Nashik

Nashik, Maharashtra, Indien, Indiska viner och mer
Snabbfakta
Delstatens placering i Indien
Invånare (ca)
1 600 000
Språk
Marathi
Bäst tid att besöka
Året runt

Nashik eller Nasik, Indiens vinhuvudstad och platsen där Ramas Sita blev kidnappad av den ondskefulla demonen på Sri Lanka. Idag är Nashik en modern storstad vid sidan av ett av hinduismens viktigaste pilgrimsmål. Här finner man några fantastiska tempel, myllrande marknadsgator, moderna shoppingarkader och såklart några av Indiens bästa vingårdar.

Precis som många andra städer i Indien har Nashik växt så det knakar under de senaste åren. Mellan folkräkningen 1991 och 2011 har staden gått från strax över 400 000 invånare till över 1,6 miljoner. På sina ställen märks att kommunen inte riktigt hunnit med i befolkningsexplosionen men staden har ändå en stor charm.

Nashik

Namnet Nashik eller Nasik har staden fått från den heliga skriften Ramayana där Ramas bror Laxman hugger näsan av den onda Ravans syster Nasika. Det var nämligen här som Rama och Sita bodde sina 14 år i exil från kungadömet Ayodhya (Ramas födelseort). Från grottan Sita Gunpa blev sedan Sita kidnappad av Ravan och den episka jakten det senare slaget mellan gott och ont fick därmed sin början.

Floden Godavari har sin källa strax utanför staden och vid Nashiks ghater (badtrappor) är det frigörande att ta ett dopp. Här, precis som i Ganges, renas kroppen så man slipper pånyttfödelsen. Det är även här en av världens största religiösa festivaler utspelar sig var tolfte år, nämligen Kumbh Mela, en festival som altinerar mellan fyra av Indiens heligaste städer.

Sevärdheter

Till Nashik kommer man främst av två anledningar: Stadens fantastiska och viktiga tempel var länge kanske den enda orsaken men sedan några år lockar även områdets vingårdar turister från när och fjärran.

Vingårdarna

Det finns flera vingårdar i Nashik, Sula Vineyards är den största och mest populära och Tiger Hills är en av de andra stora. Ett besök vid Sula är ett måste om du besöker Nashik.

Vinprovning

Sula Vineyard

Sula Vineyards grundades 1999 och är nu Indiens största producenter av vin. Sula gör 20 olika varianter av vin, från röda och vita viner till de nyare rosévinerna, portvin och viner producerade enligt Champagne-metoden. Den 240 hektar stora vingården arbetar under ekologisk förhållningsätt och påverkar även bönderna runt omkring att även dom hålla miljöpåverkan till ett minimum, det egna området räcker nämligen inte till för dagens produktion utan närliggande gårdar producerar också druvor enligt samma miljötänk åt Sula.

På Sula Vineyards erbjuder man olika typer av rundvandringar, för 150 rupies får du en guidad visning och provsmakning av 4 olika viner. Lägger man till 100 rupies på det får man prova sex olika viner. Efter vinprovningen, som gav redaktionen mersmak, kan man sätta sig på verandan eller i trädgårdsserveringen och använda sina nya vindrickarkunskaper för att dricka Sulas andra viner eller importerade dito tillsammans med goda snacks så som ostbrickor och kallskuret med mera. Allt håller väldigt rimliga priser. Vi tycker dock att såväl rundvandringen som vinprovningen skulle kunna hålla lite högre klass (och lägre tempo) men vi kan varmt rekommendera detta ändå. Rundvandringarna startar en gång i timmen om det finns underlag, i vissa fall kan man behöva vänta till nästa grupp men den tiden kan lätt spenderas i vinbaren, fabriksbutiken eller på Sulas egna italienska restaurang.

Sula Vineyard håller öppet för rundvandringar och provsmakning alla dagar i veckan mellan 11:30 och 17:30 förutom under speciella helgdagar. En autorikshaw till Sula Vineyard från centrum kostar ungefär 300 rupies. Om du vill kan du behålla din rikshaw under några timmar (som då kör dig tillbaka för 300 rupies till) då det kan vara svårt att få tag på rikshaw för tillbakafärd på plats. Little Italy, Sulas italienska restaurang som serverar pizza, pasta och antipasto som är parad med husets viner håller öppet för såväl lunch som middag och det gör även den indiska restaurangen Soma.

