Madhya Pradesh

Madhya Pradesh, Indien
Delstatsfakta
Delstatsnamn
Madhya Pradesh
Madhya Pradesh placering i Indien
Delstatshuvudstad
Bhopal
Invånare (ca)
70 000 000 miljoner
Yta
308 000km²
Språk
Hindi och i viss mån Engelska
Bäst tid att besöka
Vinterhalvåret
Inledning

Madhya Pradesh, mittens rike, var Indiens största delstat, ungefär lika stort som Sverige. Sedan November 2000 är Madhya Pradesh delat i två delar nämligen, Madhya Pradesh och Chhattisgarh. De flesta besökare i Madhya Pradesh kommer hit som en avstickare från tex. Varanasi för att kolla in de erotiska templen, Khajuraho. Men i MP finns mer än det. Mycket mer.

Platser värda att besöka

Khajuraho

Templen i Khajuraho byggdes under Chandella-dynastin mellan 900-1300. Man tror att platsen övergavs runt 1355 men det är oklart varför. Därefter föl templen i glömska och slukades sakteligen av mossa, alger och tät djungel. År 1838 fick engelsmannen TS Burt höra talas om templen och efter 500 års vilka kunde de åter igen skådas.
Läs mer om Khajuraho och dess erotiska tempel här

Orchha

Att beskriva Orccha rättvist är svårt, det är en plats som måste upplevas. Inklämd på en liten strandremsa mitt i Betwa-floden ligger byggnader lika spektakulära som kusliga, som tagna från den elaka trollkarlens slott i sagorna eller en plats där spöken och demoner sedan länge styrt med järnhand. Men här är det vänligt, människorna glada och i allra högsta glad levande – trots de många gamarna som stirrar ner från gravmonumenten nere vid floden eller från luftströmmarna som tar dem i cirklar, runt och runt, uppåt och uppåt där ovanför den lilla marknaden, huvudgatan, fortet och de olika templen.
Läs mer om Orchha här!

Gwalior

Gwalior är en stad i norra MP. Här är främsta sevärdheten ett magnifikt fort som ligger på ryggen av ett berg. I och runt fortet finns palats, jain-skulpturer (vissa upp till 17 meter höga!) och tempel. Gwalior är väl anslutet till tex Agra via tåg och buss. En resa hit tar bara några timmar. Boendet ordnar du lätt på plats. Här kan du hitta enkla rum för ca 200 Rs och lyxiga rum för runt 2000 Rs.

Ujjain

Ujjain är en av Indiens heliga städer. Här, liksom i tex. Haridwar, Uttar Pradesh, firas Kumbh Mela var tolfte år. Sevärdheterna här är ju förståss tempel och andra religiösa platser. Det är oftast inget problem att hitta boende (alla prisklasser) eller kommunikationer mot andra städer via buss eller tåg.

Indore

Utanför Indore ligger ett av centrala Indiens största sevärdheter, nämligen Mandu och Mandu Fort.
Hit kan (och bör du ibland) du ta dig på en dagsutflykt från Indore. Boendet i Mandu kan skapa problem på grund av fullbelagda hotell.
Mandu Grundades på 900-talet och kallades för Shadibad eller "glädjens stad". Här kan du se exempel på ett flertal olika arkitekturer, bland annat ett av Indiens bäst bevarade Afghanska arkitekturer. Namnet "Glädjens stad" fick Mandu kanske på grund av palatset Jahaz Mahal som sägs ha inhyst ett harem med upp till 15000 kvinnor! Palatset är i sig ett exempel på utsökt arkitektur.
I Mandu ligger ett flertal palats, tempel och moskéer så som Jama Masjid (moské),  Hoshangs grav som sägs vara det första gravmonumentet i marmor.
Mandu är idag, liksom för mogulerna på 1600-talet, en bra tillfyktsort under monsunen. Under monsunen är staden insvept i dimma och sjöarna är fulla av blommande lotusar.

Sanchi

Sanchi, strax norr om Bhopal, har ett av Indiens äldsta buddistiska lämningar som byggdes av kejsare Ashoka runt år 300 f.Kr. Efter uppförandet så har fler och fler tempel byggts här allt eftersom tiderna gått.  
Till Sanchi tar man sig enklast med buss över dagen från Bhopal.

Bhopal

Bhopal  är mest känt för den fruktansvärda katastrof som inträffade i staden den 3:e december 1984. En katastrof som ledde till tusentals omedelbara dödsfall och som än idag skördar offer. Vissa menar att långt över 20 000 personer avlidit av sviterna efter gasmolnet som läckte ut från Union Carbides fabrik. Ännu har ingen ställts till ansvar för händelsen. Läs mer på SvD.
Men, Bhopal är inte bara katastrof, som alla andra delstatshuvudstäder i landet erbjuder även Bhopal en massa sevärdheter så som tempel, palats, shopping med mera. Bhopal är ett utmärkt utgångsställe för expeditionerna i MP på grund av goda kommunikationer med både Delhi och Mumbai.

Karta
Nationalparker

Till både Kanha och Bandhavgrh tar man sig lättast med buss från staden Jabalpur.
Kanha National Park
är en av Indiens största nationalparker och inhyser bland annat  en växande tigerstam, leoparder, hjortar och Indisk bison. Mest känd är nog kanske parken för Mowgli, Bagheera och Baloo. Det är nämligen här Rudyard Kiplings, Djungelboken utspelar sig. 

Bandhavgarh National Park är kanske inte lika bra som Kanha när det gäller tigerskådning. Men de finns där och chansen att se den stora randiga katten är ganska stor. En annan anledning att komma hit är den fantastiska naturen. Det kan vara svårt att få tag på boende här.

Läs mer om Kanha och Bandhavgarh under Nationalparker som finns i menyn till vänster.

Festivaler

Väder

Karta över Madhya Pradesh
Övrigt

Hitta resan till Indien

Hitta billiga flygerbjudanden direkt till Indien och jämför priser genom vårt formulär här på Indien.nu. Nedan kan du jämföra priser mellan hundratals olika försäljare och flygbolag utan extra kostnad!