Andamanerna och Nikobarerna

Delstatsfakta
Delstatsnamn
Andamanerna och Nicobarerna
Andamanernas placering i Indien
Delstatshuvudstad
Port Blair
Invånare (ca)
0 miljoner
Yta
8 248km²
Språk
Hindi, Bengali, Tamil och stamspråk
Bäst tid att besöka
December till april
Inledning

Andamanerna - Långa, vackra vita sandstrände. Tät, fuktig regnskog, kristallklart vatten fyllt av fiskar och koraller... Låter det lockande?! Då är det bäst att du snabbar på och tar dig till Andaman Islands eller Andamanerna som ögruppen heter på svenska.

Än så länge har ögruppen karaktär av paradisområde men turisterna belastar den ömtåliga miljön hårt och inom några år kan stora problem att uppstå här med sopphantering och miljöförstöring.

För många blir Andamanerna som en välkommen paus från det indiska fastlandet då tempot är betydligt långsammare och människorna väsentligt färre. Dock kan hotellen vara fullbokade av backpackers under de populäraste månaderna.

Andamanerna och Nicobarerna som består av 572 öar ligger i Indiska Oceanen, 1000 km öster från den indiska kusten, strax söder om Myanmar och norr om Sumatra (Indonesien).

Platser värda att besöka

Port Blair

Ligger på South Andaman och är Andamanernas huvudstad. Det är hit du anländer vare sig du flyger eller åker båt. Härifrån fixar du även båtbiljetter till andra öar och de extra tillstånd som krävs för att turista i vissa specifika reservat. Annars finns det inte så mycket att göra, det blir ofta väldigt varmt även om blåsten från havet svalkar.

Flygplatsen ligger ca en halvmil från Port Blair medan färjorna lägger till relativt centralt. På flygplatsen finns det ingen prepaid taxi så man får ge sig ut och hitta någon som passar. Från flygplatsen kostar det ca 70 Rs med taxi till jettyn och 50 Rs med rikshaw, de försöker ofta att ta ut ett högre pris genom att säga att parkeringen kostar 25Rs. Till området runt Aberdeen Bazaar själva centrumområdet kostar det ca 40 Rs med rikshaw.

Hitta resan till Port Blair, Andamanerna

I området Aberdeen Bazaar finns affärer, restauranger, marknader och ställen där man kan tänkas bo. Väster från Aberdeen Bazaar ligger buss stationen som du lätt hittar till om du håller utkick efter Mahatma Gandhi statyn som står i mitt i rondellen. Det kan vara svårt att hitta boende i Port Blair om det är högsäsong, och alla ställen är inte alls intresserade av att ta emot backpackers.

Shopping i Port Blair

Om det är shopping du är ute efter så är Andamanderna inte det rätta stället för dig. Inte för att det inte finns något alls att handla utan för att man ska ha lite koll på vad man köper då det finns stor illegal handel som pågår med bla snäckor och koraller. Däremot finns det ju t-shirts och annat smått och gott som kan vara roligt som sovenirer från denna paradisets ö-grupp.

Det finns två populära och bra sk emporiums i Port Blair. Det ena är den statligt drivna butiken Sagarika Emporium på M.G. Road där du kan handla det mesta i souvenirväg. Här finner du föremål i det på Andamanerna så populära väderbitna trämaterialet, Padauk, som används i såväl möbler som figurer, här finns juveler, små statyer och vandringsstavar.

Det andra populära och rekommenderade stället heter National Art Emporium vid The Bengali Club (bottenvåningen). Här finns smycken gjorda på egenhändigt odlade pärlor, gudastatyer gjorda i padauk och mycket mer. 

Utflykter från Port Blair

Vill du bo i Port Blair men ändå ta dig till en fin strand på Havelock island finns det möjlighet att åka lyxkatemaran mellan de båda öarna. Resan tar ca 90 minuter och lämnar Port Blair 8:30 på morgon för att bege sig tillbaka från Port Blair klockan fyra på eftermiddagen igen. Du kan boka dina biljetter direkt på rederiets hemsida.

