Kolkata (Calcutta)

Kolkata (Calcutta)
Snabbfakta
Kolkata i Västbengalen
Invånare (ca)
15 000 000
Språk
Bengaliska
Bäst tid att besöka
Vinterhalvåret. Hetta och risk för monsun under sommaren och hösten.

Bara namnet Calcutta får många att sätta kaffet (eller sitt indiska chai) i vrångstrupen av ren förskräckelse. Calcutta eller Kolkata, som det numer heter, är för många synonymt med fattigdom, tiggare, sjukdomar, överfulla kloaker och dålig luft. Mycket av detta stämmer tyvärr om man besöker de enorma områdena där de mindre lyckligt lottade människorna bor, men i de centrala delarna av staden är det faktiskt riktigt trevligt. Visst, här finns tiggare som i alla andra indiska städer, dålig luft full i avgaser, men även stora lummiga grönområden dit man kan fly för att få en temporär andningspaus innan man ger sig ut i virrvarret igen.

Kolkata är en fascinerande stad men storslagna byggnader, vissa renoverade och andra i förfall, myllrande gator och en rejäl dos kultur och historia.

Sevärdheter

Som vanligt i Indien är kanske själva stadslivet den största sevärdheten. Kolkata ligger ju trots allt i Indien. Men visst finns det en hel del annat att se och att göra när man tröttnat på att planlöst vandra mellan de olika bazaarerna.

Maidan är kanske ingen större sevärdhet i sig själv, men det kan vara en befrielse att komma från storstadens luft och ljud och vandra ut i den enormt stora och gröna parken precis vid Chowringee Road.

Victoria Memorial

Victoria Memorial med Lord Curzon
Victoria Memorial med Lord Curzons staty i förgrunden

Om man vandrar genom parken Maidan så kan man komma till Englands svar på Taj Mahal, Victoria Memorial. Victoria Memorial uppfördes av Lord Curzon till minne av drottning Victoria som dog 1901. Konstruktionen startade 1906 och byggnaden med dess 25 stora salar stod klar 1921, flera år efter att Indiens huvudstad flyttats från Calcutta i Bengalen till Delhi.

Grundstenen lades av prinsen av Wales som sedan blev Kung George V och som arkitekt utsågs William Emerson. Arkitekturen kallas Indo-sarasensk arkitektur och innebär en blandning av brittisk, indo-mogulskt och många andra stilar.

Själva byggnaden mäter 103 meters bredd, 69 meters djup och en höjd om 56 meter. Längst uppe på kupolen finner man gudinnan Nike, segerns gudinna. Den 4,9 meter höga gudinnan rör sig efter vinden och hennes arm pekar således ut vindriktningen.

Makrana-marmorn ger en klar koppling till Taj Mahal, det är nämligen samma typ av marmor som användes för att bygga Taj Mahal i Agra. Den vita marmortypen från Makrana i Rajasthan skiljer sig från till exempel italiens marmor eftersom den släpper igenom ljus, detta gör att Victoria Memorial liksom Taj Mahal ändrar färg beroende på solens position och det aktuella vädret.

Inne i Victoria Memorial finns flera intressanta utställningar. Förutom en del av Drottning Victorias personliga föremål finns här en stor utsällning av koloniala målningar från Indien, utsällningar om Victoria, de olika guvernörerna och vicekungarna och om kolonialtiden mm. För detta krävs dock en extra entrébiljett.

Öppettider för parken runt Victoria Memorial är: 5:30 - 19:00
Inträdesavgiften för Victoria Memorial i Kolkata varierar beroende på kategorin besökare (2021): 

• Indiska medborgare: 20 INR (vuxna), 10 INR (barn)
• Utländska turister: 500 INR (vuxna), 250 INR (barn)

Öppettider för utställningarna i Victoria Memorial är: Tisdag-söndag 10:00 - 17:00 (biljetterna slutas sälja 16:30)
Fotografering inne Victoria Memorial är förbjudet!

Moder Teresas hus

Ett besök i Kolkata är kanske inte fullständingt innan man besökt Moder Teresas hus och grav. Huset ligger på 54A, Acharya Jagadish Chandra Bose Rd i centrala Kolkata (gångavstånd från Sudder St.) och fungerar idag bland annat som ett gästhus för nunnor som ska placeras ut på någon av Moder Teresas institutioner. Inne i byggnaden finner man en utställning om Moder Teresa och hennes grav. En trappa upp finner man Moder Teresas enkla rum där hon bodde mellan 1953-1997.

