Goa

Goa i Indien - Strand och hav i Österns pärla
Delstatsfakta
Delstatsnamn
Goa
Goa i Indien
Delstatshuvudstad
Panaji (Panjim)
Invånare (ca)
1 miljoner
Yta
3 702km²
Språk
I Goa talar man huvudsakligen Konkani, Marathi samt att Engelska går bra på turistställen.
Bäst tid att besöka
Goa är som bäst mellan oktober och april
Inledning

Goa är ett grönt litet unionsterritorium i västra Indien. Goa har verkligen gjort sig väl förtjänt av smeknamnet "Österns Pärla" med sina milslånga, kritvita stränder och lummiga palmlundar. Till Goa åker man framförallt för att sola, bada och festa loss.

Många av Goas fina och tidigare orörda stränder håller dock snabbt på att förstöras pga av charterturismens negativa inverkan. Charterturisterna drar inte heller in speciellt mycket pengar till de lokala byarna och byborna då de flesta charterhotell är ägda av utländska och utomstatliga ekonomiska intressen. Försök därför att i första hand ta in på lokala familjeägda hotell, de håller kanske inte lika hög materiell standard men den personliga servicen och erfarenheten är ofta långt bättre.

Goa är en av de yngsta delarna av Indien och var portugisiskt fram till 1961. Att Goa var en portugisisk koloni under mer än 400 år märks på flera sätt. Mellan 40 och 50% av invånare är kristna, främst de i kustområdena och detta märker man på flera sätt, bl a så kan man ute större problem äta nötkött på restauranger i turistområdena.

Hitta resan till Goa

Hitta billiga flygerbjudanden direkt till Goa i Indien och jämför priser genom vårt formulär här på Indien.nu. Välj en avreseort i Sverige för utrikesflyg eller en ort i Indien för inrikesflyg

Platser värda att besöka

Stränderna i Goa är som sagt det som lockar flest folk till Goa och de populäraste ställena är stränderna i Norr. Är du ute efter ravefester så gäller framförallt Anjuna Beach och Vagator, men vanligt nattliv är bäst i Colva och Baga Beach. 
Kommersen på stränderna är i full gång hela dagarna och vandrande försäljare erbjuder dig allt från mat/dryck och hennatatueringar till krimskrams som dåligt tillverkade trummor och instrument.
När det gäller natursköna och lugna stränder tycker många att Palolem i söder och Arambol i norr är bäst.

För att göra det enklare för dig har vi delat upp Guiden till Goa i flera delar.

Goas stränder, kustområde och inland

Norra Goa | Södra Goa | Centrala Goa

Resor till och i Goa

Läs vår vår guide till hur man reser billigast och bäst till Goa

Kryddplantager och kyrkor

I Goa kan man göra massor av trevliga utflykter till spännande marknader, avlägsna stränder, kryddplantage, kykor och gårdar. Oftast kan man boka dessa saker ganska lätt på plats, men om man vill resa lite mer ordnat kan man använda sig av olika agenter. På GetYourGuide kan man lätt boka och betala online och bli upphämtad på sitt hotell för en fantastisk utflykt med kryddplantage, gamla kyrkor och lunch på plantagens gård. Så vill du ha mindre att ordna med själv rekommenderar vi det här paketet för en dags utflykt.

Karta
Nationalparker

Baghwan Mahavir ligger norr om Dudshagar och här kan du få se elefanter, tiger (om du har tur), panter, fåglar och kräldjur samt flera olika arter av hjort.

Det finns även ett fågelreservat strax utanför delstatshuvudstaden Panaji.

Festivaler

Väder

Goa ligger ca 120 mil söder om kräftans vändkrets vilket innebär ett tropiskt klimat. Temperaturen i Goa är relativt jämn över året men nederbörden varierar kraftigt mellan årets månader. Monsunperioden varar mellan juni och september/oktober med kraftiga regn till följd. Det är inte ovanligt med över 900 mm regn under juli månad. Under regnperioden är det många hotell, butiker och restauranger som håller stängt, men det blir inte helt öde i Goa bara för det. Många Indier har nämligen semester under sommaren och många spenderar en del av tiden här.

 JanFebMarAprMajJunJulAugSepOktNovDec
Medeltemp 252627293028262626272727
Soltimmar/dag1012121010114561010
Regndagar10189303030201055
Nederbörd mm20417185008903402771222030
Karta över Goa och Goas stränder
Övrigt

Varningar och annat att tänka på!

