Darjeeling - Staden för Teernas Champagne

By Users Darkone, MichaelJanich, Hph on de.wikipedia - Originally from de.wikipe
Snabbfakta
Delstatens placering i Indien
Invånare (ca)
110 000
Språk
Bengaliska
Bäst tid att besöka
Mars-maj samt Oktober-november

På gränsen till delstaten Sikkim och precis bredvid det lilla landet Bhutan ligger staden Darjeeling på en bergskam drygt 2100 meter över havet.  Runt staden produceras runt 25% av allt te i hela Indien varpå staden har en mycket viktig ekonomisk roll i delstaten. Staden, som är den enda "hill station" i delstaten lockar även många turister som flyr Kolkatas folkmyller, avgaser och hetta.

En klar dag gör bara utsikten från staden mödan värd att ta sig hit. Indiens högsta berg Kanchenjunga, 8568 meter,  ligger nämligen i närheten och kontrasten mellan den vita fondväggen av snöiga bergstoppar och gröna teodlingar är fantastisk.

Darjeeling är en stor turiststad för inhemska turister. Under turistsäsong (från maj och framåt) svämmas gatorna över av indiska turister som flyr låglandets hetta och beger sig upp i bergen. Främst är det indiens medelklass som reser hit och människorna skiljer sig därmed rätt mycket från resten av befolkningen. Man flanerar omkring, shoppar och äter snabbmat på restauranger av McDonalds snitt fast med indiska namn. Man åker också på jeepturer och ser på den otroligt vackra omgivande naturen, utsikten är slående.

Sevärdheter

Bhutia Basti Monastery
Detta vackra buddistkloster har kanske en ännu vackrare omgivning. Utsikten över Kanchenjunga är här mycket bra.
Chowrasta
Det kommersiella och viktorianska centrat i staden heter Chowrasta. Huvudgatan är omringat av allt du behöver, affärer, olika stånd med försäljare, indiska snabbmatskedjor, souveniraffärer och hotell. De indiska turisterna vandrar gatorna upp och ner, köper billiga och vackra sjalar, som det säljs mängder av, och tar kort på varandra. Om du verkligen är intresserad av sjalar gör du bäst i att vandra ifrån det här området en bit, där hittar du flera billigare butiker. Gatan kantas av små köpcentra med många butiker med piratkopierade kläder.
Darjeeling Ropeway (Linbanan)
Det finns två linbanor i staden. Den gamla tar dig mellan Darjeeling och Bijanbari och den andra, nybyggda, ger dig en nedstigning ned till Singla, ca 1900 meter ner.
Esplanaden (The Mall)
Esplanaden är perfekt för lugna promenader inne i staden. Här ser du fina byggnader, fantasiska vyer och här blir du fotograferad av indiska turister.
Kanchenjunga
Kanchenjunga är namnet på indiens högsta och världens tredje högsta berg. Berget ligger ca 10 mil från staden men erbjuder ändå en maffig syn från ett flertal platser runt och i staden (se nedan).
Lloyds Botaniska trädgård
Den botaniska trädgården innehåller en hel del högalpina växter från Himalaya. Bland annat kan 2500 orkidéer varav ett 50-tal väldigt sällsynta arter beskådas.
Naturhistoriska museet
Ett museum med anor från början av 1900-talet. Här kan du beskåda 1000-tals olika saker från Bengalen.
Observatoriekullen
Det är efter denna plats staden fått sitt namn. Enligt gammal buddistisk tro ska platsen ha träffats av en speciell blixt, varpå platsen och sedermera staden fick namnet Dorje Ling och sedan Darjeeling vilket betyder ungefär "åskviggens plats" På denna plats sattes senare upp ett buddisttempel och efter det, det Shivatempel som finns där idag. Förutom Shivatemplet finns även en buddistisk stupa.
Padmaja Naidu Himalayan Zoologiska trädgård.
På detta zoo kan du se ett flertal av Himalayas djurarter. Snöleopard, yak, röda pandor, sibirisk tiger, svartbjörn, tibetansk varg, fåglar med mera. Här finns även en lyckad uppfödning av snöleoparder och pandor som annars skulle vara mycket illa ute.
Tyvärr har de flesta djuren lika dåligt som brukligt är på ett indiskt zoo och det Känns mest  deprimerande, litet och trångt och djuren uppvisar tydliga stressbeteenden. Indiska turister kastar gärna saker på djuren för att få deras uppmärksamhet och detta mår djuren inte så bra av.
Senchal
Har du inte med dig golfklubborna till Indien så kan du säkert hyra här. I Senchal hittar du nämligen världens högst belägna golfbana på en höjd av 2487 meter! Gillar du inte golf kan en picknick vid någon av de tre konstgjorda sjöarna kanske vara något. Här finns även en nationalpark som inhyser ett flertal olika djurarter så som svartbjörn.
Tenzing Norgay Mountaineering Institute
Vill du få en riktigt bra bild av Kanchenjunga är det hit du ska bege dig. Här hittar du nämligen inte bara ett museum över bergsbestigarnas historia utan även ett teleskop riktat mot bergen.
I en av utställningshallarna finns en utställning över Himalayas flora och fauna och i en annan kan du se olika kläder och artefakter från de olika bergsfolken. Räcker det inte med att kolla på bergen och dess folk på avstånd eller i montrar kan du alltid gå en kurs i bergsklättring här.
En rolig del av museet är där man kan få se gamla bilder över de första bestigarna av Mount Everest och Kanchenjunga. Där kan du också läsa om de olyckliga misslyckade försöken och lite topplistor över äldst, yngst osv.
Tibetanska flyktinglägret
Det här är kanske inte vad man kan tro när man hör ordet flyktingläger utan numer är det mer utav ett kulturellt och religiöst centrum för tibetaner i exil. Här kan man köpa massor av olika tibetanska hantverk och kolla på hur de kommer till.
Tiger Hill
Till denna 2590 meter höga kulle dryga milen från stadskärnan åker man för att avnjuta den magifika soluppgången över Kanchenjunga. Det enklaste sättet att ta sig dit är med jeep för runt 50-100 Rs. Bilkonvojen lämnar staden klockan halv fem på morgonen. Väl på plats kan man betala några få rupier för att komma upp i ett utkikstorn eller, om man är kall, lägga till några extra för att få komma in i ett utkiksrum. De flesta väljer att stå utanför och värma sig med en kopp kaffe eller te som finns att köpa på plats.