Öppettider: 08:00-12:00 samt 15:00-18:00 fredagar-onsdagar

Eden Garden

Har du inte fått nog av grönska så finns det en relativt risig park vid namn Eden Garden som stoltserar med en egen liten sjö i närheten av Kolkatas enorma kricketplan. Parken kan vara värd ett besök om man vill komma från försäljare och tiggare.

Flodkryssningar och båtturer i Kolkata

Hoogly i Kolkata

En av de större sevärdheterna i Kolkata är att se själva staden och dess myllrande liv från floden. Kolkata ligger nämligen på stranden av floden Hooghly, en biflod till Ganges, och båtturer på floden är en populär aktivitet för både turister och lokalbefolkningen.

Det finns flera alternativ för båtturer i Kolkata, allt från korta färjeturer till längre kryssningar. Några populära alternativ inkluderar:

 • Hoogly River Cruise: Detta är en populär kryssning som tar dig längs Hooghly River, med stopp vid flera intressanta platser längs vägen. Kryssningen inkluderar en guidad tur och en måltid, och tar cirka 2-3 timmar.
 • Flodtaxi: Detta är ett snabbt och bekvämt sätt att korsa floden. Flodtaxin kör mellan olika punkter på flodens östra och västra strand och är ett bra alternativ för att ta sig runt i staden.
 • Kryssningar i solnedgången: Dessa är populära kvällskryssningar som erbjuder fantastisk utsikt över staden vid solnedgången. Kryssningarna varar vanligtvis i ett par timmar och inkluderar en måltid och levande underhållning.

Vi rekommenderar att boka dessa båtturer i förväg, eftersom de snabbt kan bli fullbokade under turistsäsongen. Du kan boka dem via en resebyrå eller online eller vid biljettkontoret där båtarna utgår. Priserna för båtturer i Kolkata varierar beroende på typen av kryssning och resans längd.

Varifrån tar jag kryssningen?

Det finns flera punkter i Kolkata varifrån du kan ta en kryssning på Hooghlyfloden. Några populära alternativ inkluderar:

 • 1. Howrah Bridge: Detta är en av de mest populära punkterna att gå ombord på en kryssning i Kolkata. Howrah-bron är ett ikoniskt landmärke i staden och ligger på flodens västra strand. Du kan gå ombord på en kryssning från bryggan som ligger nära bron.
 • 2. Prinsep Ghat: Prinsep Ghat ligger på flodens östra strand och är en annan populär plats för båtturer i Kolkata. Det är ett vackert kulturarv med en ghat i viktoriansk stil (trappsteg som leder ner till floden) och ett minnesmärke över James Prinsep, en brittisk forskare och upptäcktsresande.
 • 3. Babughat: Babughat ligger på den östra stranden av floden och är en populär plats för båtturer i Kolkata. Det är ett livligt, livligt område med många butiker och restauranger och är ett bra ställe att börja din kryssning.
 • 4. Ballygunge: Beläget på den södra sidan av staden, är Ballygunge en bra punkt att gå ombord på en kryssning i Kolkata. Det är ett bostadsområde med ett antal parker och andra attraktioner.

Kolkatas berömda Kali-tempel

Kalighat

Kalighat Kali Temple är ett berömt hinduiskt tempel tillägnat gudinnan Kali, beläget i Kolkata, Indien. Templet är ett av de 51 Shakti Peethas, eller heliga platser för tillbedjan, inom hinduismen och anses vara ett av de heligaste templen i Indien.

Templet ligger i stadsdelen Kalighat i Kolkata, på stranden av floden Hooghly. Det är en populär pilgrimsplats för hinduer och lockar ett stort antal anhängare från hela landet. Templet är också en stor turistattraktion i Kolkata och är känt för sin storslagna arkitektur och vackra omgivningar.

Det är också möjligt att delta i de dagliga puja-ceremonierna (gudstjänst) i templet, som hålls flera gånger om dagen. Templet har också ett antal stånd som säljer blommor, prasad (offer till gudomen) och andra föremål som används i puja-ceremonierna.

Det är också tillrådligt att respektera templets religiösa övertygelser och sedvänjor och vara uppmärksam på din omgivning. Om du inte är bekant med hinduiska seder och ritualer är det en bra idé att söka vägledning från tempelpersonalen eller en reseledare.

