med det kortare visumet. Kostnaden för ett år är $40 USD
 • 5-års E-visum till Indien
  För dig som vet med dig att du vill resa till Indien ofta kan $80 USD vara väl investerade pengar. Då får du nämligen besöka Indien hur många gånger du vill under hela fem år! Begränsningen är att du max kan stanna max 180 dagar per år.

Affärsvisum till Indien

Detta visum är för dig som vill resa till Indien för affärsändamål, som att delta i möten, konferenser, mässor, utställningar, eller göra affärsförhandlingar. Det finns två alternativ för affärsvisum: ett år eller fem år. Båda dessa visum tillåter flera inresor, men du kan inte stanna längre än 180 dagar per besök. Priset är 80 USD för ett år och 100 USD för fem år.

Medicinskt visum för Indien

Detta visum är för dig som vill resa till Indien för medicinska ändamål, som att få behandling, operation, eller konsultation på ett sjukhus eller en klinik. Det finns två alternativ för medicinskt visum: 30 dagar eller 60 dagar. Båda dessa visum tillåter tre inresor, men du kan inte stanna längre än 60 dagar per besök. Priset är 80 USD för båda alternativen.

Övriga visum till Indien

Det finns också andra typer av e-visum, som för konferens, journalistik, film, forskning, eller transit, men de är mindre vanliga och har olika villkor och priser. Du kan läsa mer om dem på [den här sidan].

Hur ansöker du om ett e-visum för turism?

För att ansöka om ett e-visum, måste du följa dessa steg:

 • Gå till https://indianvisaonline.gov.in/evisa/tvoa.html . Det är den enda officiella sidan för att ansöka om e-visum till Indien. Det finns andra sidor som erbjuder samma tjänst, men de tar en extra avgift utan anledning, så undvik dem.
 • Om du vill se vilka frågor du kommer att få, kan du klicka på “Sample Form” längst ner på sidan. Det är ett bra sätt att förbereda dig på vad du ska svara.
 • När du vill starta en egen ansökan, klicka på “Apply here for E-visa”. Fyll i alla uppgifter noggrant och sanningsenligt. Skriv ner ditt ansöknings-ID innan du går till nästa sida, så att du kan återkomma till din ansökan senare om du behöver det. Om du vill göra det, gå tillbaka till webbplatsen och klicka på “Complete Partially Filled Application”. Då loggar du in med ditt ansöknings-ID och passnummer.
 • Några sidor in i ansökan ska du ange ett referensnamn i Indien. Det är namnet och adressen på den person eller organisation som du ska besöka i Indien. I de flesta fall räcker det med att skriva in planerat hotell för första natten, om du reser med en planerad resa kan du få uppgifterna från dem, men annars är det upp till dig. Bara för att du planerar att bo på ett visst hotell när du gör ansökan behöver det inte betyda att det är där du sedan kommer bo.
 • På sista sidan, där du betalar, ska du bifoga ett porträttfoto av dig själv och en pdf-kopia av ditt pass. Dessa filer måste uppfylla vissa krav på storlek och format, som du kan läsa mer om nedan i vår FAQ!
 • Betala avgiften med ditt VISA-kort eller annan betalmetod. Följ instruktionerna på skärmen.

Vad behöver du för foto och passkopia?

För att ansöka om ett e-visum, måste du också ha ett porträttfoto av dig själv och en pdf-kopia av ditt pass som uppfyller vissa krav. Här är en kort sammanfattning av vad du behöver tänka på:

 • Ditt porträttfoto måste vara mellan 10 KB och 1 MB, och ha samma höjd och bredd. Filformatet måste vara JPEG. Du ska titta rakt in i kameran, ha en vit bakgrund. Har du glasögon eller huvudbonad bör du ta av dessa innan fotot.
 • Din pdf-kopia av ditt pass måste också vara mellan 10 KB och 300 kB, och ha filformatet PDF. Du kan göra det genom att ta ett foto av passets sida med ditt porträtt, lägga in det i ett word-dokument, välja “exportera till pdf” och sedan “optimera för minsta storlek” om du inte har Adobe Acrobat. Du får detaljerade instruktioner i vår FAQ nedan!
 • Du kan använda olika program eller webbplatser för att ändra storleken eller formatet på dina filer om de inte uppfyller dessa krav. 

