Allt du behöver veta för att planera din egen indienresa utan resebyrå

Gruppresor och paketresor i all ära men att boka och planera din egen indienresa kan bli både billigare och mer intressant. Här på indien.nu har vi alla tips du behöver och i den här artikeln hjälper vi dig att hitta rätt.

Var vill du resa?

Så, du har hittat ett antal spännande destinationer, monument eller kanske nationalparker  i våra resguider? Då är det dags att börja planera för din resa. 

När vill du resa?

Innan du bokar, biljetter och hotellrum kan det vara bra att veta när på året den bästa tiden är att resa. Se vår monsunguide som hjälper dig undvika de regnigaste perioderna. 

Att planera datumen runt de många indiska festivalerna och högtiderna kan också vara spännande. Vi har en kalender med några av de intressantaste och färgglada festivalerna här

Från enkelt backpackeräventyr till en sofistikerad resa i lyx är visum ett måste

Oavsett hur du vill resa i Indien måste du ha ett visum. Som turist har du två olika alternativ och det har aldrig varit enklare och smidigare att ordna.

E-visum på upp till ett år

e-visa eller elektroniskt visa har gått igenom flera förändringar de senaste åren, från att först ha varit giltiga i max trettio dagar dubblerades restiden snabbt till sextio dagar. I det senaste draget har nu den indiska regeringen gjort det elektroniska visat giltigt i hela ett år. Tyvärr innebär det inte att du får vara i Indien ett helt år i sträck, efter nittio dagar måste du tillfälligt lämna landet för att sedan återvända. Till skillnad från tidigare finns det nu inte längre några begränsningar för hur ofta du får åka in och ut ur landet på ett och samma e-visa

Turistvisum på upp till ett år

Det är inte ofta men om man kan motivera ett längre besök i Indien kan man idag bli beviljad upp till ett års turistvisum i Indien. Till skillnad mot e-visum kan man med turistvisum stanna upp till sex månader i sträck innan man behöver lämna landet.

Läs mer om visum till Indien här!

Flygbiljetter till Indien

Nästa steg till din drömresa till Indien är flygbiljetten. Indien har flera internationella flygplatser och genom ett byte i Europa eller Mellanöstern kan du komma till nästan vilken landsändar du vill. Flyger du från Stockholm, Oslo eller Köpenhamn har AirIndia som enda flygbolag en direktlinje till Delhi. 

En av nätets största jämförelsesajte för flyg är SkyScanner.se.

Oavsett om du flyger i första klass eller turistklass har vi samlat länkar, sökformulär och mycket annan nyttig information här. 

 

Boka boende i förväg?

Den här frågan är en vattendelare bland Indien-resenärer. Vissa säger, boka aldrig rum innan du sett det medan andra lugnt bokar sitt drömboende i förhand. Hur kommer då detta sig? Jo, tillhör du budgetresenärerna som vill ha billigast möjliga rum är det till att börja med svårt att hitta de billigaste hotellen, vandrarhemmen eller guesthouse online. Det är också svårt att veta hur ett rum verkligen ser ut även om man sett bilderna på hotellets egna hemsida. Ett hotell som var helt okej förra året kan i år vara nedgånget och ostädat och ha nya otrevliga ägare. Så, vill du bo billigt, besök flera hotell på plats och välj ett rum som ger dig vad du vill för dina pengar. På TripAdvisor.se kan du läsa recensioner över hotell och restauranger i Indien. Tänk på att ta dessa recensioner med en nypa salt då ägare kan sätta i system att ge sin egen restaurang bra recensioner och konkurrenterna dåliga då recensioner inte är verifierade.

Tillhör du skaran som vill resa lite bättre, låt oss säga från mellanklass upp till lyx? Ja då är det ofta bra eller till och med ett måste att boka ditt boende i förhand. Det finns flera stora bokningssajter ute på nätet, så som Hotels.com. Efter ett visst antal nätter ger dom gratisnätter som gör resan betydligt billigare. Att de dessutom har prisgaranti, recensioner från verifierade gäster och ett enormt urval av hotell i Indien är också bra.

Okej, nu har jag resa och hotell bokade, men hur tar jag mig mellan alla orter och till hotellen?

