Shopping

Shoppa i Indien

Att Indien är ett av Asiens och kanske världens billigaste länder visar sig inte minst när man shoppar. Men vad är värt att köpa hem och vad ska man tänka på?

Indier är inte ett oärliga, men med stor fattigdom, många turister och en otroligt stor population är det inte konstigt att det finns många köpmän som gör allt i sin makt för att lura av dig dina surt förvärvade rupier. Använd sunt förnuft och lita inte blint på försäljaren som intygar om att tex.  smyckena (som skulle kosta tiofaldigt gånger pengarna hemma) är äkta. Trots detta så är just smycken en väldigt bra sak att köpa i Indien och då framför allt kanske i Rajasthan. Hantverk från Rajasthan brukar över huvud taget vara både vackra och billiga.

I de norra delarna kan du köpa kläder och hantverk gjorda av nepaleser och tibetaner i deras kända stilar. Passa på att köpa en värmande jacka till de kalla kvällarna och nätterna.

En annan rolig sak att köpa är kryddor. Strosa runt på en kryddmarknad som finns i stort sätt alla städer och shoppa med ögon, näsa och mun. Kryddor är billiga och lätta och blir perfekta små gåvor.

Kläder. Var du än befinner dig i Indien kan du alltid köpa kläder till långt billigare priser än i Sverige. På landsbygden och i mindre orter kan du dock inte räkna med att finna några modekläder efter Europeiska ideal men oftast finns det någon skräddare som kan sy upp efter dina önskemål på en eller ett par dagar.

Pruta!

I Indien gäller det att pruta på nästan allt (undantaget goverment shops, märkesaffärer och restauranger) och det gäller att pruta ordentligt. Får du inte ner priset tillräckligt på varan du vill köpa, gå därifrån. Ägaren/personalen kommer nästan garanterat att följa dig ut från affären och sänka priset utan att du behöver jobba!

Vad är då ett skäligt pris? Vad ska Du betala utan att bli blåst?
Priser är ju svårt att veta men det finns en ganska bra riktlinje som fungerar för det mesta. Går man efter den blir man sällan blåst.

Hittar du en vara eller tjänst som i Sverige skulle kosta låt oss säga 100 Kronor så ska du betala lika mycket i Indien, fast i rupier. Det mesta i Indien kostar då en sjättedel mot priset hemma. Givetvis finns det undantag från denna riktlinje men det kan vara skönt att veta detta när man väl kommer hit. Det absolut viktigaste är dock att du själv blir nöjd. Hittar du en produkt du vill ha spelar det ju egentligen ingen roll om det kostar 100 eller 200 rs så länge du är nöjd.

Frakt:

Om du, efter dina inköp, upptäcker att väskan inte räcker till kan du alltid skicka hem dina varor via posten.
Att skicka ett paket från Indien är i sig ett riktigt äventyr och sättet skiljer sig en hel del från hur det fungerar i Sverige. Läs mer här!

     

Liknande sidor

Om Indien.nu

Indien.nu grundades år 2000 som en ickekommersiell webbplats för spridande av information och resetips om Indien. Sajten drivs och utvecklas av Henric Carlsson som sedan 2007 bor i staden Udaipur, Rajasthan, Indien. Läs mer om Indien.nu här!

Kontakta oss

För frågor och synpunkter skicka ett mail till: Webmaster Vill du tipsa om arrangemang och evenemang i Sverige, maila: Henric För fler kontaktdetaljer, se kontakta oss.

© 1999-2013 Indien.nu