Allt du behöver veta om resväskor till Indien

By Craig - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1537295För inte så många år sedan var ryggsäcken det självklara valet för nästan alla resenärer till Indien. Vägar var både dåliga och lortiga och att dra en resväska genom gyttjan var inget lockande alternativ. Idag börjar det se bättre ut på de flesta ställen och taxibilar och bussar tar dig direkt från flygplats till hotellet och till tågstationer. Tågstationerna har utrustats med hissar och rulltrappor så att dra med sig en resväska är helt plötsligt inget komplicerat alternativ och kan i många fall vara betydligt enklare än en tung ryggsäck.

Handbagage och incheckat bagage.

För dig som väljer resväskor kan man alltid ha med sig minst ett incheckat bagage. För dig som reser med ryggsäck kan det vara lämpligt med en stor ryggsäck för incheckning samt en liten ryggsäck att ha i kabinen som du sedan kan hänga på magen under resemomenten.

Små ryggsäckar (dagssäckar) och kabinväskor som handbagage

Samtliga bolag som flyger till Indien tillåter kabinväskor i storleken 55cm X 40 cm X 23 cm så det är storleken vi rekommenderar för de flesta och den fungerar också vid samtliga inrikesflyg i Indien. Vet du dock med dig att du ofta flyger med europeiska lågprisbolag så som RyanAir, Vueling och Tui är det bättre att satsa på en mindre väska i storleken 55cm X 40 cm X 20 cm. 

Mjuka väskor, hårda väskor samt två eller fyra hjul är en smaksak. De hårda väskorna med fyra hjul är ofta enklare att hantera, fastnar inte så lätt i olika saker och är både stilrena och enkla att hålla rena. De flesta hårda väskor har lite flexibilitet så du kan trycka ner lite extra om så behövs. Mjuka väskor har ofta något som saknas på de hårda. Ett fack eller ficka fram- eller baktill där det är enkelt att stoppa in pass och biljetter som ständigt ska plockas upp på en flygplats. Det kan spara tid och hjälpa dig hålla koll.

För dig som föredrar ryggsäck kan med fördel välja en dagsryggsäck  eller datorryggsäck  som handbagage, båda typer finns att köpa på till exempel svenska Haglöfs. Haglöfs väskor håller extremt hög kvalitet och funktion. Min personliga vandringssäck från Haglöfs är en bra bit över 20 år idag och är fortfarande som ny, om än lite lortigare.  Tänk på att ryggsäcken måste gå att trycka ner i samma låda som en kabinväska så kontrollera att din ryggsäck har rätt yttermått. Eftersom en ryggsäck oftast är mjuk går det dock oftast att trycka ner den med lite extra kraft.

Huvudbagaget eller incheckningsbagage

Antler Global DLX 80cmNär det kommer till ditt incheckade bagage skiljer sig reglerna än mer åt mellan olika flygbolag och klasser. Det vanligaste är en maxvikt (inklusive väska) på 23 kg eller allra mest 32 kg inklusive betald övervikt per enhet. Det betyder att i princip inget flygbolag tar emot en väska som väger mer än 32 kg oavsett om du betalar extra övervikt eller flyger i första klass. Vissa flygbolag (som som Air India) tillåter till exempel två incheckade bagage med en vikt om 23 kg styck i den vanliga turistklassen. En eller två väskor om 23 kg är den absolut vanligaste standarden i de flesta flygbolag mellan Sverige och Indien.

Ska du resa en kortare tur till Indien, ett par veckor på en av Goas fantastiska stränder? Ja, då räcker det kanske med en mellanstor väska. De mellanstora väskorna rymmer ofta runt 60-80 liter packning och är oftast mellan 65-70 cm höga.

Stora incheckade resväskor håller sig från ca 70-80 cm höjd och kan ofta svälja en bra bit över 100 liter. Tänk på att maxvikten fortfarande oftast är 23 kg så din nya stora väska kanske knappt kommer bli halvfull om du packar med dig ett par tunga böcker eller liknande. 

Inrikesflyg 

Med inrikesflyg i Indien är det sällan du får packa med mer än 15 kg. Undantag är Jet Airways som tillåter 20 kg på vissa flyg och Air India som tillåter hela 25 kg på många av sina inrikesflyg. Vissa flygbolag tillåter en flygning i samband med in- och utresa från Indien en bagagevikt som motsvarar ditt flygbolags. Fråga i god tid innan avresa så du slipper betala övervikt!

Mjuka eller hårda väskor

Precis som i kabinväskor kan man köpa en mjuk eller hård väska för incheckning. Vissa påstår att de hårda väskorna är hållbarare och skyddar bättre medan andra påstår det motsatta. Enligt vår erfarenhet fungerar båda typerna bra och idag är de hårda väskorna ofta lite mer flexibla med ett fjädrande blixtlås som stängning. 

TSA-lås

Idag krävs lås av så kallad TSA-typ på ditt bagage som checkas in. Det innebär att flygbolagens säkerhetskontroller kan låsa upp väskan med en speciell huvudnyckel om det anses vara befogat. Om väskan saknar denna låstyp kan det hända att väskan bryts upp utan att du får ersättning. Men var inte oroligt, idag har alla väskor ett lås som är godkänt. 

Ryggsäck från Haglöfs

Ryggsäcken för backpackern eller dig med speciella behov.

Precis som när det handlar om mindre bagage finns den inga ryggsäckar vi rekommenderar lika mycket som Haglöfs. Lätt vikt, hållbara, praktiska är några kvaliter som gör att vi alltid återvänder till Haglöfs. 

Väskor för barn!

Glöm inte bort att ditt medföljande barn också har en viss tillåten packning (kolla på din biljett så du vet vad som gäller i ditt fall) och varför då inte passa på att låta ditt barn ha ett litet bagage att dra omkring på? Vissa kabinväskor för barn fungerar dessutom som små vagnar du kan dra med ditt barn sittande på för att vila sina trötta ben! 

 Resväska för barn