Aves Island: En ny pärla i Andaman för naturälskare?

Aves Island är en liten och vacker ö i Andamanöarna, som också kallas Coconut Island för sin frodiga kokosnötplantage. Ön ligger i North and Middle Andaman-distriktet och har nyligen öppnats för turister. Men är det verkligen en bra idé att utveckla turismen på en obebodd och orörd ö?

Naturliga attraktioner

Aves Island har många naturliga attraktioner, såsom levande och döda korallbäddar, kokosnötplantager, täta skogar och en orörd strand med en 2 km lång kustlinje. Ön är en idealisk destination för campare, och besökare kan utforska den genom att vandra genom kokosnötplantager och små djungelstigar, som leder till en fyr på den södra punkten. Därifrån kan man njuta av panoramautsikt över ön och havet.

Hot mot miljön

Men det finns också en baksida av myntet. Ön är mycket sårbar för erosion och klimatförändringar, och har ibland varit helt översvämmad under orkaner. Dessutom har forskare hittat plaststenar på ön, vilket visar att den redan har påverkats av plastföroreningar från andra länder. Ön är också ett viktigt häckningsområde för havssköldpaddor och fåglar, som kan störas av mänsklig aktivitet.

Turismutveckling

För att främja turismen i Andaman och Nicobaröarna har administrationen beslutat att bygga ett femstjärnigt ekoturismresort på Aves Island genom ett offentlig-privat partnerskap. Resortet är utformat för att erbjuda en mängd olika aktiviteter, såsom wellness-centra, dykning, sportfiske och naturcamping. Resortet kommer också att ha ett shoppingområde för lokala souvenirer.

Konsekvenser av turismutvecklingen

Men vad blir konsekvenserna av att bygga ett lyxigt resort på en ö som är nästan täckt av halvgrön skog? Enligt den snabba miljökonsekvensbedömningen som gjorts av National Institute of Ocean Technology och Atal Centre for Ocean Science and Technology for Islands, Port Blair, är fällning av träd oundvikligt för projektet. Detta kan leda till förlust av biologisk mångfald, habitatförstörelse och ökad erosion. Dessutom kan resortet generera mer avfall, buller och föroreningar, som kan skada det marina livet och den lokala kulturen.

Andra turistdestinationer

Aves Island är inte det enda resmålet som administrationen planerar att utveckla i Andaman och Nicobaröarna. Administrationen har förberett ett projektinformationsmemorandum (PIM) med titeln “Utveckling av ekoturismprojekt i Andaman Islands - 2023”, som skisserar planer för den holistiska utvecklingen av 14 ytterligare turistplatser, inklusive Lalaji Bay Beach på Long Island, Ross-Smith Island och Shaheed Dweep över North Andaman, Middle Andaman och South Andaman.