Haryana

Haryana
Delstatsfakta
Delstatsnamn
Haryana
Haryana i Indien
Delstatshuvudstad
Chandigarh (Delas med Punjab)
Invånare (ca)
25 miljoner
Yta
44 000km²
Språk
Hindi och engelska
Bäst tid att besöka
Vinterhalvåret
Inledning

Många Indienresenärer besöker Haryana utan att märka det eller att ens vilja det. Anledningen till det syns på kartan ovan. Delhi ligger nämligen inklämt i något som kan liknas vid en vik i delstaten Haryana. Så ska du resa söderut från Delhi till exempelvis Agra och Rajasthan eller väster ut mot Punjab. I övrigt finns det inte speciellt många anledningar till ett besök i delstaten även om några undantag finns!

Platser värda att besöka

Chandigarh (ca 700.000 invånare) är namnet på delstaterna Haryanas och Punjabs huvudstad och har trots sin litenhet, i Indiska mått mätt, en del intressanta sevärdheter varpå ett par dagar här är välspenderade på vägen mot Shimla i Himachal Pradesh.
I staden sägs Asiens största rosenträdgård, Rose Garden, ligga och stoltserar med inte mindre än 1000 olika arter av rosor. Vid den konstgjorda sjön Sukhna Lake, där du kan hyra roddbåtar, ligger Rock Garden som är väl värt ett besök. Ett annat ställe värt att besöka är området för regeringsbyggnaderna.
När det gäller mat så finns ett brett utbud av restauranger i alla prisklasser och smakinriktningar. Från billig indisk mat till den dyrare europeiska motsvarigheten.

Boende i alla prisklasser finns även om det är lättare att hitta lite dyrare rum.
Bussförbindelserna med Delhi är mycket goda och priset är lågt men det går även bussar till och från Punjab, Himachal Pradesh och Rajasthan.
Läs mycket mer och se bilder från Chandigarh i vår guide!

Gurgaon eller Gurugram är idag nästan som en lite modernare del av Delhi. Här, precis utanför Delhis gräns och helt ihopväxt ligger denna delvis hypermoderna storstad. I Gurgon glänser höga skyskrapor och här finns enprma nöjesplatser. Ett besök Cyberhub är ett måste när du besöker Delhi. Här finns en stor mängd restauranger i ett nästan kliniskt rent område omgivet av höghus. Party och god mat i ett rent och säkert område. 

För lite mer party och ett enormt utbud av craft beer, i sector 29 gör nästan alla restauranger sina egna öl och serverar dem på plats. Hur underbart som helst för ölälskaren. För alla andra finns det enormt mycket annat att välja på.

Karta
Väder

Vädret i Haryana är väldigt varierande. På sommaren är det inte ovanligt att kvicksilvret stiger upp mot 50-gradersmarkeringen och vintertid kan det krypa ned mot fryspunkten under nätterna även om dagarna kan ha en behaglig temperatur. Bäst tid att resa är, på grund av sommarens hetta,  vintern.

Karta över Haryana