Reseguide till Västbengalen - Bilder, fakta och information

Västbengalen, mellan himmel och hav
Delstatsfakta
Delstatsnamn
Västbengalen (West Bengal)
Västbengalens placering i Indien
Delstatshuvudstad
Kolkata (Calcutta)
Invånare (ca)
70 miljoner
Yta
89 000km²
Språk
Bengali
Bäst tid att besöka
Vinterhalvåret
Inledning

Västbengalen är en av indiens minsta delstater, men även än av de mest varierade. I norr finns Himalayas snöklädda bergstoppar och i söder en av världens största floddelta.

Delstaten har sin beskärda del av problem. Urbaniseringen i Kolkata har gett enorma humanitära problem i form av slumområden, delstatens flodsystem slammar igen och orsakar översvämningar när monsunen rullar in men precis lika ofta så drabbas de fattiga bönderna av torka. Tidvis har stora flyktingvågor vält in från Bangladesh. Men låt inte detta hindra en resa till denna spännande delstat vid den bengaliska viken!


Trots att Ca tre fjärdedelar av invånarna i delstaten bor i små byar på landsbygden så har västbengalen ändå lyckats att bli det kulturella centrat i Indien. Mumbai i Maharashtra är kanske filmens huvudstad i Indien, men det är i Kolkata och västbengalen där de mer seriösa filmerna spelas in, de flesta böckerna skrivs och annan kultur blomstrar.

Platser värda att besöka

Kolkata - Calcutta

Calcutta, eller Kolkata som staden heter nu, har ett rykte om att vara det värsta stället på jorden och för vissa har den kanske varit det, men här finns så mycket annat och enligt oss har staden ett ofärtjänt dåligt rykte. Läs mer om Kolkata (Calcutta), Västbengalens huvudstad, i vår guide till Kolkata (Calcutta)

Darjeeling

Darjeeling är en så kallad "hill station" en bit upp i Himalaya. Gillar du frisk luft och fantastiska vyer så kan du läsa mer i vår guide till Darjeeling.

Sunderbans

Sunderbans är en av världens största floddelta och mangroveskog. Här finner man ett rikt djur- och fågelliv och avkoppling från stadens brus och sus. Läs mer och se vår bildspecial!

Karta
Karta över Västbengalen