Packning

Regel nummer ett. Packa inte för mycket. Glömmer du att ta med någonting eller om du tvekar att ta med någonting så går det troligen att köpa i Indien till ofta mycket bättre priser.

Att packa för en längre resa i Indien kan kännas som ett gissel, speciellt för förstagångsresenären. Vad du ska packa med dig beror givetvis på flera olika faktorer, längd på resan, budgeten, typ av resa etc. Vi har valt att dela upp det här avsnittet efter några olika kategorier.

För alla resenärer

Alco-gel finns att köpa i de flesta apotek i Indien men det kan vara skönt att ha med någon flaska för de första dagarna. Glöm inte att tvätta händerna med tvål och vatten i vilket fall som helst!

Cerat, helst ett fett och drygt med solskyddsfaktor är skönt att ha till hands. Solen steker!

Ficklampa, i Indien blir det mörkt tidigt om kvällarna och det är ofta strömavbrott. Det kan därför vara skönt att ha med sig en liten, tålig och hållbar ficklampa. 

Miniräknare, kommer väl till pass för att räkna om valuta eller från fot och tum till centimeter och meter. Har du med dig din mobiltelefon kan du lämna räknaren hemma. 

Kläder, ta med några ombyten och handla resten i Indien! I städerna kan du finna märkeskläder för långt bättre priser än i Sverige och de indiska skräddarna är både snabba och bra att sy upp. Ta gärna med dig ett favoritplagg och låt skräddaren göra kopior i olika färger! Alla hotell erbjuder tvättservice i Indien och inte sällan får du tillbaka din tvätt samma dag eller dagen efter.

Kamera, en kamera är ett måste på resan. Kompaktkameror duger fint men vill du ha de bästa bilderna rekommenderar vi en väderskyddad systemkamera. Under monsunen är det skönt att kunna fotografera utan att vara rädd att kameran blir vattenskadad och under resten av året är en väderskyddad kamera bra för att slippa damm.

Kortlek, det kan vara trevligt att få omväxling under all väntan... Varför inte spela ett parti?! Reser du själv är en kortlek eller något annat litet spel en väldigt bra möjlighet till kontakt med andra resenärer eller lokalbefolkningen. Tänk på att det är olagligt att spela om pengar i Indien och att det inte är uppskattat att spela ute offentligt!

MP3-spelare (eller inspelningsbar bandspelare) med inspelningsfunktion kan vara smart att ta med sig, så liten att den inte stör men så bra att du får med allt gatuljud på inspelningen. Alla fantastiska ljud går helt enkelt inte förklara för de där hemma.

Resväska är kanske inget du packar men väl ett måste för att kunna få med dig dina saker till Indien. För ett par år sedan skulle vi ha rekommenderat ryggsäck till alla resenärer eftersom det helt enkelt var för bökigt att dra omkring på en vanlig väska. Idag fungerar det oftast jättebra med en vanlig resväska och undertecknads ryggsäck har nu mer eller mindre pensionerats.

Solglasögon... anledningen behöver vi inte tala om!

Tamponger och bindor, hygienartiklar som dessa kan vara besvärliga att finna på vissa ställen. Allra bäst är det förstås att slippa hela saken under resan! I storstäder är det dock inga problem att hitta bindor eller tamponger.

Våtservetter kan vara skönt att ha, särskilt under första tiden när man gärna är lite försiktig med mat och baciller. De känns även som en underbar lyx på långa och dammiga bussturer. Tar de slut finns ofta Baby Wetwipes att köpa i apoteken i Indien.

Öronproppar, om du har svårt att sova på flyget eller i städer med alarmerande hög volym från gatan!

För småbarnsföräldrarna

Barnvagn i Indien är sällan en bra idé, vägarna är ofta smala med snabb trafik och trottoarer saknas nästan alltid. Använd tillexempel en bärstol istället.

Blöjor finns i de flesta städer i Indien, såväl välkända fabrikat av engångsblöjor som tygblöjor. Indiska barn är dock vana att få vädra sig lite mer än svenska så räkna inte med att det finns på mindre orter utanför turistområdena. Använder ditt barn blöjor, ta med ett antal byten och ha den första dagen samt som reserv.

Välling, om barnet är väldigt litet och behöver välling finns det inget som liknar den svenska vällingen i Indien, däremot finns det andra bra produkter och gröt med olika smaker för små barn. Vet du av dig att ditt barn är känsligt för att byta föda kan det vara bra att ta med från Sverige. För större barn finns det gott om mat i Indien.

Övrigt, det finns en hel del övriga saker som kan vara bra att ha med på resan för småbarnsföäldrarna, spel, kläder, barnanpassade roliga väskor etc.

För backpackern

Det viktigaste för en backpacker är förstås ryggsäcken, att välja en som är rätt kan vara väldigt svårt. Vi rekommenderar att inte ha en för stor ryggsäck då det lätt kan bli tungt. Att resa på små lokalbussar med för stor packning i knät kan också vara jobbigt. 

Packpåsar, i tåligt tyg med dragsko är smidig förvaring för allehanda saker i ryggsäcken. Tro oss, det kommer göra livet mycket enklare om man kan sortera upp sakerna i ryggsäcken i olika påsar, inte minst för att skilja den smutsiga tvätten från det rena. När de inte används är de ändå så små att de inte tar upp onödig plats! 

Kedja och kombinationslås, finns givetvis att köpa i Indien men om du ska resa vidare med tåg de första dagarna kan det vara skönt att ha med sig redan hemifrån. Kedjan trär du runt din väska så du kan låsa fast den på tåget. Ännu smidigare och lättare är det att ta med ett kombinationslås med inbyggd vajer.

Myggnät. Som backpacker kan det hända att man ofta hamnar på enklare hotell, då kan det vara skönt att ha med sig ett bra impregnerat myggnät som komplement till det indiska myggmedlet Odomos (svenska Mygga fungerar inte bra i Indien).

Pouch, eller en väska som man hänger innanför kläderna för att förvara pass och pengar kan vara bra att ha på budgetresan. Glöm då inte att stoppa in viktiga saker även i en plastpåse, det kan vara varmt och svettigt i Indien så såväl pass som pengar kan bli blöta annars.

Reselakan, i siden eller andra moderna material kan vara räddningen för att överleva natten på ett enkelt hotell. Ibland är man på en liten ort där det helt enkelt inte finns något bättre alternativ. Då kan det vara skönt att krypa ner i en egen sovpåse, de är tunna och lätta och torkar snabbt efter tvätt.

För äventyraren

För äventyraren gäller generellt råden ovan men det gäller också att ha med sig korrekt utrustning för den sport eller vandring man tänkt utföra. Mycket finns att köpa i Indien men räkna inte med att hitta samma kvalitet på till exempel sovsäckar, sportutrustning och friluftskläder som i Sverige. Du kan ha tur att hitta men det är en stor chansning. Se även till att ha med dig väl ingådda vandringskängor så du slipper skoskav. 

Mänga av produkterna ovan går att köpa till lägre priser än normalt via Sportlala.se

Liknande sidor

Om Indien.nu

Indien.nu grundades år 2000 som en ickekommersiell webbplats för spridande av information och resetips om Indien. Sajten drivs och utvecklas av Henric Carlsson som sedan 2007 bor i staden Udaipur, Rajasthan, Indien. Läs mer om Indien.nu här!

Kontakta oss

För frågor och synpunkter skicka ett mail till: Webmaster Vill du tipsa om arrangemang och evenemang i Sverige, maila: Henric För fler kontaktdetaljer, se kontakta oss.

© 1999-2013 Indien.nu