Reseguide till Maharashtra - Bilder, fakta och information

Maharashtra, Indien
Delstatsfakta
Delstatsnamn
Maharashtra
Maharashtras placering i Indien
Delstatshuvudstad
Mumbai / Bombay
Invånare (ca)
95 miljoner
Yta
308 000km²
Språk
Maharathi
Bäst tid att besöka
Vinterhalvåret
Inledning

I Maharashtra ligger Mumbai, delstatens huvudstad och här är det faktiskt dyrare att hyra eller köpa en lägenhet än i New York! Här produceras massvis av filmer, självaste Bollywood ligger i Mumbai. Maharashtra är den största delstaten och här bor ungefär 91 miljoner invånare på 308,000 kvadratkilometer. I själva Mumbai bor 15 miljoner människor. Språket som talas mest är Maharati och läskunnigheten ligger ungefär på 63%. 
I Maharashtra finns några av världens bäst bevarade grott-tempel, nämligen Ellora- och Ajantagrottorna.

Platser värda att besöka

Mumbai (Bombay)

Mumbai (Bombay) med Hanging Gardens, Elephanta Island och Gateway of India är nästan omöjligt att missa när man reser i Maharashtra. Läs mer om Mumbai och dess sevärdheter i vår stadsguide

Matheran

När hettan efter kusten eller på deccanplatårn blir allt för outhärdlig känns det skönt att få kommat till Matheran på 800 metershöjd. Denna "hill station" ligger enbart 105 km från Mumbai. Du tar dig enklast hit med leksakståget (ett smalspårigt litet ånglok) från Mumbai. Här kan du vandra efter leder med fantastisk utsikt eller bara koppla av. Motorfordon är nämligen förbjudna i hela Matheran. Undvik att resa hit på helger och under Diwali, området blir då fullkomligen översvämmat av Indiska turister som har allt annat än vila i tankarna. Matheran är ett populärt ställe att resa till under monsunen då vattenfallen forsar med sin fulla kraft. Något unikt här är det "bakvända vattenfallet" där monsunvindarna får vattnet från sjön Lake Charlotte att rinna uppför backen.
Det kan vara svårt att få tag på logi här och då speciellt de billigare alternativen. Boka gärna i förväg från någon resebyrå i Mumbai.

Mahabaleshwar

Mahabaleshwar är ännu en hill station som erbjuder svalka under de hetaste dagarna. Denna ligger på 1370 meters höjd och kan locka med färska jordgubbar och en roddtur på Venna Lake. Fast trevligast är det kanske att vandra omkring på marknadsplatsen. Hit kan du inte resa under monsunperioden mellan juni och september då det mesta är stängt. 
Det är inget problem att hitta boende här även om du får vara beredd att betala lite mera.
Det kan vara lite bökigt att ta sig hit, men det går superdeluxebussar från Mumbai som tar ca sju timmar eller lokalbussar från Kolapur, Satara och Panchgani.

Nasik (Nashik)

Nasik (Nashik) i norra delen av Maharashtra ligger vid Godavarifloden och här liksom i Ujjain, Haridwar och Varanasi firas Kumbh Mela var tolfte år.
Det som lockar folk hit är de tvåhundra (!) templen och flodens ghats. Att staden har stor religiös betydelse är det inget att tveka på men här odlas också Indiens bästa viner.

Det finns gott om logi i Nasik och priserna är normala. Det är inte heller något problem att ta sig till och från staden då den är välansluten med både tåg och buss. Läs allt om Nashik i vår resguide!

Pune

Pune är kanske känt för oss västerlänningar för Osho Comune International eller Bhagawan Rajneesh Ashram som det också kallas. Det är denna sekt som vår Ted Gerdestad tillhörde. Pune är dock mer än Osho. Pune är verkligen en storstad med sina nära tre miljoner invånare varav många pendlar den fyra timmar långa resan till Mumbai (enkel väg). Här finner du allt man bör göra i en modern storstad så som shoppingarkader, snabbmatsrestauranger med mera.
Som nästan alla andra städer i Indien stoltserar även Pune med ett palats. 
Shaniwar Wada Palace är tyvärr raserat till stor del men idag ligger där en stor och skön trädgård innanför de bastanta murarna. 
Det ska inte vara några problem att finna logi i staden och de billigaste finner du runt järnvägsstationen.

Aurungabad

Aurungabad används oftast som avstamp vid resor till Dalautabad, Ajanta och Ellora som du kan läsa om nedan. Men här finns även annat som kan vara av intresse eller vad sägs om en egen samling av grottempel från 5-600-talet, Bibi-ka-Maqbara mausoleet som är något så unikt som en mindre kopia av Taj Mahal i Agra. Mausoleet är det enda exemplet av mogularkitektur på Deccanplatån.
Gamla stan i Aurungabad är som de flesta andra gamla städer i Indien ett virrvarr av små smala gränder med salustånd och småskalig shopping.
Boendet ska inte vara något problem för här finns det rikligt med hotell i de flesta prisklasser. De billigaste rummen finner du runt buss och järnvägsstationen.

Daulatabad, Ajanta- och Elloragrottorna

Daulatabad, Ajanta- och Elloragrottorna är några av Maharasthras största sevärdheter. Se bilder och läs tips i vår guide

Karta
Karta över Maharashtra