Djuroffer är en praxis som förknippas med vissa hinduiska tempel, inklusive Kalighat Kali-templet i Kolkata, Indien. Det handlar om att offra djur, såsom getter, till gudomen som ett offer.

Denna praxis har varit föremål för kontroverser och har mött kritik från djurrättsaktivister och andra som hävdar att den är grym och onödig. Vissa hinduiska forskare och utövare hävdar att djuroffer är en gammal tradition som är en integrerad del av hinduisk dyrkan och att den utförs på ett humant sätt.

Indiens regering har antagit lagar för att reglera djuroffer och har också vidtagit åtgärder för att motverka detta. 2018 förbjöd Indiens högsta domstol offrande av djur på offentliga platser, inklusive tempel, i ett försök att förhindra djurplågeri. Utövningen fortsätter dock att utföras i vissa tempel, inklusive Kalighat Kali-templet, och är en källa till spänningar mellan de som stöder traditionen och de som motsätter sig den.

Tider & regler: För att besöka Kalighat Kali-templet kan du ta en taxi eller använda kollektivtrafiken för att nå templet. Templet är öppet för besökare från 06:00 till 12:00 och 16:00 till 21:00. Det är tillrådligt att klä sig anständigt när du besöker templet och ta av dig skorna innan du går in. Besökare måste följa viss tempeletikett, som att inte fotografera inne i templet eller röra idolen.

St. Paul's Cathedral

Bild av Ankitesh Jha - Eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20204193

St. Paul's Cathedral är en historisk anglikansk katedral i Kolkata, Indien. Det är säte för biskopen av Calcutta och är en av de äldsta och mest framstående kyrkorna i staden.

Katedralen ritades av major W.N. Forbes och stod färdig 1847. Det är en storslagen byggnad i gotisk stil med ett centralt torn och två spiror. Katedralen är byggd av marmor och sten och har en kapacitet på cirka 3 000 personer.

Inne i katedralen kan du se vackra målade glasfönster, en piporgel och flera andra arkitektoniska och dekorativa detaljer. Katedralen har också ett antal gravar och minnesmärken över anmärkningsvärda figurer, inklusive graven av Lord William Bentinck, Indiens generalguvernör från 1828 till 1835.

Katedralen är öppen för besökare från 9:00 till 16:00. Katyedralen har ingen inträdesavgift för besökare, men donationer är välkomna.

Rabindranath Tagore Museum 

Rabindranath Tagore (1861-1941) var en bengalisk poet, filosof och polymat som anses vara en av Indiens största författare och intellektuella. Han var den första icke-européen som vann Nobelpriset i litteratur och är även känd för sina insatser inom musik och konst.

Tagore föddes i en rik och inflytelserik bengalisk familj i Kolkata. Han utbildades hemma och utomland och började skriva poesi och skönlitteratur i tidig ålder. Hans verk, som inkluderar poesi, romaner, pjäser och sånger, är kända för sina universella teman och insikter i den mänskliga naturen.

Tagore var också en social reformator och humanitär, och var djupt engagerad i Indiens självständighet. Han var en högljudd kritiker av kolonialismen och förespråkade icke-våldsmotstånd.

Tagores mest kända verk inkluderar diktsamlingen Gitanjali (Sångoffer), som gav honom Nobelpriset 1913, och romanen Hemmet och världen. Hans verk har översatts till mer än 50 språk och har inspirerat många författare och konstnärer runt om i världen.

Tagore är fortfarande mycket vördad i Indien och runt om i världen, och hans verk fortsätter att läsas och studeras. Hans födelseplats i Calcutta (numera Kolkata) är nu ett museum och ett kulturellt centrum, och hans arv firas varje år på hans födelsedag, som uppmärksammas som Rabindranath Tagore Jayanti, en nationell helgdag i Indien.

Rabindranath Tagore-museum i Kolkata ligger beläget vid Jorasanko Thakurbari, som var Rabindranath Tagores födelseplats och familjehem. Museet underhålls av Rabindra Bharati University, och det är tillägnat Tagores liv och verk.

Museet innehåller en samling fotografier, manuskript, brev och andra personliga föremål som tillhör Tagore, samt konstverk och andra föremål relaterade till hans liv och karriär. Det är ett bra ställe att lära sig om Tagore och hans bidrag till litteratur, musik och konst.