Andra vingårdar

Chateau d'Ori

Är den näst största vingården i Nashik och ligger vid Nhera-Ori-bergen strax norr om själva staden. Det är inte lika lätt att ta sig hit som till Sula eller York men man försöker utveckla vingården till en turistdestination. Kontakta vingården innan besök.

Mountain View

Mountain View är en liten familjeägd vingård nordöst om Nashik på vägen mot Agra. Gården producerar ganska lite vin men vill satsa på vinturism, goda viner och god mat. Man kan besöka vingården från tio på morgonen till åtta på kvällen men rundvandringarna slutar redan klockan fem.

Valle de Vin

Strax innan Nashik på vägen från Mumbai ligger Valle de Vin. Deras Zampa-viner har rönt stor framgång och anses mycket bra. De har öppet för besökare mellan 10:00 och 17:00 och erbjuder vinprovning från 125 rs.

Vallonne

I samma distrikt som Valle de Vinn ligger även denna vingård. Det finns i skrivande stund ingen provsmakning här men det är på gång.

Vintage Wines/Reveilo

Reveilo ligger ungefär fyra mil och en timme öster om själva Nashik och odlar italienska druvor. De har flera bra viner och är en av få som producerar chardonnay. Rundvandringar här är gratis och kan ordnas mellan 09:00 och 18:00 efter bokning.

York Winery

Den här vingården är från 2006 och ligger nära Sula Vineyards. Vingården är liten och familjeägd och producerar inte alls lika mycket vin som Sula. De har ett antal olika viner varav några riktigt bra Gold Medal Reserve. Här kan man göra besök mellan 12:00 fram till 22:00 sju dagar i veckan. De erbjuder vinprovning från ca 100 rs (mer med fler viner) och gratis rundvandringar.

 

Nashiks tempel

Offergåvor
Kokosnötter som offras i stadens tempel

Kalaram mandir

Det finns ett par tempel man inte kan missa vid ett besök i Nashik. Vita Ramas tempel (Goraram), Svarta Ramas tempel (Kalaram) och Sita Gunpha. Nere vid floden Godavari ligger även Ram Khund som också bör finnas med i tempelbesöken.
Kalaram-templet

Namnet Kalaram kommer från orden Kala för svart och Rama och mycket riktigt, i templet finner man en svart staty över Rama. Templet är uppfört på platsen där Laxmana högg näsan av demonen Ravans syster. Förutom att vara ett viktigt tempel utifrån den heliga skriften Ramayana har det även blivit en symbol för Dalit-rörelsen i Indien. Här hölls stora protester och demonstrationer för att tillåta daliterna in i templet. Idag är alla välkomna att besöka helgedomen och man kan hyra en guide som visar en runt. Fotografering är inte tillåten i helgedomen och skor lämnas utanför.

Sita Gunpa, Sita Gumpa eller Sita Gunfaa

Gunfaa betyder grotta på hindi och det är precis vad det handlar om. Sita Gunpa (vi kommer skriva Gunpa i artikeln då skyltarna utanför templet stavar så, ibland stavas det gumpa eller gunfaa beroende på språk språk, men på svenska skulle vi uttala det mer som Sita Gunfaa) ser från utsidan ut som nästan vilken byggnad som helst förutom det stora Banyan-trädet lindat med gula och röda trådar utanför. När man väl kommit in ser det inte heller så märkvärdigt ut tills du ser det där lilla hålet i väggen. Ska jag verkligen in där? Man pressar sig genom en smal liten gång som på sin höjd är max en meter hög. Det finns ingen risk att fastna för hundratals andra anhängare pressar på bakifrån. Efter en liten stund pressas du ut i en liten liten kammare, nästan helt utan luft. Men där, på andra sidan ännu en liten öppning i berget finner man ett minst lika litet rum till, en pandit (präst) och helgedomen. Här fräser fläkten på full fart och här finns till och med en form av luftkonditionering. En snabb pooja eller darshan, några rupies på ett fat och en välsignelse senare är det dags att pressa sig genom ännu en gång. Den här gången är om möjligt ännu trängre men det fungerar och mirakulöst befinner du dig plötsligt i ett litet rum med en Shiva-lingam, den Shiva-lingam Rama och Sita en gång i tiden tillbad. Efter detta är det dags att kravla sig upp mot stadens alla ljud, solen eller de konstgjorda ljusen och luften igen. Det är lätt att känna sig lite klaustrofobisk nere i gångarna men det ger även en känsla som är svår att förklara i ord. Fotografering är förbjuden inne i Sita Gunpa men utlänningar är välkomna att besöka helgedomen. Skor lämnas givetvis utanför.

