Allt du behöver veta om shopping i Indien!

Allt du behöver veta om shopping i Indien!

Indien är troligtvis ett av världens mest fantastiska land när det kommer till bra, rolig och billig shopping. Men vad är värt att köpa hem och vad ska man tänka på? Läs vidare för tips om bra möjligheter, några av Indiens bästa marknader samt tips om hur du undviker att bli lurad!

Vår Shopping topp 10

1. Kläder och textilier

Oavsett om du är kvinna eller man, trendkänslig eller bohem, gillar indiska färgexplosioner eller strikta gråskalor finns nästan allt för dig och oftast till långt lägre priser än i Skandinavien. Indien är känt för sina bomullstyger och siden och du kan hitta fantastiska färgglada saris, klädedräkter eller tyger som lätt kan göras om till kuddfodral eller gardiner. Väggbonader, sängöverkast och mattor är andra textilier värda att spana in. 

Föredrar du kläder och textilier av mer europeisk trend finns det ett överflöd av billiga märkesbutiker i något av de alla köpcenter som ploppar upp runt om i landet. Här kan du hitta samma märken som i Sverige samt en del intressanta indiska märken med bra design. 

Att sy upp klänningar, kostymer, skjortor och andra kläder kan vara ett bra alternativ och är oftast enormt billigt. Du kan lätt hitta skräddare som är specialiserade på indiska kläder eller av mer västerländskt snitt. Tänk dock att verkligen kolla upp så skräddaren gör ett bra jobb med bra material innan du ger en order. Skräddarsydda kläder som ser värre ut än fabrikssytt är kanske okej under din resa i Indien men kanske inget du kommer ta på dig i Sverige.

I norra Indien och Himalaya kan man ofta hitta tibetanska kläder som värmer gott under den indiska vintern.

2. Pashminaschalar, scarfar och liknande

My friend, you want to buy real pashmina scarf? Billigare affärer som säljer pashmina för ett par tusen rupies är troligtvis för bra för att vara sant. En äkta pashminaschal är gjord av en typ av kashmirull som kommer från getter i Himalaya. En äkta vara kostar inte sällan över 8000 rupies men kan ändå vara prisvärd. Vill du köpa pashmina, gör det från en affär med gott renommé. 

Är du mindre oroad över kvalitén på din schal eller scarf finns ett enormt mångfall av produkter av olika design i ull, bomull, silke och olika mixar som är väldigt prisvärda, vackra och blir perfekta gåvor.

3. Skor, sandaler och andra läderprodukter

Indien har en enorm produktion av läder. Förutom skinn från kor har man också mycket skinn från getter. På de flesta lokala marknader kan man hitta handgjorda läderskor eller sandaler av indiskt snitt. Vissa är broderade med allt från bomull till pärlor och andra dekorationer medan vissa är mer sobert enfärgade. Gemensamt för de alla är att de är otroligt prisvärda och bekväma för din indiska resa samt den svenska sommaren. 

Gillar du mer eleganta skor kan du besöka skoaffärer i affärsdistrikten eller i ett köpcenter för att göra riktiga klipp på allt från högklackat till sportskor av internationella märken.

I Rajasthan och då främst Udaipur säljs vackra väskor och böcker gjorda i skinn. Nej, oavsett vad försäljaren säger är det inte kamelläder utan från get eller ko. Vackra är de i alla fall och ofta mycket prisvärda. Efter prutning!

4. Juveler - äkta såväl som krimskrams

I alla indiska städer hittar man en stadsdel som är specialiserad på juveler, guld och silver. Fråga dig fram efter referenser och besök enbart seriösa affärer för guld och äkta ädelstenar. Jaipur är kanske den viktigaste staden i Indien för ädelstenar och här kan man därför göra några av de bästa klippen.

Silversmycken och andra billiga saker i rolig design finns att köpa på de flesta billiga marknader i Indien och är alltid prisvärt och uppskattat som presenter!

Indiska armband, sk Bangles, är också populära produkter att handla i Indien. Finns i tusentals olika modeller!

Varning! Se till att handla på ställen med gott renommé och lita inte på folk du träffar ute eller på restaurangen. Se till att gå till en butik som besöks frekvent av lokalbefolkningen.