  • Använd inte droger även om dessa är lätta att få tag på. Polisen har på senare tid gjort kraftansträngningar för att tvätta bort Goas rykte som knarktillhåll.
  • Maximistraffet är 20 år!
  • Det är enligt lag förbjudet för kvinnor att sola toppless. Det kan ge både böter och fängelse. I verkligheten så solar dock 10-20% topless utan att polisen som patrullerar längs stranden bryr sig om det. Men Goa är Hinduistiskt varpå man ändå bör undvika topless-bad i respekt för de inhemska. Vill ni ändå slänga toppen är det kanske bäst att leta sig till en avskild strand där ni kan vara i fred.
  • Sist men inte minst så gäller det att passa sig för undervattensströmmar. Detta är inget unikt för Goa utan gäller i princip alla stränder efter kusten. De populäraste stränderna använder flaggor för att varna om strömmarna blir för starka.

Praktiska tips

Dricks i Goa

Många som jobbar inom turistnäringen är beroende av dricks så att ge några rupier är en god vana. Exakt hur mycket är lite beroende på vilket ställe du är på och hur prisnivån ser ut, men ungefär 5-10% på notan är inte helt fel.
Att ge dricks till personalen på hotellet (om servicen varit god) är inte heller fel.
Lämna ett par rupier på kudden varje dag till städerskan.

Om du blir sjuk i Goa

Om olyckan skulle vara framme eller om du drabbas av någon sjukdom så håller de privata vårdinrättningarna/sjukhusen högre klass än de statliga. De flesta dyrare hotell har egna läkare eller avtal med läkare som snabbt kommer till plats.

Öppettider i Goa

Bankerna har i regel öppet mellan 10.00 och 14.00 på vardagar samt 10.00 till 12.00 på lördagar. Söndagar stängt.

Postkontoren har öppet mellan 10.00 och 17.00 på vardagar och 10.00 till 12.00 på lördagar.

Affärer och butiker har väldigt varierande öppettider men många har långa siestor från ca 12.00 till eftermiddagen. Räkna dock med att många affärer i turistområdet har öppet långt in på kvällen och sällan stänger före 22:00

Växla pengar i Goa

Att använda konto- eller kreditkort i Indien kan vara omständligt varpå de flesta tar med sig resecheckar eller kontanter i engelska pund eller amerikanska dollar. I Goa, främst då i större städer och på turistorter, går det dock utmärkt att klara sig med sitt svenska VISA-kort (eller liknande). Bankomater finns utspridda lite här och där. Se dock till att ha med dig pengar så att du klarar dig om du ska på längre utflykter till någon mindre strand eller ort.
För att växla pengar kan man gå till en bank med begränsade öppettider och komplicerad byråkrati (det kan ta timmar att växla) eller till något av alla växlingskontor som just nu ploppar upp som svampar ur jorden. Att växla på växlingskontor är överlägset smidigast men det gäller att se till att få kvitto på transaktionen då detta kan behöva uppvisas vid avresa till Sverige igen. 

Att växla svart kan ge fördelaktiga kurser men du kan lika gärna bli lurad samt att du givetvis inte får något kvitto. Väljer du det senare alternativet så bör du ändå se till att växla på en officiell valutahandel någon gång så att du har ett kvitto att visa upp om du behöver växla tillbaka vid hemfärd.
Många dyrare hotell har växlingsservice. 

Visum, vaccin, viktiga adresser för dig som reser till Goa

Vi har samlat en hel del praktiska tips och råd under två sidor här på Indien.nu
På sidan "Reseplanering" har vi samlat information om hur du skaffar visum, information om vaccination, viktiga adresser, förslag på packning och reseapotek, prisuppgifter med mera som är viktiga att känna till innan avfärd.

Shopping i Goa

Det finns massor med shopping runt om i Goa. Vanligast är att man handlar strandkläder som man ofta sliter på under semestern och sedan kastar bort. Man ska tänka på att mycket av kläderna och sakerna som säljs runt om inte är av den bästa kvalitén, det är tex väldigt vanligt att väskor (jholas) och annat görs av gamla saris. Men ibland har man även turen att hitta butiker där de säjer överskottsvaror från större klädkedjor. Men dessa butiker eller klädstånd är få till antalet, och ofta långt ifrån varann. Ett bra pris på plaggen är runt Rs 100 – Rs 150. Passa er för badkläder då det ofta är återanvända grejer. Så det gäller att pruta och inte ge sig.

På den tibetanska marknaden vid Baga och Calangute beach finns det många silver- och smyckesaffärer. Här kan du hitta en massa fint, men även här gäller det att pruta, ca 2-3 delar av priset är det rätta. Om du turistar under lågsäsong så kommer du få det tuffare att pruta då säljarna är mer svårflörtade.

En gång i veckan är det kvällsmarknad i Anjuna. Den skiljer sig inte så mycket från de andra strandmarknaderna men det är trevligt att vandra runt på kvällen, lyssna på musiken som spelas, känna alla härliga dofter av mat som serveras och så klart shoppa lite.