Vad gör du efter att du har ansökt?

Efter att du har skickat in din ansökan, får du ett svar i din e-post inom några dagar. Kolla att det står “Visa granted” i mejlet. Det betyder att du har fått ditt e-visum. Nu måste du skriva ut ett bevis på det, som kallas ETA (Electronic Travel Authorization). 

Gör så här:

Gå tillbaka till https://indianvisaonline.gov.in/evisa/tvoa.html.

 • Klicka på “Check Your Visa Status” och fyll i ditt ansöknings-ID (som står i svarsmejlet) och ditt passnummer. Klicka på “Check Status”.
 • I nästa steg klickar du på knappen “Print status”. Skriv ut det dokument som visas, som har en QR-kod och ditt foto överst, samt en stor vattenstämpel med Indiens statsvapen i mitten. Det är ditt ETA-bevis.

Vad behöver du när du reser?

När du ska resa till Indien, måste du ha med dig följande saker:

 • Ditt ETA-bevis. Det måste du visa upp när du checkar in på flygplatsen, när du mellanlandar och när du anländer till Indien. Det är det som ger dig rätt att få ditt visum på plats.
 • Ditt pass i original. Det måste du också visa upp på samma ställen som ditt ETA-bevis. Det är det som får din visumstämpel när du kommer till Indien.
 • Din flygbiljett. Det är bra att ha en utskrift av den, eller en digital kopia på din mobil eller surfplatta.
 • När du kommer till Indien, kommer du att gå till en “Immigration Desk” på flygplatsen. Där kommer du att bli kort intervjuad om din vistelse i Indien. Du kommer också att få din visumstämpel i ditt pass som är ditt egentliga visum. Då har du klarat av alla formaliteter och kan njuta av din resa i Indien. 

Personlig ansökan (Pappersvisum)

Av vissa anledningar godkänns ibland inte din e-visum-ansökan. Det kan bero p flera olika faktorer, kanske gjorde du fel, kanske kommer du eller dina föräldrar från ett land som kräver pappersvisum eller kanske har du ett känsligt jobb så som journalist? Då kan du behöva kontakta ambassaden. Du hittar informationen om detta nedan!

För personlig ansökan besöker man sedan Embassy of India to Sweden & Latvia, Stockholm

Besöksadress: 

Kornhamnstorg 4, 111 27 Stockholm

Postadress: 

Kornhamnstorg 4, Box 2131, 103 14 Stockholm

Telefon:  

08-68432100 (Telefontid 13:30 – 15:00)

E-post: 

visa.stockholm@mea.gov.in 

Webbsida: 

indembassysweden.gov.in

Besökstider:

För inlämning av ansökan gäller tiderna 09:00 – 12:00
För att hämta färdigt pass gäller tiderna 14:00 – 16:00

FAQ - Vanligt förekommande frågor om visum till Indien

Här samlar vi de vanligast förekommande frågorna när det gäller din visumansökan till Indien. Klicka bara på en fråga nedan för att se svaret.

FAQ - Vanligt förekommande frågor!

Hur gör jag en PDF av mitt pass?

 1. För att kunna ladda upp ditt pass för visumansökan måste du först skanna in båda sidorna enligt bilden nedan. Har du ingen skanner går det bra med ett fotografi med mobilen också, se då till att passet ändå ligger plant och är väl upplyst så att all text blir tydlig.

Skanna eller fotografera ditt pass

2. Nu måste du konvertera bilden till PDF och det kan du göra via flera olika metoder. Det finns till exempel ett flertal olika gratis-sidor med varierande funktionalitet, men den första träffen på google duger för vårt ändamål. SmallPdf.com är ett gratisverktyg (betalversionen har fler funktioner, men det behövs inte i vårt fall) som du kan hitta här! 

a) Börja med att ladda upp bilden på ditt pass genom att klicka på knappen "Chose Files".