Cellular jail

Byggnationen av detta fängelst började 1896 och stod klart 1906 med inte minder än 698 celler. Här fick de Indiska frihetskämparna utstå både psykisk och fysisk tortyr och inte ens maten de fick var lämpad till människor. Med bröd fullt av maskar, kokt gräs som grönsaker och regnvatten fullt av insekter fick de tillbringa all tid i sina små mörka celler utan toa och ljus på en yta av 4x1,5 meter. Här finner du konstgalleri, museum samt utrustningen som användes vid hängningarna av fångarna att titta på.
Öppettid: 09:00- 12:00 & 14:00-17:00. Måndagar stängt.
Inträdesbiljett kostar 5 Rs, Kamera 10 Rs och videokamera 50 Rs 

Mahatma Gandhi Marine National Park (Wandoor)

Hit kan man åka på en dagstur från Port Blair för att få upptäcka något av det vakraste man kan tänka sig. MGM national park bildades 1983 för att skydda det tropiska ecosystemet och består av 281km2 och 15 obeboddaöar. Men bara två av öarna är öppna för besökare - Jolly Buoy och Red Skin, sex månader vardera. Man börjar turen vid Wandoor Villiage, där i från tar man en båttur ut till någon av öarna. När man närmar sig ön byter man till en glasbottnad båt för sista biten. Sedan har man ca 3 timmar för att njuta av paradiset. Man ska tänka på att det kan vara bra att ha med sig egen utrustning för snorkling och att det för övrigt är väldigt hårda regler för vad man har med sig. Inga plast föremål är tillåtna på öarna och om man har med vatten flaskor får man lämna deposition innan man åker ut. Allt fika du vill ha den dagen måste du ta med själv!
Turen kostar 300Rs och är mellan 10:00-15:00 (25Rs för kamera) Måndagar stängt! 

Corbyn's Cove

Om du åker ca 7 km söderut från Port Blair så skall du, enligt rätt många, finna öns bästa stränder. Inte så mycket vågor här utan mer för simning. Väldigt många kommer hit för picknik, lata dagar och månskenspromenader. En rikshaw från stan ligger runt 250 Rs T&R beroende på väntetid. 

North Bay

North Bay är en strand på den norra sidan av Port Blair. Här kan man bada och snorkla i fina korallrev, dock kan det vara mycket folk då det är det enda stället i närheten av Port Blair. Färjan från Aberdeen Jetty går vid 09:00 och 14:00 och tar ca 30 minuter till en kostnad av 250 Rs för tur och retur och ca 3 timmar på stranden. Du har stor chans att se många fiskar och en och en annan hummer. Snorklingen kostar 50-500 Rs för 10 minuters till 1 timmes snorkling.
Lättare mat och snacks finns på stranden. 

Ross Island

Denna lilla ö, bara ett par kilometer från Aberdeen Jetty i Port Blair, var mellan 1858 till 1941 huvudstaden för Andamanderna. Efter en stor jordbävning 1941 flyttades den till Port Blair. Här hade också Britterna sitt högkvarter mellan 1942-1945. Även om mycket är övervuxet så kan du finna underbar historia i ruinerna och den tjocka skogen. Det finns också en gravplats och museum som nu sköts av den Indiska flottan. 

Neil Island

Mycket populär bland campare som sätter upp hängmattor och ligger och slappar i. Det fanns väldigt mycket sandflugor längs stränderna och myggor i luften så ta med ett myggnät. 

Barren Island

Ligger ca 14 mil från Port Blair och här finner du den enda aktiva vulkanen i Sydasien. Här är det utmärkt att dyka och fiska samt kanske man får se lite rök som ett plus! Man kan inte gå i land på ön utan man gör oftast en tur med båt.

Vill du se vulkanen från ovan så finns ett sjöflyg från Port Blair som kan ta dig på en tur runt Barren Island och dess rykande krater. Dock måste mins fem av sju platser i planet bli bokade och resan kostar ungefär 7500 rupies. Resan kan bokas genom de flesta resebyråer i Port Blair.

South Button

 South Button är en mycket liten ö 1,5 mil norr om Havelock. Reven här är fantastiska och har en djup på 20 meter. Här har du chansen att se riktigt stora fiskar. En dags tur för snorkling med båt kostar runt 6000 Rs och då kan man vara 6 st i båten. Från jettyn så tar båtturen ca 2 timmar. Detta är ett toppenställe att dyka på och många turer går hit. 

