Monsunen i Indien (Indiens regnperiod)

Monsunspecial                              Monsunmoln

Sugen på att resa till Indien men kan bara få ledigt under svenska sommaren? Avskräckt av den indiska monsunsäsongen som drar in över södra Indien i juni och snart kopplar hela landet i sitt grepp? Var lugn. Vissa platser i Indien är som vackrast under monsunen. Kort sagt, här kommer en guide till Indiens monsun!

Vad innebär en monsun eller regnperiod?

Ordet monsun användes från början för att beskriva det indiska väderfenomenet där den större delen av årets nederbörd kommer under ett fåtal månader på året, en så kallad regnperiod. Ordet i sig (egentligen det engelska ordet Monsoon) skapades av engelsmännen från ordet mausam, som betyder väder på sanskrit och hindi. Fenomenet i sig är dock inte uteslutande indiskt utan ordet i sig används idag för att beskriva liknande väderfenomen på flera håll i världen. Det var inte så länge sedan forskarna började förstå sig på det komplicerade vädersystem som ligger bakom olika väderfenomen så som monsunen. Det finns två monsuner i Indien och den första och mest nederbördsrika är den sydvästliga monsunen. Kortfattat går den ut på att den indiska subkontinenten värms upp snabbare än de omkringliggande haven. När hettan över land blir som störst stiger luften uppåt och detta skapar ett sug som drar in den fuktiga havsluften över land. När den varma och torra luften kolliderar med den fuktiga och svala luften från havet börjar det regna.

Den sydvästliga monsunen delas upp i två olika grenar. Dels monsunen som sveper in från den Arabiska sjön i väst och dels den som sveper in från den Bengaliska viken i öster. Se figur 1.

Monsunen från den Arabiska sjön träffar först Kerala och styrs sedan upp över den västra kusten av västra Ghatsbergen. Monsunen från den Bengaliska viken träffar först Västbengalen och då monsunen inte kan passera de höga bergen i nordöstra Indien faller den mesta av nederbörden från denna gren där. Detta resulterar i att de östligaste delarna av Himalaya är bland världens mest nederbördrika områden. Det mesta av vattnet rinner ironiskt nog bort från de sluttande bergssidorna och lämnar torka åt Indien samt dränker det låglänta Bangladesh med sitt vatten. De stora vattenmassorna ställer ofta till skada av katastrofala mått och orsakar många dödsfall i östra Indien varje år. Eftersom vindarna från väster inte kommer över de västra Ghatsbergen och vindarna från den bengaliska viken träffar högre upp hamnar den sydöstra delen av Indien i skugga och undkommer därför nästan all nederbörd under denna monsun.

Framåt september börjas subkontinenten kylas ner medan havet behåller sin värme. Detta resulterar i den tillbakadragande monsunen eller den nordöstra. Kylig luft från Himalaya sveper ner över den bengaliska viken och driver med fuktig luft över den sydöstliga delen av Indien.

När är det monsun (regnperiod)?

Den sydvästliga monsunen drar in över Kerala i början av juni varje år. De västra Ghatsbergen som ligger ett par mil inåt land styr monsunen upp över västra Indien och gör så att östra Indien undkommer de tjocka och regnrika molnen. Efter några veckor har monsunen nått upp till Maharashtra och Mumbai. Ytterligare några veckor senare eller ungefär i slutet av juni når regnen södra Rajasthan. Se figur 1.

Ungefär samtidigt som Kerala får sitt första monsunregn från Arabiska sjön träffar monsunen från Bengaliska viken Västbengalen och östra Himalaya.

Den sydöstliga delen av landet klarar sig relativt lindrigt undan den sydvästliga monsunen eftersom den aldrig kommer över de västra Ghatsbergen. Tamil Nadu får därför den mesta nederbörden ifrån den nordöstliga monsunen som börjar i första till andra veckan i september. Den nordöstra monsunen innebär även slutet för den nederbördsrika perioden i övriga Indien.

MonsunkartaFigur 1. Karta över monsunens framfart

 

Monsuntips

När regnmolnen drar in från de omgivande haven skänker monsunen nytt liv åt naturen som under en lång stund levt under skrala resurser. De bruna, beiga och ljusgröna nyanserna exploderar av färg, torkade flodfåror fylls med vatten och Rajasthans öknar börjar blomma. Ute på gatorna ses lekande barn hoppas i vattenpölarna, skrattande människor som söker skydd för dom värsta skyfallen och växter som samlar kraft för nästa torrperiod.

Det är svårt att hålla sig helt torrskodd under monsunsäsongen men vissa ställen är torrare än andra. Tamil Nadu får till exempel inte lika mycket nederbörd under den sydvästra (sommarmonsunen) monsunen som resten av landet men får å andra sidan en större nederbörd under den nordöstra monsunen i september.

Ett annat ställe som är relativt torrt är Rajasthan och dess öknar. Även om det regnar en del så regnar det inte hela dagarna och klimatet blir svalare och mycket behagligare. Som en extra bonus tvättar regnet bort dammet och gör att öknen börjar blomma. Enligt vissa är detta den bästa årstiden för Rajasthan.

Om regnen inte stör utan kanske snarare är något som önskas är Kerala otroligt vackert i monsuntider. Risodlingarna fylls med vatten och ser ut som stora speglar som reflekterar solstrålarna som tränger genom molnen, dimman ligger tung i skogen och allt blir grönt och skönt. Besök någon av Keralas teodlingar, åk kanalbåt på Back Water eller njut av städerna nära havet och se hur vågorna piskar land. Och vill du bada och sola kan man faktiskt ofta hitta ett fantastiskt soligt väder i sydligaste Kerala och badparadiset Kovalam.

Det indiska resemagazinet India Today Travel Plus listar deras tio favoritplatser i Indien under monsunen i sitt juni-nummer, 2007. Listan lyder som följer: (Klicka på länkarna för att komma till våra reseguider på Indien.nu)

Placering Stad Delstat
1. Matheran Maharashtra
2. Bangalore Karnataka
3. Daman Daman
4. Lahul & Spiti Himachal Pradesh
5. Cherrapunjee Meghalaya
6. Mandu Madhya Pradesh
7. Chikmagalur Karnataka
8. Udaipur Rajasthan
9. Waynad Kerala
10. Dandeli Kerala

Dina monsuntips

Var gärna med och ge dina egna monsuntips i vårt diskussionsforums eller via kommentarerna nedan.