5. Teer

Indien producerar några av världens bästa teer och är ett paradis för dig som älskar denna ädla dryck. Kolla bland annat in Darjeeling-teerna som ofta kallas teernas Rolls Royce. Andra teer värda att spana in är Assam och Nilgiri. Det är det svarta Assam-teet som används för att göra en perfekt kopp Masala Chai så se till att köpa med dig mängder! (Läs om hur du gör Masala Chai här!)

6. Kryddor

Indiska kryddor

Alla som testat riktig indisk mat vet vad vi pratar om. Kryddor är en av de viktigaste ingredienserna i det indiska livet. Här kan man göra enorma fynd på kryddor. Svartpeppar, chili, kardemumma och vår personliga favorit, svart kardemumma (läs mer om denna mirakelkrydda och andra indiska kryddor här) är alla värda att handla med. Färdiga kryddblandningar så som Chai masala (tekryddor) och Garam Masala är andra exempel på kryddor värda att köpa med.

7. Hantverk och konst

Gillar du souvenirer eller andra inredningsdetaljer är Indien ett paradis. På nästan alla marknader och gator säljs fantastiskt hantverk. Gudabilder, konst, statyer och mycket annat. Det är upp till dig!

8. Dofter

Att Indien är starkt förknippat med doft vet alla rutinerade resenärer. Angenäma så väl som mindre angenäma, dofterna går inte att fly. Men för dig som vill ta med dig några av de indiska dofterna hem finns otroligt bra och billiga eteriska oljor att köpa nästan över allt. Rökelser är andra bra och roliga presenter som inte kostar mycket. Tänk på att använda rökelsen i väl ventilerade rum då nya studier visar att rökelser är lika dåliga för lungorna som cigaretter.

9. Skinvårdsprodukter

Ayurvediska skinvårdsprodukter är bra för huden, miljön och plånboken. Märken så som Himalaya och Biotique har båda utmärkta produkter för hud och hår. 

10. Böcker och musik

Vare sig du gillar indiskt eller inte är böcker väldigt billiga i Indien. Köp för att ta med dig hem eller läs under din resa och byt med andra resenärer. Indisk musik på CD och DVD kan vara roliga gåvor även om nedladdningsbar musik idag börjar ta över.

Konsten att pruta!

I Indien gäller det att pruta på nästan allt (undantaget government shops, märkesaffärer och restauranger) och det gäller att pruta ordentligt. Får du inte ner priset tillräckligt på varan du vill köpa, gå därifrån. Ägaren/personalen kommer nästan garanterat att följa dig ut från affären och sänka priset utan att du behöver jobba!

Vad är då ett skäligt pris? Vad ska Du betala utan att bli blåst?

Priser är ju svårt att veta men det finns en ganska bra riktlinje som fungerar för det mesta. Går man efter den blir man sällan blåst.

Hittar du en vara eller tjänst som i Sverige skulle kosta låt oss säga 100 Kronor så ska du betala lika mycket i Indien, fast i rupier Givetvis finns det undantag från denna riktlinje men det kan vara skönt att veta detta när man väl kommer hit. Det absolut viktigaste är dock att du själv blir nöjd. Hittar du en produkt du vill ha spelar det ju egentligen ingen roll om det kostar 100 eller 200 rupies så länge du är nöjd.

Några bra marknader i Indien

New Market i Kolkata

Det finns många många bra marknader i Indien och olika regioner, orter och till och med stadsdelar har olika typer av produkter. Nedan listar vi några av våra favoritmarknader i Indien. 

1. Sarojini Market, Delhi (stängt på måndagar)

Det här är en av de mest populära marknaderna för Delhiiterna och här kan man göra några av de bästa fynden i Indien. På den L-formade centralmarknaden finns ett enormt utbud av textilier och annat. Här säljs mycket av exportöverskottet i Indien och här finns också en loppmarknad. För att komma över några av väskorna, kläderna (i västerländsk eller indisk stil), prylarna eller skorna, glöm inte att pruta och pruta hårt!

2. Janpath Marker, Delhi

Vi fortsätter med ännu en marknad i Delhi. Den här marknaden ligger inte långt från det populära Connaught Place i centrala New Delhi. Här kan man köpa allt från billiga klockor, kläder, lampor, bälten och kuddfodral. Glöm inte att utforska de olika gränderna, det är där du kan göra de bästa klippen!

