Visum till Indien

För att över huvud taget få komma in i Indien krävs det att du har ett giltigt pass och ett visum. Detta gäller såväl dig som ska ut på luff som dig som ska till Goa på charter i två veckor. Här nedan får du lite tips på om hur du ska gå till väga.

Visum till Indien

Det finns två sätt att få visum till Indien, det snabbaste sättet är genom e-visa. Ett indiskt E-visa ansöker du om helt online, skriver ut ett papper som du tar med dig till passkontrollen i Indien där du får ditt visum. Elektroniska visum är snabbare och enklare än de traditionella visumen. Snabbheten bekostades tidigare av vissa begränsingar, men idag är dessa skillnader borta.

Observera att visumföretaget Cox & Kings som tidigare hanterade pappers-visum (de normala visumen som klistras in i passen) inte längre samarbetar med den indiska ambassaden. Dessa visum hanteras numer direkt av ambassaden utan mellanhand. Håll alltid koll på ambassadens hemsida för ny viktig information!

 

Elektroniskt Visum eller E-Visa till Indien

För de allra flesta turister till Indien fungerar det bra med ett elektroniskt visum eller så kallat e-visa. Ett e-visa skaffar man själv helt online och det går oftast på en eller ett par dagar att få. Tänk på att det är lite krångligt att fylla i ansökan och fixa med rätt format på bilder etc så det är ändå en god idé att vara ute i god tid, dessutom måste du vara klar MINST 72 timmar innan avfärd.

NYHET! Idag finns flera typer av e-visum i flera prisklasser, från 30 dagar och upp till 5 år! 

Adressen för att söka e-visum är ENBART den som följer. Det finns flera andra sidor som fungerar men som går via mellanhänder som tar en extra avgift, helt utan anledning.

https://indianvisaonline.gov.in/evisa/tvoa.ht

De olika typerna av e-visa är som följer:

30 dagars E-visum till Indien

Väljer du ett e-visum med trettio (30) dagars giltighet är normalpriset $25 USD. Detta pris gäller under nästan hela året men om du väljer att resa under lågsäsong, mellan april och juni, sjunker kostnaden till $10 USD. När du söker e-visum har du två olika datum att tänka på, dels kan du söka om visumet MAX 30 dagar före avresa och dels kan du max stanna 30 dagar efter inresa i landet. Det är därför viktigt att inte ansöka om ditt visum för tidigt. Ansöker du 1 jan måste du resa in inom 30 dagar. Bäst är det att söka maz två veckor och minst fyra dagar innan avresan.

1-års E-visum till Indien

Vill du resa lite längre tid än 30 dagar finns två andra alternativ, det första är e-visum med giltighet på ett år. Med detta visum kan du resa in och ut ur landet så många gånger du önskar under ett år men stanna max 180 dagar per år. Här gäller inte samma begränsing om att man måste resa in i landet inom 30 dagar efter ansökan som med det kortate visumet. Kostnaden för ett år är $40 USD

5-års E-visum till Indien

För dig som vet med dig att du vill resa till Indien ofta kan $80 USD vara väl investerade pengar. Då får du nämligen besöka Indien hur många gånger du vill under hela fem år! Begränsingen är att du max kan stanna max 180 dagar per år.

Turistvisum med giltighet på upp till fem år med flera inresor i Indien

De tidigare fördelsarna med ett pappersvisum är idag borta. Dels måste du ansöka på ambassaden, det är dyrare och samma begränsningar med niottiodagarsregeln gäller nu även pappersvisum. Den enda orsaken att söka pappersvisum idag (för turister) är om man blivit nekad elektroniskt visa av någon anledning och måste till ambassaden för att bevisa något man tidigare blivit nekad för.

För att söka om traditionellt visum till Indien besöker du följande webbsida för att fylla i ansökan: https://indianvisaonline.gov.in

För personlig ansökan besöker man sedan Embassy of India to Sweden & Latvia, Stockholm

Besöksadress: Kornhamnstorg 4, 111 27 Stockholm

Postadress: Kornhamnstorg 4, Box 2131, 103 14 Stockholm

Telefon:  08-68432100 (Telefontid 13:30 – 15:00)

E-post: visa.stockholm@mea.gov.in 

Webbsida: indembassysweden.gov.in

Besökstider:

För inlämnan av ansökan gäller tiderna 09:00 – 12:00

För att hämta färdigt pass gäller tiderna 14:00 – 16:00

Obs! Det finns ett flertal andra företag som ordnar visum till Indien (Alla Visum, till exempel) för kraftigt överdrivna kostnader och längre handläggningstider. Dessa företag måste gå genom ambassaden varpå du bara får betala en extra avgift till ännu en mellanhand. Vissa resebyråer kan mot en extraavgift hjälpa till med din visumansökan.

Billigaste flygen till Indien

Hitta billiga flygerbjudanden direkt till Indien och jämför priser genom vårt formulär här på Indien.nu. Nedan kan du jämföra priser mellan hundratals olika försäljare och flygbolag utan extra kostnad!

Bildgalleri