Tamil Nadu

Delstatsfakta
Delstatsnamn
Tamil Nadu
Tamil Nadu i Indien
Delstatshuvudstad
Chennai (Madras)
Invånare (ca)
72 miljoner
Yta
130 000km²
Språk
Tamil
Bäst tid att besöka
Vinterhalvåret samt sommaren då sommarmonsunen går förbi större delen av delstaten
Inledning

Tamil Nadu är den Indiska vegetarianismens förlovade land, eller snarare delstat.
Här finns landets fjärde största stad; Chennai som faktiskt är en trevlig och relativt ren stad. I delstaten talar man Tamil, läskunnigheten ligger på cirka 80% och det bor ca 72 miljoner invånare här. I Tamil Nadu, liksom i Kerala, finner du fina badstränder, även om havet sällan är lika lugnt som på västkusten.

Den största anledningen till att besöka Tamil Nadu är för många de vackra tempelstäderna. Vi tipsar om flera vackra tempelstäder i vår guide nedan.

Platser värda att besöka

Chennai (Madras)

Chennai är en av Indiens största städer men brottas ännu inte med samma problem som de andra större städerna. Läs mer om Chennai (Madras) i vår guide!

Pondicherry (Puducherry)

Pondicherry är en före detta fransk liten enklav som inte ligger allt för långt ifrån Chennai. Staden kan vara väl värd ett besök. Läs mer i vår Pondicherry-guide!

Mahabalipuram (Mamallapuram)

Mamallapuram (Mahabalipuram) söder om Chennai och är känt för sin strand eller rättare sagt dess strandtempel. I denna lilla stad (ca 15.000 invånare) finns flera sevärda hinduiska tempel i Dravidisk stil. Mamallapuram var en viktig hamnstad under Pallavadynastin.

Strandtemplet som finns med på FN's världsarvslista är av förklariga själ ett av Indiens mest fotograferade sevärdhet. Det är även ett av landets äldsta tempel och utgörs inte bara av själva tempelbyggnaden utan även av grottor där skulpturer har huggits direkt ur berget.

Runt om byn finns flera platser som erbjuder fina exempel på sydindisk arkitektur och skulpturkonst. Om du skulle tröttna på kulturen kan du hyra en cykel och ge dig ut på upptäcktsfärd. En och en halv mil norr om Mamallapuram ligger en farm som föder upp krokodiler för att släppa ut dem i det fria. I närheten hittar du även Tirukkalikundram som är en pilgrimsort som ligger uppe på toppen av de heliga örnarnas berg.

Boendemöjligheterna i Mamallpuram är stora och det finns hotell i alla prisklasser. Vill du sola och bada finns det ett antal resorter där man kan bada i havet eller i poolen i och runt staden.

Kommunikationsmöjligheterna är bra och hit tar du dig med buss från Chennai och Pondicherry på 3,5 timmar.

Läs mer om världsarvet här!

Kanchipuram

Kanchipuram den Gyllene Tempelstaden, ligger mellan Vellore och Chennai och är en av Indiens sju heliga städer med allt vad det innebär. Mycket folk och liv och religiösa platser. Hit bör man ta sig under tempelfestivalerna (Kontrollera datumen på plats i någon större stad) då det inte finns så mycket att se och göra i övrigt. Är du på genomresa kan det kanske vara värt att stanna här någon dag oavsett om det är festival eller inte då det finns ett par tempel som kan vara sevärda, och om inte annat kan det vara en upplevelse att besöka en av de heliga städerna.

Några viktiga tempel är:

  • Ekambareswarar Temple där guden Shiva dyrkas i sin form Prithvi (som betyder 'jord'), templet är vida berömt för dess 'Thousand Pillared Hall'.
  • Sri Kamakashi Ammam Temple är helgat åt gudinnan Parvati.
  • Sri Vaiknta Perumal Temple visar ett antal stridsscener och är konstuerat åt Vishnu.
  • Kailasanathar Temple byggdes på 900-talet under Pallavaynastin och är ett utmärkt exempel på dravidisk arkitektur.
  • Devarajaswamy Temple, eller Varadraja Temple som det också kallas, ska också det vara en imponerande byggnation som är byggt på en elefantformad klippa.

Att hitta billigt boende i en helig stad som denna är inget problem under lågsäsong (dvs. när det inte är festival) men under festivalerna kan det vara värt att boka i förväg. Prata då med någon turistbyrå i staden innan för att hitta lämpligt boende.

Till Kanchipuram kan du ta dig med tåg från Chennai ett par gånger per dag, men det går även buss från andra närliggande städer (Mamallapuram, ca två timmar).
 

Hogenakkal

Hogenakkal, 17 mil söder om Bangalore, där floderna Chinnar och Cauvery flyter ihop är vida känt för sina vackra vattenfall. Hit kan man åka för att koppla av lite och vandra runt i de skogsklädda bergen.