Havelock Island

En av dom vackrare öarna på Andaman med kritvita stränder och klart vatten, perfekt både för dykning och snorkling eller bara lata dagar. Här finns, under säsong, ett antal ställen som driver dykklubbar och man kan hyra all utrustning av dem. Man kan dock hyra snorkelutrustning året om; fenor, mask och snorkel kostar ca 100 Rs (20 sek) för en dag (dock brukar det vara si så där med att få fenorna). Man kan antingen bo i tält som finns uppställda på speciella områden eller i bungalows där du kan välja mellan enklare varianter till lyxvarianter. Havelock är uppdelat i numrerade stränder så det är enkelt att ta sig runt och veta villken strand man är på. Vid jettyn, ligger stand nummer 1 där du anländer med båten. Många av backpacker-turisterna väljer oftast stränderna 3-5 där bungalowsen ligger hyffsat tätt och många ställen där man kan äta finns.
På Havelock kryllar det av mygg och andra insekter och en av stränderna (strand 7) är dessutom drabbad av sandflugor.

Elephant Beach är ett ställe för snorkling med mycket koraller och djurliv. För att ta sig dit kan du välja mellan att vandra genom tät djungel i ca en halvtimma eller hyra en båt. Att hyra båt kostar 1000 Rs och då kan man vara 6 stycken i båten. Från jettyn tar det ca 1 timme med båt dit. Helt klar värt att se. Här har tsunamin satt sina spår i havet och på den lilla strandremsa som är kvar. Vid stranden finns det en liten shopp om man behöver inhandla vatten eller något annat. Tänk på att ta med lite snacks annars då man blir borta ett par timmar.

Ta sig runt: Ett smidigt sätt att ta sig runt på ön är helt klart att hyra moped eller motorcyckel för tiden man är där. Det finns många olika ställen som har uthyrning så kolla runt och ta det som passar dig bäst. Priset ligger runt 150 Rs/dag för moped 200 Rs/dag för mortorcyckel. Alltid skönt att kunna ta sig runt på egen hand och inte leta rikshaw hela tiden. Tänk på att det dock kan finnas poliskontroller runt om på ön.

Äta: Det finns många trevliga ställen runt om på ön där man kan äta. Helt klart ska man inte missa ställena vid vägen där maten är god och billig. Eller varför inte en Thali vid jettyn.

Vill man hellre gå på lite finare restaurang så testa gärna:
Island Vinnie´s (beach 5) Okej mat och mysig stämmning då de ofta spelar soft musik.
Wild Orchid (beach 5) Bra mat och service samt en trevlig restaurang.
Emerald Gecko (beach 5) Toppen ställe för en fisk måltid i en underbart mysig ute restaurang.
Mahua (beach 7) Uppstyrd Italiensk restaurang, med allt från pizza, pasta till grekisk sallad.
Lite dyrare ställe men helt klart värt ett besök. Om man är sugen på pizza så gäller det att vara ute i god tid då det ska vara förbeställt 5 timmar innan.

Karta
Nationalparker

Andamanerna och Nicobarerna består av ungefär 500 öar och de flesta är obebodda. Stränderna som ringlar runt öarna är vita med mjuk sand och ofta rätt långgrunda vatten. De kantas av tät mangrovedjungel fylld med konstiga djur som ger en massa läten från sig och längre inåt landet breder den fuktiga och heta djungeln ut sig. Det är lätt att hitta en avsides strand utan några människor och känna att man verkligen är tusentals mil hemifrån.
Det finns en hel del mindre kända fågel- och djurarter som är unika för öarna. Andra djur man kan se är krokodiler; några mil söder från Port Blair finns en fristad för krokodiler som man kan besöka (Crocodile Sanctuary). Hit måste du dock söka tillstånd. Man skall tydligen också kunna göra olika sorters djungelturer med kanot från Middle Andaman Island. 

Campa

 

Det är väldigt vanligt att folk campar runt om på öarna. Det är egentligen olagligt men poliserna ser för det mesta genom fingrarna på det här. Så länge det skötts snyggt och att folk tar med sig sitt skräp så är det ok. Din utrustning får du ta med dig själv (hängmatta, myggnät, "kök"). Men tänk på att naturen är känslig och att man genom camping belastar stränderna hårt. Respektera de campingförbud som finns och efterlevs, det är inte där för att irritera dig, utan för att spara på en hårt ansträngd natur, vad än hardcorebackpackers försöker slå i dig.