Annat att göra

Tre populära te-gods

Glenburn Tea Estate  i Darjeeling är en av de högst prisade te-odlingarna i Darjeeling. Te-odlingen startades av ett te-bolag från Skottland 1859 och en del av godset är nu konverterat till butikhotell. Läs mer.

Sourenee Tea Estate vars namn kommer från Sour (en typ av träd som växer i trakten) och Rani (drottning) och i kombination dalens drottning, Godset är över hundra år gammalt och idag har de guidade visningar, restaurang och rum. Läs mer.

Singtom Tea Estate & Resort är ännu ett exempel på en populär och lyckad omställning till turistanpassat gods med te-odlingar, guidade rundvisningar och fantastiskt boende i gammal brittisk kolonial stil. Läs mer.

Boende

Det finns ett stort varierat utbud av boenden i Darjeeling. Precis som på de flesta orter kan man gå runt och leta boende på plats, men eftersom många hotell är utspridda över ett stort område och det trevligaste är att bo på te-gods rekommenderar vi att boka i förväg. Hotels.com har ett enormt utbud av boenden med prisgaranti i Darjeeling.

Äta

Resa till & från

Det enklaste sättet att resa till Darjeeling är kanske att ta tåget från Kolkata till New Jalpaiguri (Siliguri). Från New Jalpaiguri går det sedan bussar, jeepar och taxibilar till Darjeeling, en resa på cirka fyra timmar.
Många turister föredrar att ta det så kallade leksakståget (smalspårigt ånglok) mellan New Jalpaiguri och Darjeeling. Den resan tar ungefär sju timmar.
NJP är en stor knutpunkt för tåg åt alla håll och riktningar, du kan härifrån åka direkt till Calcutta och New Delhi. Tänk bara på att boka i tid under turistsäsongen, då det även kan vara fullt även i tågens bättre klasser. Vill du åka norrut är det endast jeep som gäller. Man ställer sig på jeepstationen och delar bil med dom som dyker upp, jeeparna går när dom är fulla. Norrut mot Sikkim är inga problem, men se till att ha skaffat ditt tillstånd dit innan du sticker iväg!

Närmsta flygplats ligger i Bagdogra, 58 km bort. Från Bagdogra till Darjeeling är det sedan lättast att färdas med delad jeep-taxi.

Väder

Historia

Övrigt

Hitta resan till Darjeeling

Det går inga flyg direkt till Darjeeling. Den närmsta flygplatsen är Bagdogra från var man kan ta buss eller delad jeep sista biten.