Öppettider: Museet är öppet för allmänheten från måndag till lördag, från 10:00 till 17:00.
Inträde: Museet tar en inträdesavgift om 100 rupies för utländska studenter och 150 för övriga utländska besökare

 

 

Annat att göra

Shopping:

Att Kolkata är indiens näst största stad märks inte minst på shoppingutbudet. Här finns färgglada bazaargator, myllrande köpcentras och lyxiga butiker. På Lindsey street finns lite lyxigare affärer men inte långt ifrån ligger myllrande Hogg/Central market som ingen bör missa.

På kvällarna förvandlas de centrala gatorna till upplysta, kryddoftande marknadsgator där allt bjuds ut till försäljning. Kanske behöver du ett par indiska "Ray Ban" eller en "Rolflex"?

Några av de mest populära platserna för shopping i Kolkata är:

 • New Market: New Market ligger i hjärtat av staden och är en livlig, fullsatt marknad med över 2 000 stånd som säljer en mängd olika varor. Det är ett populärt resmål för både turister och lokalbefolkning, och är känt för sina billiga priser och breda urval av föremål.
 • South City Mall: South City Mall ligger i den södra delen av staden och är ett av de största och mest populära köpcentret i Kolkata. Det har ett brett utbud av butiker, inklusive internationella varumärken, samt en multiplex, food court och andra bekvämligheter.
 • Forum Mall: Forum Mall ligger i den östra delen av staden och är en annan populär shoppingdestination i Kolkata. Det har ett brett utbud av butiker, inklusive internationella varumärken, samt en multiplex, food court och andra bekvämligheter.
 • Quest Mall: Quest Mall ligger i den östra delen av staden och är ett populärt shoppingmål i Kolkata. Det har ett brett utbud av butiker, inklusive internationella varumärken, samt en multiplex, food court och andra bekvämligheter.
 • Gariahat Market: Gariahat Market ligger i den södra delen av staden och är ett populärt shoppingmål för kläder, smycken och andra föremål. Det är en livlig, fullsatt marknad med ett brett utbud av varor till överkomliga priser.

Ta sig runt i Kolkata:

När det gäller resor inom Kolkata så finns det ett flertal varianter att välja på. Billigast är kanske att ta en springriksha, men dessa går bara i området runt Lindsey och Hogg. Taxibilar är vanligare i Kolkata än i många andra städer där de trehjuliga motorrikshorna är vanliga.

Det går även lokalbussar runt om i staden men dessa är oftast överfulla varpå de inte blir något riktigt bra alternativ.
I Kolkata finns en tunnelbanelinje som sträcker sig genom hela staden från DumDum i norr till Tollygunge i söder.
Det bästa sättet att ta sig runt i staden är även det billigaste och mest miljövänliga. Kolkata är en väldigt bra stad att vandra omkring i.

Boende

Reser du till Kolkata på en budget finns speciellt några delar av staden som är bäst (och ja, du kan även hitta lite dyrare hotell här även om de flesta lite lyxigare hotell är utspridda över staden):

 • Sudder Street: Sudder Street ligger i hjärtat av Kolkata och är ett populärt område för budgetresenärer. Det har en mängd olika budgethotell, pensionat och vandrarhem att välja mellan. Området har också goda förbindelser till stadens främsta attraktioner och har en livlig atmosfär.
 • Park Street: Detta är ett annat populärt område för resenärer, med en rad budgetboendealternativ. Det är ett livligt område med många restauranger, barer och butiker, och det är också nära till flera attraktioner som Victoria Memorial och St. Paul's Cathedral.
 • Esplanade: Esplanade ligger i hjärtat av staden och är ett bra område för budgetresenärer. Den har en mängd olika budgethotell och pensionat, samt några billiga matalternativ. Området har goda förbindelser till resten av staden med kollektivtrafik och ligger också nära flera attraktioner.
Äta

I området runt Sudder Street finns massor av restauranger med mat anpassad till turisterna, vissa dåliga, andra bra. Fråga runt bland andra resenärer eftersom det som är bra idag kan vara dåligt imorgon. För de mer genuina västbengaliska smakerna råder vi er dock att lämna detta område och prova snabbmaten (gatumaten) som finns i små stånd runt om i staden. Se bara till att dina delikatesser är nylagade!

