Reseguide till Uttar Pradesh - Bilder, fakta och information

Uttar Pradesh, Indien, Indiens folkrikaste delstat
Delstatsfakta
Delstatsnamn
Uttar Pradesh
Uttar Pradesh placering i Indien
Delstatshuvudstad
Lucknow
Invånare (ca)
200 miljoner
Yta
294 411km²
Språk
Hindi
Bäst tid att besöka
Vinterhalvåret
Inledning

Grönskande slätter och ett storslaget förflutet. Så kan man kanske sammanfatta Uttar Pradesh. Gangesslättens grönska, Taj Mahals skönhet och massor av andra fornlämningar.

I Uttar Pradesh lever ungefär ca 170 miljoner människor på en yta av 294,411 kvadratkilometer. Hade det varit ett eget land så hade det inneburit att det varit ett av världens tio största länder! Det är i UP Ganges har sitt utlopp och det är även här Varanasi där Ganges vatten är särskilt heligt. UP lockar många turister till Indien med sitt Agra som inte ligger allt för långt från Delhi.

De flesta som gör pilgrimsfärder till eller i Indien, gör det till några av landets allra heligaste städer och den kanske heligaste ligger i Uttar Pradesh: Varanasi (Benares).

Platser värda att besöka

Agra

Taj Mahal, Agra Fort och Fatehpur Sikri är alla fantastiska sevärdheter som ligger i eller nära Agra. Agra som stad har inte blivit någon stor favorit hos oss på Indien.nu men dess fantasiska monument väger lätt upp detta och vi kan varmt rekommendera att besöka staden under någon eller några dagar. Vi berättar om Taj Mahal, Agra Fort, Baby Taj och mycket mer i vår reseguide till Agra. Fatehpur Sikri kan även besökas från Jaipur så vi har valt att göra en miniguide till Fatehpur Sikri.

Läs allt om Agra

Miniguide till Fatehpur Sikri

Läs allt om världsarvet Taj Mahal

Läs allt om världsarvet Agra Fort

Tre heliga städer:

Den heliga floden Ganges i Uttar Pradesh

Varanasi

Varanasi är nog den mest berömda heliga staden i Indien. Här brinner likbålen längs Ganges stränder, trängs korna med tiggare och i vår reseguide till Varanasi kan du läsa om allt, se karta över staden och kolla på massor av bilder.

Läs allt om Varanasi | Läs allt om Ganges

Sarnath

Dhamekh-stupan i Sarnath

Sarnath ligger endast tio kilometer från Varanasi och är istället Buddhisternas heliga center i UP. Det var hit Buddha kom efter sin upplysning för att sprida sitt budskap.
Hit kan du ta dig från Varanasi på en dagstur för att beskåda Dhamekh stupan som uppfördes på den plats där Buddha höll sina tal.
I Sarnath är möjligheterna till boende begränsade men det tar inte lång tid att ta sig till och från Varanasi.

Ayodhya

Ayodhya är en tempelstad vid floden Ghaghra eller Saryu. Staden som förknippas med Vishnus sjunde reinkarnation Lord Rama har en hel del intressanta tempel för den som är intresserad av detta. Här finns inte mindre än 35 tempel tillägnade Vishnu men flera tempel och helgedomar är tillägnade andra gudar så som Hanuman.
Närmsta flygplats finns i Lucknow (Amausi) fast det är kanske enklare att ta sig hit med tåg. Staden har avgångar mot flera stora städer i landet. Hittar du inte boende i Ayodhya finns det ett större utbud i Faizabad som ligger 7 km bort. I Faizabad finner du förutom hotell även sjukvård, affärer restauranger, post med mera.

Karta
Karta över Uttar Pradesh