Fatehpur Sikri

Fatehpur Sikri
Faktaruta
Öppettider

Fatehpur Sikri är uppet mellan Soluppgång och Solnedgång

Entré
Utlänningar: 550 RS Indier: 35 RS
Kamera
Att ta med sig kamera till Fatehpur Sikri är gratis
Videokamera
25 Rs
Världsarv
Ja

Drygt 37 kilometer bort från Agra ligger Fatehpur Sikri, staden som också kallas den övergivna staden eller spökstaden. Denna stad var från början endast en liten by vid namn Sikri.

Fatehpur Sikri -Diwan-I-Khass När Akbar 1571 bestämde sig för att bygga sig en ny huvudstad, valde han Sikri mellan dåvarande huvudstaden Agra och det religiösa centret i Ajmer. Bland annat för att i Sikri fanns den heliga man som några år tidigare hade utlovat Akbars första sons födelse. 1569 föddes således hans son Shahzada Nuruddin Muhammad Salim ( för oss känd som Jahan Gir) i Sikri och runt år 1572 när Akbar återvände till Sikri efter att segrat över Gujarat döper han också om staden till Fatehpur Sikri, vilket betyder segerstaden.

Men hans tid i staden blev inte långvarig och efter bara 14 år övergavs Fatehpur Sikri till förmånFatehpur Sikri -Anup Talao för den nya huvudstaden Lahore. Det finns flera olika teorier om varför huvudstaden övergavs men den vanligaste är att de fick vattenbrist. Den vanligaste förklaringen är numer den minst troliga och den troligaste förklaringen är att huvudstaden flyttades av politiska anledningar samt att Fatehpur Sikri aldrig var tänkt att förbli huvudstad under speciellt lång tid. Akbars rådgivare var väl insedda i att planera en stad efter vattentillgångar och stadens läge var bara strategisk under en tillfällig period.

Att vandra runt i Fatehpur Sikri kan ta tid då det finns mycket att titta på med god välbevarad och intressant historia. Bland annat var Akbar den mogulhärskaren som ansågs vara liberalast. Han hade en blandning av kristna, muslimska och hinduiska fruar och han lät dem alla ha sin religion kvar. Detta syns klart och tydligt på skulpturerna som återfinns på byggnaderna. Normalt ser man bara den normala ”mogulstilen”, men i Fatehpur Sikri kan man även finna inslag av hinduiska motiv och annat.

Fatehpur Sikri - Jodha Bai's hus 
Jodha Bais residens

Pachisi

En annan mycket speciell sak finner du på den stora gårdsplanen som kallas Pachisi courtyard, framför Panch Mahal (vindarnas palats). Här ser du en stor spelplan i marken och detta var ett nöjesställe för Akbar där han kunde spela Pachisi (även kallat ludo) med hjälp av kvinnligt tjänstefolk. I färggranna kläder, fyra olika färger för de olika lagen, fick de då ställa upp medan han satt på sin tron i dagshettan och styrde och ställde över spelarna. Detta spel liknar vårt fia med knuff-spel. Allt detta finner du inne i Palatskomplexet tillsammans med mycket mer.

Den religiösa delen

Inte allt för långt borta finner du också Jama Masjid, Shaikh Salims grav och Buland Darwazaa. Tänk på att när du kommer in på denna gårdsplan så håll koll på var du har plånboken och dina värdesaker för här är det ofta fullt med folk och försäljare.

Resa till & från

Lättaste sättet att resa till Fatehpur Sikri är med buss eller bil från Agra (37 km) eller att göra ett naturligt stopp här under resan mellan Jaipur och Agra.

Plats Sortera fallande
Delstat
Stad Världsarv
Ajantagrottorna Maharashtra Ja
Bhimbetka (Bhimbetka rock shelters) Madhya Pradesh Ja
Champaner-Pavagadhs arkeologiska park Gujarat Ja
Chhatrapati Shivajistationen (Chhatrapati Shivaji Terminus) Maharashtra Ja
Darjeeling Himalayan Railway Västbengalen Ja
Elephanta Caves Maharashtra Ja
Elloragrottorna Maharashtra Ja
Fatehpur Sikri Uttar Pradesh Ja
Great Living Chola Temples Tamil Nadu Ja
Humayun's Tomb Delhi Ja
Jantar Mantar Rajasthan Ja
Kalka-Shimla Railway Himachal Pradesh Ja
Kaziranga Nationalpark Saknas Ja
Keoladeo Ghana Nationalpark (Bharatpur fågelreservat) Rajasthan Ja
Khajuraho och dess erotiska tempel Madhya Pradesh Ja
Kyrkor och kloster i Goa Goa Ja
Mahabodhis Tempelbyggnader Bihar Ja
Manas Nationalpark Assam Ja
Nilgiri Mountain Railway Saknas Ja
Qutub Minar Delhi Ja
Rajasthans bergsfort ”Hill Forts of Rajasthan” Rajasthan Ja
Röda fortet eller Red Fort (Lal Qila) Delhi Ja
Ruinerna i Hampi (Vijaynagar) Karnataka Ja
Sanchi Madhya Pradesh Ja
Soltemplet i Konark (Svarta Pagoden) Orissa Ja
Strandtemplen i Mahabalipuram Tamil Nadu Ja
Sundarbans Nationalpark, världsarvet Västbengalen Ja
Taj Mahal Uttar Pradesh Ja
Tempelgruppen i Pattadakal Karnataka Ja
Valley of Flowers Nationalpark Uttarakhand Ja