Några populära rätter och matställen i Kolkata inkluderar:

 • Kolkata Biryani: Kolkata är känt för sin läckra biryani, en risbaserad maträtt gjord med kryddor, kött och grönsaker. Det finns många restauranger och gatumatsstånd i staden som serverar biryani, och det är ett måste att prova för alla som besöker Kolkata.
 • Rosogolla: Rosogolla är en populär bengalisk sötsak gjord på chenna (en typ av ost) och indränkt i sirap. Det är en mjuk, svampig och söt dessert som avnjuts av människor i alla åldrar.
 • Kati Roll: Kati roll är en populär gatumat i Kolkata, gjord av paratha (tunnbröd) fylld med en mängd olika fyllningar som kött, grönsaker eller ägg. Det är ett utsökt och bekvämt mellanmål som kan hittas på många gatumatstånd och restauranger i staden. Rätten är kanske en av undertecknades favoriter i hela Indien!
 • Luchi Aloo Dum: Luchi Aloo Dum är en populär bengalisk frukosträtt gjord på friterad, puffat bröd (Luchi) med en kryddig potatiscurry (aloo dum). Det är en läcker och mättande måltid som ofta serveras med chutney eller andra såser.
 • Mishti Doi: Mishti Doi är en söt, krämig dessert gjord med sötad ostmassa. Det är en populär bengalisk sötsak som avnjuts av människor i alla åldrar.

Några populära ställen att äta på i Kolkata (2022):

 •  Kewpie's: Beläget i Park Street-området, är Kewpie's en populär restaurang som serverar läckra biryani i Kolkata-stil och andra rätter.
 • Bijoli Grill: Beläget i Salt Lake City-området, är Bijoli Grill en populär kedja av restauranger som serverar läckra biryani i Kolkata-stil och andra rätter.
 •  Nizam's: Nizam's ligger i Park Street-området och är en populär restaurang som serverar läckra biryani i Kolkata-stil och andra rätter.
 • Aminia: Aminia ligger i Park Street-området och är en populär kedja av restauranger som serverar läckra biryani i Kolkata-stil och andra rätter.
 • Mocambo: Mocambo ligger i Park Street-området och är en populär restaurang som serverar läckra biryani i Kolkata-stil och andra rätter.
Resa till & från

Kolkata har goda förbindelser till resten av Indien med flyg, väg och järnväg. Det har goda förbindelser till större städer i Indien och har även internationella flygningar till flera länder. Om du föredrar att resa med tåg, har Kolkata flera järnvägsstationer, inklusive Howrah Station och Sealdah Station, som är de viktigaste. Staden har också goda vägförbindelser, med flera busstjänster tillgängliga från andra delar av Västbengalen och angränsande stater.

Med tåg: Ska du lämna eller resa till Kolkata med tåg så finns det ett smidigt sätt att skaffa biljetter för turisten. På Fairlei place finns ett bokningskontor med turistkvot. Där slipper du att köa i milslånga köer och får istället sitta i ett mörkt luftkonditionerat rum och vänta på din tur. Priset för detta är att du måste betala med dollar, men biljettpriserna ska vara desamma. De flesta tågen går från Howrah-stationen på andra sidan den enorma Howrah-bron. Stationen är enormt stor så kom i tid så att du hittar rätt plattform, under tiden som du eventuellt får vänta kommer du garanterat att träffa massor av trevliga personer att prata med. Tänk på att de tåg som går norrut mot bland annat Darjeeling går från Sealdah-stationen.

Med buss: Till skillnad mot de flesta andra städer i Indien är bussavgångarna från staden till andra delar av landet inte speciellt bra även om det finns och är det enda alternativet till vissa orter i västbengalen så ska du lämna staden är tåget oftast det bästa alternativet.

Med flyg: Kolkata Staden har sin egen internationella flygplats, Netaji Subhash Chandra Bose International Airport, som ligger cirka 17 kilometer från stadens centrum.  Den internationella flygplatsen, som är en av Indiens största, har avgångar mot flera av världens länder och därför har de flesta internationella flygbolagen kontor runt om i staden. Givetvis kan man också resa hit från Indiens alla hörn och kanter med inrikesflyg.

Väder

Tabellen nedan visar genomsnittliga temperaturer och nederbördsmängder för de olika månaderna Kolkata. Stora variationer kan förekomma.

  Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max 25 28 33 35 34 33 32 31 31 31 29 26
Min 14 17 22 25 26 27 27 27 26 24 19 14
Genom- 19 23 27 30 30 30 29 29 29 28 24 20
snitt                        
Regn 8 20 30 41 117 302 333 264 297 112 30 10
mm      
Historia
Övrigt

Det finns många intressanta platser att besöka runt Kolkata, inklusive:

Sundarbans: Sundarbans ligger cirka 100 kilometer söder om Kolkata och är en stor mangroveskog som är hem för en mängd olika flora och fauna, inklusive Royal Bengal Tiger. Det är en UNESCO: s världsarvslista och är är ett populärt resmål för naturälskare. Läs mer om Sunderbans här!