3. Dili Haat

När vi ändå pratar om marknader i Delhi kan vi inte missa att berätta om Dili Haat. Det här är en officiell marknad med hantverk från hela Indien. Hantverkare och butiksägare från hela Indien kan boka platser på den här marknaden för en begränsad tid. Du måste lösa entré för att få komma in på det stora, gröna och fina området. Här finns också gott om restauranger med mat från Indiens alla hörn. Tänk på att pruta även här för att göra bra klipp på souvenirer och indiskt hantverk!

4. Baapu Bazaar, Jaipur

I den populära turiststaden Jaipur finns en väldigt bra marknad för de flesta shoppingbehov. På Baapu Bazaar får du uppleva ett myller av männoskor, ljud, dofter och möjligheter. Hantverk, kuddfodral, smycken, kläder är bara några exempel på fynd du kan göra här! Glöm inte att Jaipur också är hem till några av Indiens bästa juvelbutiker, några bara ett par stenkast bort från Baapu Bazaar!

5. Lördagsmarknaden i Arpora, Goa (kvällsmarknad)

Det finns ett antal bra loppmarknader i Goa men här tar vi bara upp nattmarknaden i Arpora. Varför? För att vi tycker den är bäst. Nattmarknaden i Arpora är den livligaste och mest kända marknaden i Goa. Vackert belyst med stämningsfull musik och ett lagom myller. Hantverk, smycken, husdekor ger mycket för både minnen och resväskan.

Ps. Besöker du bara Goa på din resa? Missa då inte Anjuna Flea Market, Mapusa kryddmarknad och Calangute Market Square!

6. Colaba Causeway, Mumbai

När det kommer till gatumarknader kan ingen annan marknad i Mumbai mäta sig med Colaba Causeway. Här hittar du allt från fantastisk gatumat till mode och prylar. Besöker du Mumbai? Missa inte Colaba Causeway!

7. Fashion Street, Mumbai

Gatumat och mode lockar tusentals Mumbaibor till denna gatumarknad. Här kan du göra fantastiska klipp på moderiktiga kläder, vare sig du vill ha indiskt eller västerländskt mode. Men är du inte intresserad av kläder kan du också hitta allt från smycken till solglasögon och elektronik.

8. New Market (Hogg Saheber Bazaar eller Hogg Market), Kolkata

Denna ikoniska marknad är svår att missa och ett måste även för dig som inte vill handla något. Alls. Vill du handla är det lika så ett måste. Vill du göra fynd på allt mellan himmel och jord och befinner dig i Kolkata finns det inga alternativ som kommer i närheten.

9. Clock Tower Market, Jodhpur

Den här marknaden är inget för dig som ogillar pushiga försäljare. Har du en vilja av stål kan du göra klipp på allt från vackra textiler till kryddor. Skulle du tröttna finns några av Rajasthans bästa Lassis inom synhåll!

10. Shilpgram Fair, veckan runt jul och nyår, Udaipur

Shilpgram Fair i Udaipur är en av Indiens största hantverksmarknad. Här kan du förutom att handla hantverk, tyg och konst från hela Indien också se fantastiska artister dansa, spela och sjunga. Väl värt en lång omväg om du befinner dig i Indien under denna vecka!

11. Commercial Street, Bangalore

Bangalore gick från att vara känt som trädgårdsstaden till en stor IT-hubb full med trafikproblem. Nåt som inte förändrats mycket är möjligheten till bra shopping. I den här marknaden hittar du bra kvalitet, mode och en välordnad loppmarknad.

12. Serenity Beach Bazaar, Pondicherry

I skuggan av palmerna, nära Serenity Beach, kan du köpa hantverk, kläder, smycken och mycket annat tillverkat i byn Auroville. God mat och dryck finns givetvis för dig med shoppingtrötta ben och torr strupe.

13. Laad Bazaar, Hyderabad

Nu när Ikea öppnat i Hyderabad som försa stad i Indien kanske du inte behöver besöka en gatumarknad längre. För oss andra finns Laad Bazaar. Denna gamla marknad är perfekt för indiska kläder, smycken och parfymer.

Skicka hem dina fynd från Indien

Om du, efter dina inköp, upptäcker att väskan inte räcker till kan du alltid skicka hem dina varor via posten.  

Att skicka ett paket från Indien är i sig ett riktigt äventyr och sättet skiljer sig en hel del från hur det fungerar i Sverige. Läs mer här!