Ladda upp din kopia av passet

b) När bilden är uppladdad ska du klicka på "Convert" i övre högra hörnet.

Klicka på "Convert"

c) Nu har sidan skapat en PDF som du kan ladda ner, men eftersom denna PDF fortfarande är för stor måste vi ta ett steg till. Klicka därför på knappen "Compress". 

Klicka på "Compress"

d) Kontrollera att din PDF max är 300 kB stor, om inte har du EN chans att gratis göra den mindre genom att klicka på "Strong Compression". Nu är din PDF hel färdig för att ladda ner och använda till din visumansökan! Klicka bara på "Download" så laddas den ner till din dator eller mobil. 

Ladda ner din färdgiga PDF för visumansökan till Indien

Jag lyckas inte fixa mitt fotografi till visumansökan, hur gör jag?

Du kan antingen gå till en fotograf och be denne att ge dig en digital kopia enligt specifikationerna för visumansökan, eller göra det själv helt gratis!

Bilden ska ha följande specifikationer:

 • Kvadratiskt format
 • Vit bakgrund
 • Tagen rakt framifrån
 • Skarp bild utan störande skuggor
 • Minst 350x350 pixlar stor
 • Minst 10 KB men max 1MB 
 • Får INTE vara samma bild som från ditt pass!
 • Bilden får inte ha ramar
 • Du får inte bära glasögon på bilden

Gör så här på egen hand!

 • Ställ dig mot en vit vägg eller häng upp ett vitt lakan i ett väl upplyst rum. Ställ dig inte för nära bakgrunden då det kan leda till störande skuggor.
 • Be någon att ta ett porträttfoto där ditt ansikte är i center och överdelen av dina axlar är med i bild.

Det finns flera olika webbsidor som kan hjälpa dig fixa bilden, vi tog slumpvis en av de första träffarna på google för det här exemplet. Vill du följa den här guiden, gå till https://www.idphoto4you.com/

 1. Välj India som land
 2. Välj "Visa 2x2"
 3. Välj "Single Photo"
 4. Klicka på "Chose file" och välj bilden du vill ladda upp.

  Image
  Ladda upp foto
 5. Klicka i samtliga kryssrutor om att du tillåter att sajten hanterar dina data.
 6. Klicka på Upload.
 7. Nu kan du justera ljus och kontrast på din bild.
   

  Image
  Justera
 8. När du är nöjd, klicka på "Next".
 9. Nu kan du rotera, panorera och beskära bilden till rätt format. Se till att de gröna rutorna ligger någonstans över toppen av huvudet och hakan och klicka sedan på "Make Photo".

  Image
  Rotera och justera storleken
 10. Nu är bilden redo att laddas ner, men eftersom det är en gratissida måste vi vänta ungefär 1,5 minuter innan vi kan göra det. Andas, ta en liten sipp kaffe, men se till att du inte bränner dig.
   

  Image
  Vänta på att bilden behandlas
 11. När räknaren är klar kommer du se en knapp för nedladdning, "Download". Klicka på den så laddas en bild ner till din dator.
   

  Image
  Bilden för ditt visum till Indien är klar att laddas ner!
 12. Bilden är klar att användas i din visumansökan!

Bilden kommer från:  Image by cookie_studio på Freepik

Jag är inte säker på exakt när eller var jag kommer resa, hur gör jag?

På den första sidan av visumansökan ska du ange vilken flygplats du ska anlända till samt vilket datum du förväntas ankomma i Indien. Dessa saker är bara dina preliminära uppgifter och du kan utan problem ändra dina planer efter att ansökan är klar och du fått ditt visum. Du behöver inte uppdatera denna information igen, även om dina planer förändrats!

Planerad ankomst i Indien

Ena eller båda mina föräldrar finns inte längre i livet, hur fyller jag i ansökan då?

På den tredje sidan i visumansökan ska du ange följande information om båda dina föräldrar, oavsett om de är vid livet eller inte:

 • Namn - Ange fullständigt namn.
 • Nationalitet
 • Tidigare nationalitet, om någon.
 • Födelseort
 • Födelseland
Image
Detaljer för mor och far i visumansökan till Indien

Vad menas med "Visual identification marks"?