Shantiniketan: Shantiniketan ligger cirka 180 kilometer väster om Kolkata och är en liten stad som är känd för sina kultur- och utbildningsinstitutioner. Det var hemmet för Rabindranath Tagore, en nobelpristagare och en av Indiens största författare och intellektuella, och är nu hem till Visva-Bharati University, en prestigefylld institution för högre utbildning.

Murshidabad: Murshidabad ligger cirka 200 kilometer (124 miles) nordväst om Kolkata och är en historisk stad som en gång var huvudstaden i Bengalernas Nawabs. Det är känt för sina vackra palats, tempel och moskéer, och är ett populärt resmål för historieintresserade och kulturentusiaster.

Darjeeling: Darjeeling ligger cirka 700 kilometer norr om Kolkata och är en vacker bergsstation känd för sina teplantager, kolonialarkitektur och fantastiska vyer över Himalaya. Det är ett populärt resmål för turister och är också en port till höghöjdsregionerna Sikkim och Bhutan.

Shantiniketan: Detta är en liten stad som ligger cirka 150 kilometer från Kolkata, känd för sina kultur- och utbildningsinstitutioner. Det är hem för Visva-Bharati University, grundat av Rabindranath Tagore, och är känt för sina kulturella och litterära evenemang.

Bishnupur: Detta är en liten stad som ligger cirka 150 kilometer från Kolkata, känd för sina terrakotta tempel och hantverk. Det är ett populärt resmål för turister och är känt för sina vackra tempel och hantverk gjorda av terrakotta.

Mandarmani: Detta är en liten strandstad som ligger cirka 180 kilometer från Kolkata, känd för sin sandstrand och lugna vatten. Det är ett populärt resmål för turister och är känt för sin vackra strand och vattensporter.

Digha: Detta är en liten strandstad som ligger cirka 190 kilometer från Kolkata, känd för sin sandstrand och lugna vatten. Det är ett populärt resmål för turister och är känt för sin vackra strand och vattensporter.

Saptagram: Detta är en liten stad som ligger cirka 100 kilometer från Kolkata, känd för sina antika tempel och kulturarv. Det är ett populärt resmål för turister och är känt för sina vackra tempel och kulturevenemang.

Mayapur är en stad som ligger cirka 135 kilometer (84 miles) norr om Kolkata, i Nadia-distriktet i Västbengalen. Det är känt som födelseplatsen för Chaitanya Mahaprabhu, ett hinduiskt helgon och filosof från 1400-talet som anses vara en viktig figur i Gaudiya Vaishnavism-traditionen.

Floden Hoogly flyter genom Kolkata och är en del av Ganges som har en egen guide här.

Litteratur om Kolkata

Det har skrivits tusentals och åter tusentals litterära verk om Kolkata. Några populära skildringar om staden är:

 • The City of Joy" av Dominique Lapierre: Det här är en klassisk roman om staden Kolkata och människorna som bor där. Den berättar historien om en ung fransk journalist som reser till Kolkata och blir fördjupad i stadens pulserande kultur och sociala frågor.
 • "The Midnight Children" av Salman Rushdie: Detta är en roman som utspelar sig i Kolkata och andra delar av Indien. Den berättar historien om en grupp barn som föds vid midnatt på dagen för Indiens självständighet och som är utrustade med speciella krafter.
 • "The Last Englishman: The Double Life of Arthur Ransome" av Roland Chambers: Detta är en biografi om Arthur Ransome, en engelsk författare och journalist som bodde i Kolkata i början av 1900-talet. Den berättar historien om hans liv och karriär, och hans upplevelser i Kolkata.
 • "The Glass Palace" av Amitav Ghosh: Detta är en historisk roman som utspelar sig i Kolkata och andra delar av Indien. Den berättar historien om en ung pojke som blir föräldralös under den brittiska ockupationen av Burma och blir en rik köpman i Kolkata.
 • "Calcutta: Two Years in the City" av Amit Chaudhuri: Det här är en facklitteratur om författarens erfarenheter av att ha bott i Kolkata i två år. Den utforskar stadens historia, kultur och samhälle och erbjuder ett unikt perspektiv på livet i Kolkata.
Foto
Henric Carlsson