Chidambaram 

Chidambaram  är ännu stad som lever på sina dravidiska tempel. Hit kan man ta sig på en dagsutflykt från Pondicherry (Bussar går var 30 minut) för att beskåda de vackra templen. De främsta sevärdheterna här är; 
Natarja-templet som uppfördes i slutet av 900-talet. Templet erbjuder en fantastisk arkitektur med dess tusen pelares sal, fyra gopurams etc. Som turist får du inte komma in i de heligaste kamrarna men enligt Lonely Planets Indienguide ska det gå bra att ge någon präst ett par rupier i smyg för att få komma in. En inte helt ovanlig handling i det byråkratiska Indien. 
På gården till templet utförs en sevärd ceremoni varje fredagskväll med trum- och klockspel och eldritualer.
Vill du stanna här lite längre så ett par olika hotell att välja mellan. Under festivalerna kan det dock bli svårt att få rum.

Festivaler:

  • Natyanjali Festival, tillägnat den Kosmiska Dansaren, firas varje år under februari och mars.
  • Sivarathri Festival firas varje år på Sivaratri Day någon gång i februari eller mars.
  • Panguni Uthiram Festival är en 10-dagarsfestival som hålls i mars-april.

Thanjavur

Thanjavur var en gång i tiden huvudstad för det mäktiga chola-riket (985-1014 e. Kr. regerade Choladynastin under Raja Rajas makt, dynastin härskade över nästan hela södra Indien, Deccan, Sri Lanka och delar av den malaysiska halvön) och har därför ett flertal sevärda lämningar. Brihadishwara templet och fortet är det bästa exemplet på den storslagna Cholaarkitekturen. Anläggningen finns med på FN's världsarvslista. 
Som turist är du inte välkommen in i det allra heligaste men det finns ändå en massa saker att beskåda. Passa på att besöka det arkeologiska museet där du bland annat kan få se bilder från de inre delarna av templet. Templet är 66,5 meter högt och dess kupol väger 81 ton!
Andra sevärdheter är bland annat Thanjavurapalatset, Royal Museum och konstmuseet.

Det finns gott om boende och restauranger här i alla priser och smaker.
Även kommunikationerna mot resten av delstaten är goda med både buss och tåganslutningar.

Tharangambadi, (Tranquebar)

Tharangambadi, (Tranquebar) 105km från Thanjavur, var en gång platsen för en dansk bosättning och känns litet och pittoreskt med sitt gamla fort på stranden och gamla kyrkor:
Swamimalai (32km) har ett fint tempel placerat på en kulle, helgat Lord Subramanya.
Darasuram (34km) har inte bara ett center för silkesväveri utan också ett av Rajendra Chola byggt tempel åt Shiva.
Tirubuvanam (45km), här finns ett tempel som även det är byggt under Choladynastin.
Nagur (88km)är en populär stad för troende inom alla religioner men kanske speciellt för muslimska pilgrimmer.
Velankanni (90km) vars kyrka helgad 'Our Lady of Health' lockar till sig många besökare från alla religioner.
Tiruvarur (55km) är känt för den största tempelvagnen i hela Tamil Nadu. Det är också födelsestaden för helgonet Thyagaraja.
Tirunallar 101km) har ett tempel helgat Saneeswara.

Thiruvayaru

Thiruvayaru (13km) är platsen där helgonet Thyagaraja levde. Här hålls en musikfestival varje januari.
Vedaranyam (104km) håller festival då det är fullmåne i juli-augusti samt januari-februari. Festivalen är flitigt besökt av pilgrimer från hela Tamil Nadu.

Thirukandiyur

Thirukandiyur, 10 km från Thanjavur, är känt bland annat: Brahmasirikandeswaran, Harshavimochana Perumal-templen.
Kumbakonam (36km) hyser Sarangapani, Kumbeswarar, Nageswara och Ramaswamy-templen.

Tiruchirappalli

Tiruchirappalli ligger mitt i delstaten på en flodbank, 320km från Chennai och 150km från Madurai. Staden är ett stort pilgrimscenter.
Mitt i staden finns ett utmärkande landmärke: Rock Fort där också Vinayaga Temlet står högst upp och nås först efter 437 trappsteg uthuggna i berget. Halvvägs upp står Thayumanaswamy Temple med dess 'Hundred Pillar Hall', tillägnat Shiva.
Srirangam (10km) är en välkänd stad, främst för tempet Vaishnavite som byggts för Raganathaswamy. Templet som byggdes på 1400-talet står på en 250hektar stor ö i Cauveryfloden.
Thiruvanaikkaval (7km nordöst från Trichy) Templet här har en undervattens Shiva Lingam (kan liknas vid fallossymbol)! Vattnet kommer från en källa i helgedomen.

Vayaloor ligger i utkanten av Tiruchirappalli, där finns ett litet tempel mitt i den lummiga grönskan: Muruga Temple.

Viralimalai (30km): här finns inte bara ett påfågelreservat utan också tempet tillägnat Lord subramanya på en liten kulle.

Elakurichi är känt för dess forntida kyrka, byggd av den katolska missionären Constantine Joseph Beschi.