På den andra sidan i ansökningsformuläret kommer en kanske lite konstig fråga för oss svenskar. Här ska man nämligen ange ett märke eller något annat permanent på kroppen som kan fungera som identifikation. Jag har personligen angett "Blue eyes" i samtliga mina ansökningar, men det kan också fungera med synliga tatueringar eller födelsemärken eller liknande. 

Jag minns inte mitt visum-nummer eller andra detaljer från föregående resor, hur gör jag?

På sidan fyra i ansökan för e-turist-visa till Indien måste du ange uppgifter om tidigare resor till Indien. 

Address: Under adress fyller du i ett av de hotell du senast besökte.

Cities previously visited in India: Här fyller du i de städer du tidigare besökt i Indien, separerade med komma. Det räcker med att fylla i en handfull städer eftersom fältet har begräsningar. Du kan skriva till exempel så här: "Delhi, Agra, Jaipur" om du tidigare rest gyllene triangeln.

Last Indian Visa No/Currently valid Indian Visa No.: Det här är det som ofta är lite klurigare för många flergångsresenärer i Indien. Många som reste till Indien för flera år sedan har redan gjort sig av med sina gamla pass där eventuella visa-nummer funnits. I de fall där du tidigare rest till Indien men inte längre har tillgång till uppgifterna fyller du helt enkelt i fem nollor istället. Under datum, försök välja ett datum så nära i tiden du bara kan.

Image
Tidigare visum och resor till Indien

Vad är "Place of issue" för mitt pass?

Oavsett om du har gjort ditt svenska pass i Örebro, Stockholm eller på ambassaden i Mexiko City så är det "Polismyndigheten" du ska fylla i.

Hur går det till efter att jag har landat i Indien?

Efter att du klivit av planet i Indien är det dags att börja gå mot immigrationsdiskarna. Det finns en lång rad med diskar på de flesta internationella flygplatser i Indien. Välj en för utländska pass.

 • Se till att ditt pass och utskrivna ETA (utskriften för ditt e-visa) är klart och redo i din hand så det går fort. Lämna fram det till kontrollanten. 
 • I samband med passkontrollen måste du läsa av dina fingeravtryck på en liten fingeravtrycksläsare. Följ instruktionerna på plats.
 • Du måste också bli fotograferad innan du får ditt pass stämplat och du blir insläppt i Indien.
 • Efter passkontrollen är det dags att gå och hämta ut eventuellt incheckat baggage vid baggagerullbanden. Kolla efter ditt flygnummer och avreseflygplats på skärmarna för att hitta rätt baggageband.
 • Passera sedan tullen. Har du något att förtulla följer du röd markering, annars grön.

Grattis! Du är nu i Indien. Om du vill köpa indiskt SIM-kort är det lätt att göra det vid Airtels diskar som finns efter tullen i såväl Delhi som Mumbai. Läs mer om hur det fungerar här!

Vad är mitt Citizenship / National ID no?

I fältet där man efterfrågas "Citizenship / National ID no" skriver man helt enkelt det kompletta svenska personnumret. 

Mitt namn eller ortnamn innehåller Å, Ä eller Ö! Hur gör jag?

Hela formuläret ska fyllas i på engelska, det innebär att svenska specialtecken så som Å, Ä och Ö inte fungerar. Byt bara ut dessa mot A och O så fungerar det!

Hur lång tid innan måste jag ansöka om E-VISA till Indien?

Förutom när det handlar om visum för 30 dagar, där du max kan ansöka 30 dagar innan avresa, finns det inga regler för hur lång tid innan du kan ansöka, men det finns ingen anledning att göra det för tidigt i vilket fall som helst.

Normal handläggningstid för e-visum till Indien

Normalt sett är ditt e-visa, elektroniska visum till Indien, klart inom 24 timmar, i vissa fall kan det ta upp till 72 timmar. Vi rekommenderar att vara ute i alla fall en vecka innan om man har möjlighet. Men den goda nyheten är att det nästan alltid blir klart inom ett par dagar.