Haryana

Faktaruta
Haryana i Indien
Delstatsnamn: 
Haryana
Delstatshuvudstad: 
Chandigarh (Delas med Punjab)
Invånare (ca): 
25 miljoner
Yta: 
44 000km²
Språk: 
Hindi och engelska
Bäst tid att besöka: 
Vinterhalvåret
Inledning: 

Många Indienresenärer besöker Haryana utan att märka det eller att ens vilja det. Anledningen till det syns på kartan ovan. Delhi ligger nämligen inklämt i något som kan liknas vid en vik i delstaten Haryana. Så ska du resa söderut från Delhi till exempelvis Agra och Rajasthan eller väster ut mot Punjab. I övrigt finns det inte speciellt många anledningar till ett besök i delstaten även om några undantag finns!

Karta över Haryana
Platser värda att besöka: 

Chandigarh (ca 700.000 invånare) är namnet på delstaterna Haryanas och Punjabs huvudstad och har trots sin litenhet, i Indiska mått mätt, en del intressanta sevärdheter varpå ett par dagar här är välspenderade på vägen mot Shimla i Himachal Pradesh.
I staden sägs Asiens största rosenträdgård, Rose Garden, ligga och stoltserar med inte mindre än 1000 olika arter av rosor. Vid den konstgjorda sjön Sukhna Lake, där du kan hyra roddbåtar, ligger Rock Garden som är väl värt ett besök. Ett annat ställe värt att besöka är området för regeringsbyggnaderna.
När det gäller mat så finns ett brett utbud av restauranger i alla prisklasser och smakinriktningar. Från billig indisk mat till den dyrare europeiska motsvarigheten.
Boende i alla prisklasser finns även om det är lättare att hitta lite dyrare rum.
Bussförbindelserna med Delhi är mycket goda och priset är lågt men det går även bussar till och från Punjab, Himachal Pradesh och Rajasthan.
Läs mycket mer och se bilder från Chandigarh i vår guide!

Väder: 

Vädret i Haryana är väldigt varierande. På sommaren är det inte ovanligt att kvicksilvret stiger upp mot 50-gradersmarkeringen och vintertid kan det krypa ned mot fryspunkten under nätterna även om dagarna kan ha en behaglig temperatur. Bäst tid att resa är, på grund av sommarens hetta,  vintern.

Kommentera

Liknande sidor

Om Indien.nu

Indien.nu grundades år 2000 som en ickekommersiell webbplats för spridande av information och resetips om Indien. Sajten drivs och utvecklas av Henric Carlsson som sedan 2007 bor i staden Udaipur, Rajasthan, Indien. Läs mer om Indien.nu här!

Kontakta oss

För frågor och synpunkter skicka ett mail till: Webmaster Vill du tipsa om arrangemang och evenemang i Sverige, maila: Henric För fler kontaktdetaljer, se kontakta oss.

© 1999-2013 Indien.nu