Ram khund eller Ramkund

Ramkund (betyder ungefär Ramas damm) är den plats vid den heliga floden Godavari där Rama sägs ha badat under sin exil.  Hit kommer tusentals pilgrimer och här utspelar sig även den heliga festivalen Kumbh Mela vart tolfte år, 2015 är det Nashiks tur igen. Här kan man se pilgrimer som badar men även sörjande som sprider sina anhörigas aska efter kremeringen. Det sägs att man slipper pånyttfödelsen om askan sprids här, precis som många tror om Ganges.

Shiva-templet Naro Shankar Mandir

Precis vid Dahipool-brons fäste i Panchwati ligger detta vackra Shiva-tempel. Templet uppfördes år 1764 av Naroshankar Rajebhaddar. Utländska besökare är välkomna och man får fotografera templet från insidan av murarna men dock inte inne i själva helgedomen. Skorna lämnas precis som vanligt utanför tempelområdet. Runt och i templet finns några vackra skulpturer och templets nästan svarta stenar gör det till en mäktig syn.

Boende

Det finns gott om boende i alla prisklasser i Nashik. Staden huserar världens största religiösa festivaler var tolfte år så staden har vana att ta hand om många gäster. Det finns allt från superenkla små ruckel till femstjärniga hotell och vingårdarnas resorter.  Mycket av boendet finns i området Panchwati, nära till tempel och den heliga floden men om du vill slippa övriga utländska turister och back-packers är det till Agra Road eller området runt någon av de två busstationerna du ska bege dig.

För dig som vill förbeställa boende rekommenderar vi Hotels.com som har de flesta hotellen i staden. Hotels.com har dessutom prisgaranti och gästrecensioner från verifierade gäster. 

Äta

Nashik är en fantastisk mat-stad. Förutom den sedvanliga indiska goda gatumaten och enkla små dhabas finner du här massor att välja mellan. För italienskt, bege dig till Sula Vineyards Little Italy, för god kinesisk mat i luftkonditionerad miljö med fantastisk utsikt är det Enter the Dragon på College rd som gäller. I samma hus finns även en bra indisk restaurang, västerländsk mat och ett mexikanskt lunchställe. På Collge road finner du även snabbmatskedjor som McDonald’s och Subway samt ett antal olika caféer. Bor du i Panchwati finns det ett antal olika indiska restauranger i området, nästan alla vegetariska.

Resa till & från

Buss: Det går bussar till Nashik från stora delar av västra och centrala Indien. Nashik är ett viktigt pilgrimsmål. Många av långfärdsbussarna saknar dock luftkonditionering. Från Mumbai och Ahmedabad går det många dagliga bussar i lyxklass med luftkonditionering och resan med buss från Mumbai, om tåget skulle vara fullt, tar ungefär 6 timmar. Från Ahmedabad får du räkna med ca 10-11 timmar.

Tåg: Det går bra tåg mellan Mumbai och Nashik, snabbtåget till Mumbai tar ungefär tre timmar. Mot Delhi går det också dagliga tåg, dessa tar dock nästan ett dygn. I övrigt finns det tåg mot nästan alla lite större städer i Indien så som Kolkata, Hyderabad, Agra och till och med Jammu.

Flyg: För närvarande går det inga flyg till Nashik. Kingfisher Airlines trafikerade tidigare sträckan men på grund av ekonomiska problem och de snabba tågen mellan Mumbai och Nashik är de för närvarande inställda.

Väder

Nashik har ett behagligt klimat året runt. Eftersom staden ligger en bit upp i de västra Ghatsbergen blir det inte fullt så hett under sommaren, men dess läge i södra Indien gör det inte heller för kallt på vintern. Det kan ibland komma stora mängder nederbörd under monsunen men oftast regnar det inte hela dagarna.