Väder

När ska jag åka?

Eftersom Andamanerna ligger i ett tropiskt bälte är det alltid varmt, mellan 23-35˚C beroende på årstid. Luftfuktigheten är hög, runt 80% året om så det är skönt att man är omringad av vatten att svalka sig i, även om vattnet stundtals är så varmt så ingen svalka ges!
Under sommarmånaderna drabbar monsunen öarna och det oskyddade läget ute i oceanen medför ofta kraftiga stormar och cykloner är inte ovanliga. Monsunen återkommer i november igen efter en kortare paus i augusti-oktober. Bäst tid att åka är från mitten av oktober då regnet börjat avta tills mitten på maj. Dyker du, så tänk på att dyksäsongen slutar 30 april och sen är det olagligt att dyka tills nästa säsong börjar igen.Väderprognos

 JanFebMarAprMajJunJulAugSepOktNovDec
Max293031323129292929292929
Min212122232323232322222222
Genom-252627282726262626262626
snitt            
Regn36201071??????254157
mm            
Övrigt

Tillstånd

För att lov att besöka Andamanerna krävs det ett tillstånd. Eller inte? Myndigheter olika nivåer är oense och tyvärr är det båtturisterna som blir lidande. 

här är det: det krävs INTE längre något tillstånd för att resa till Andamanerna, varken om du kommer via båt eller flyg. Tyvärr vet inte alla biljettkontor om det. När du anländer till Port Blair fyller du i ett formulär som ger dig ett uppehållstillstånd under en begränsad period och se till att inte överskriva denna, det ger dryga böter. Därför är det viktigt att i tid förlänga uppehållstillståndet eller se till att ha en båtbiljett rätt datum hem. Båtarna går inte varje dag och du kommer garanterat problem om ditt tillstånd gått ut. Tillstånden gäller i 30-dagar och kan förlängas ytterligare 15 dagar. (kan bara göras i Port Blair)
I Calcutta är det inga problem att köpa biljetter men i Chennai vägrade man att sälja biljetter om man inte hade tillstånd. Försökte man skaffa tillstånd vägrade tillståndsmyndigheten att utfärda något eftersom man inte behövde det. Alltid en rolig moment 22-situation att hamna i! Men förhoppningsvis är berörda kontor informerade nu att man slipper uppleva en sådan situation.

Du får inte besöka alla öar både av miljömässiga skäl och för att bespara de stammar som fortfarande lever kvar från att bli turistobjekt. Du får besöka åtminstone följande områden (de ändrar detta och ): södra delarna av South Andaman, delar av Middle och North Andaman, Port Blair och stränderna vid Corbyn's Cove, Wandoor och Chirya Tapuo, Neil Islans, Long Island och Clinque Island. Nicobar Islands eller Nicobarerna, som ligger söder om Andamerna, är helt stängt för turister.

Du behöver också tillstånd för att besöka Crocodile Sanctuary och det kan man skaffa i Port Blair DCF Wildlife Warden. Alla ytterligare tillstånd för att besöka reservat eller speciella öar (som inte ingår i grundtillståndet) ansöker du också om där. Adressen är Haddo Rd, Haddo (tel:+913192-233549).

 

Att tänka

Andamanerna finns malariaspridande myggor ta det säkra före det osäkra och ät en sorts tabletter och ta med dig en till i reserv. Du kan köpa detta antingen i Sverige innan eller fixa det via ett indiskt sjukhus fastlandet. Dessutom massor med myggmedel och spray. Myggnät brukar finnas i bungalovsen.

Även om Andamanerna ligger 1000 km öster om Indien har man samma tid som fastlandet, det blir mörkt väldigt fort (runt 17) och ljust tidigt (runt 04). Det innebär att man får en dygnsrytm som är lite förskjuten från det normala!

Hitta billiga flygerbjudanden direkt till Port Blair och jämför priser genom vårt formulär här på Indien.nu. Nedan kan du jämföra priser mellan hundratals olika försäljare och flygbolag utan extra kostnad! Tips, du kan välja en avreseort i Indien om du bara är intresserad av inrikesflyg!