Tågresor

Tågresor

Att boka resor inom Indien i förhand kan ibland vara ett måste, speciellt om du vill resa med tåg. De flesta tågresor säljs slut flera månader innan avgång vilket gör det viktigt att boka i alla fall några resor i förväg. Skulle en viktig avgång vara slut ändå finns det en så kallad turiskvota där det kan finnas biljetter kvar till turister även på i övrigt fullbokade tåg. Läs mer om det i vår guide till indiska tåg. Att resa med tåg är dessutom klimatsmart! 

Bussresor

Ett annat alternativ till tåget är att ta bussen, indiska långfärdsbussar är ofta bekväma och luftkonditionerade och har ofta sängplatser för resor som går över natten. Inget för dig som lätt blir åksjuk.

Inrikesflyg

Inrikesflyg är både billiga och snabba, där tåget kan ta över ett dygn klarar sig flyget med ett par timmar och prisskillnaden är inte så stor som man kan tro. Indien har några av världens billigaste flygbiljetter. 

Resa med bil

Vissa väljer att boka bil med chaufför som följer med på hela eller delar av resan. Inte så dyrt som det kanske kan låta men det finns stora chanser att bli lurad på en extra dyr resa man inte hade räknat med. 

Läs mer om de olika transportsätten här! 

Okej, min resa är bokad, jag har hotell och jag har bokat de delar av resan som är viktiga för mig. Vad ska jag tänka på här näst?

Ska du vara borta mer än 45 dagar bör du teckna en extra reseförsäkring. De försäkringar som ingår i hemförsäkringen brukar aldrig vara giltiga mer än 45 dagar. Därefter är du oförsäkrad. Kolla med ditt försäkringsbolag vad som gäller. Att vara vaccinerad kan också vara en försäkring om att resan blir så bra som möjligt. Du kan läsa om försäkringar, vaccination och resapotek att ta med på resan här!

Nästa steg är packningen

Vilken typ av resa du ska på bestämmer ju också vilken typ av packning du behöver ha med dig. För inte så många år sedan var det näst intill omöjligt att resa runt med annat bagage än en ryggsäck, men idag är Indien betydligt mer utvecklat och vilken typ av väska du bör ha beror mer på din personliga stil och resebehov. 

Vad du bör stoppa i väskan är en smaksak men vi har gjort en lista på några måsten för några vanliga typer av resenärer här. Men packa lätt, det mesta finns att köpa i Indien billigare än i Sverige och det är roligare att spara plats i resväskan för allt du köper med dig från Indien. Våra bästa shoppingtips hittar du här! 

Mobiltelefoner och sim-kort.

Apropå att ta med saker till Indien är mobiltelefonen ofta ett måste för många idag. En mobiltelefon idag kommer ju laddad med de mest fantastiska verktyg för resenären. Appar för bokning av boenden och resor, kartor, fågelskådarböcker, ficklampa och mycket mer. Men med en svensk mobil kan det bli en dyr historia att koppla upp sig. Nästan alla svenska abonnemang och kontantkort kostar astronomiska summor för surf och telefoni, den enda återförsäljaren vi känner till som låter dig använda ditt abonnemang precis som i Sverige är Tre med deras abonnemang 3 världen, men enbart för en begränsad tid. För alla andra rekommenderar vi att ta med en olåst mobiltelefon och skaffa ett indiskt simkort på plats. Om det kan man läsa här! 

En bra sak med att ta med sin elektronik till Indien är att man kan ladda sina prylar utan problem med sina svenska sladdar. 

Äntligen har jag landat i Indien och min resa är bokad precis som jag vill, packningen är med och jag har sparat tusenlappar mot att köpa den där färdiga resan. Är det något mer jag behöver tänka på?

Ja, vi har en del tips och råd för dig som reser i Indien. Med våra tretton tips kan du lättare undvika otur på resan! 

En underbar Indienresa önskar vi på Indien.nu!

Hitta resan till Indien

Hitta billiga flygerbjudanden direkt till Indien och jämför priser genom vårt formulär här på Indien.nu. Nedan kan du jämföra priser mellan hundratals olika försäljare och flygbolag utan extra kostnad!