Nathamalai hyser det äldsta stentemplet byggt i rund form av Mutharaiyas. Här finns också en förhistorisk begravningsplats och ännu ett tempel: Kadambarmalai Temple.

Sittannavasal var för länge sedan platsen för ett jainkloster med fina fresker i klippgrottor. Även här finns en mycket gammal beravningsplats.

Festivaler:

Mohini Alangaram, Vaikunta Ekadasi, Garuda Seva, Flower Festival och Car Festival firas i Srirangam sista veckan i decemer och första veckan i januari.
I mars-apilmånad firas The Float Festival i Teppakkulam dessutom hålls Samayapuram Mariammam Temple Poochorital Festival.

Madurai

Tempel i Tamil Nadu
Tempel i Tamil Nadu. Foto: Mats Larsson

Madurai har även det sin beskärda del av tempel och palats men denna miljonstad (Tamil Nadus andra största stad) är en levande basar och ett betydelsefullt kulturellt centrum. Madurai är över 2500 år och byggd i form av en lotusblomma.
Här kan du trängas med både turister och Indier  på stadens gator  och torg för att köpa hantverk, kryddor, krimskrams, äta på små uteserveringar med mera. Vill du ändå ta del av tempellivet så går även det bra.

Idag är Madurai främst känt för det magnfika tempet helgat åt gudinnan Meenakshi som syns över hela staden. Templet är enormt och har en fantastisk 'Thousand Pillar Hall' och lockar tusentals besökare varje år.

Palatset Thirumalai Nayak byggdes i indo-saracensk stil 1636 och ska vara värt ett besök.

Kanyakumari (Cape Comorin)

Kanyakumari (Cape Comorin) är mötespunkten för Bengaliska viken, Indiska oceanen och Arabiska sjön och självklart finner man här åtskilliga byggnader av vikt. Läs mer om Kanyakumari här!

Nagaraja Temple i Nagarkoil (20km) är främst helgat åt Nagaraya, men det finns även helig plats för såväl Shiva som Vishnu.
Thanamalayam Temple dedikerat Treenigheten (Shiva, Vishnu och Brahma) finns i Suchindram (13km). Templet är också känt för dess enorma staty av Hanuman.

Udayagiri Fort (34km) byggdes under Marthanda Varmas välde (1729-1758), där finns graven som hyser kvarlevorna efter hans tilltrodda europeiska general De Lennoy.

Rameswaram är en ö helgad Ramayana och det finns många historier kring ön, men några av de religiösa platserna är emellertid: Ramanatha Swamy Temple som ligger alldeles nära havet på den östra sidan av ön.

Hill Stations i Tamil Nadu:

Koddaikanal som ligger 12 mil från Madurai är en av Tamil Nadus trevligaste hill stations och erbjuder en ofta välbehövlig vila från kustens hetta och liv. Vägen hit liksom stadens omgivningar erbjuder fantastiska vyer.
Boendet är billigt under vintern men omotiverat högt under högsäsongen.
Hit tar du dig med buss från Madurai (ca 4 timmar), Tiruchirappali, Kanyakumari eller Chennai.
Kootagiri ligger på en höjd av 1950 meter och är en liten trevlig hill station som livnär sig på att odla te. Kotagiri lockar inte så mycket turister som andra hill stations i delstaten varför det är en lugn och skön plats. De flesta som söker svalkan i trakterna beger sig till Ooty som bara ligger en kort bit härifrån. I omgivningen finns spektakulära vattenfall och utsikten är bedårande. Det finns inga lyxhotell här utan man får nöja sig med att bo på lite enklare men prisvärda ställen. 
Ooty (Udhagamandalam) var en gång i tiden sommarresident för regeringen i Madras. Nu för tiden är det dock förstört på grund av en allt för stor anstormning av turister. Är du ändå i staden så är den botaniska trädgården väl värd ett besök.

Karta
Nationalparker

Vedantangal fågelreservat är ett av Indiens främsta fågelreservat och här finner du flera olika storkarter, pelikaner, ibisfåglar med mera. 
Som tur är är infaller högsäsongen i parken med högsäsongen för oss resande västerlänningar, dvs mellan Oktober och Mars.
Anamalai naturreservat eller Indira Gandhi naturreservat. Här kan du beskåda ett bestånd av Elefanter, Indisk bison, tiger, panter, hjortar, björn och flera fågelarter. 
Madumalai viltreservat är en del av ett naturreservat som delas mellan Banipur och Wynad i grandelstaterna. Här kan man se ett flertal olika djur och naturformer.
Naturen består till störst del av tät skog men det finns även stora områden av sumpmark och grässlätter. Djuren du kan se om du har tur är bland annat tiger, panter, elefanter, krokodil, Indisk bison och läppbjörn. Boka gärna ditt besök i förväg i Ooty eller på ett turistkontor i någon större stad.

Läs mer om Indiens nationalparker i vår guide till Indiens nationalparker här!