Chhattisgarh

Delstatsfakta
Delstatsnamn
Chhattisgarh
Chhattisgarh i Indien
Delstatshuvudstad
Raipur
Invånare (ca)
18 miljoner
Yta
135 100km²
Språk
Hindi
Bäst tid att besöka
Chhattisgarh är bäst mellan oktober och mars
Inledning

Chhattisgar är Indiens 26:e delstat och var fram till 1:a november 2000 en del av Madhya Pradesh. Det är väldigt få turister som tar sig till denna del av landet och det finns kanske inga eller väldigt få riktigt stora turistmål att tala om. Det som gör delstaten speciell är att den fortfarande täcks av skog till stor del. Hela 45 % av delstaten är skogsmark och det är en hel del för att vara en del av Indien.

Platser värda att besöka

Med sin rika kultur, fascinerande historia och natursköna platser har Chhattisgarh mycket att erbjuda resenärer som vill utforska den autentiska sidan av landet. Här är några av de bästa platserna att besöka i Chhattisgarh:

Raipur

White House i Raipur av By Wikiuser829 - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=115973952

Som huvudstaden i Chhattisgarh är Raipur en livlig stad som blandar modernitet med tradition. Utforska Mahant Ghasidas Memorial Museum för att lära dig om regionens kultur och historia. Besök även Dudhadari-tempel och Mahamaya-templet, två viktiga religiösa platser i staden.

Bastar

Bastar är en av de mest kända regionerna i Chhattisgarh och erbjuder en unik upplevelse av lokala stamkulturer och traditioner. Missa inte att besöka Bastar Palace, Danteshwari-templet och Chitrakote-vattenfallet, som är ett av Indiens bredaste vattenfall.

Jagdalpur

En charmig stad i Bastar-distriktet, känd för sina etniska marknader och konsthantverk. Utforska de traditionella hantverksbyarna Kondagaon och Kanker, där du kan köpa handgjorda produkter som smycken, keramik och textilier. Besök också Anthropological Museum för att lära dig mer om stammarnas kultur och traditioner.

Sirpur

Denna historiska stad är känd för sina arkeologiska ruiner och tempel. Besök Laxman Temple och Gandheshwar Temple, som är exempel på den imponerande arkitekturen från det 7:e till 14:e århundradet. Sirpur är också känt för sin årliga Sirpur Dance and Music Festival, där du kan njuta av traditionella dans- och musikuppträdanden.

Chitrakote Falls

By Iamg at English Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=22817284

Chhattisgarh stoltserar med Chitrakote Falls, även känd som "Mini Niagara Falls". Detta vackra vattenfall är omgivet av frodig grönska och erbjuder en fantastisk syn. Bästa tiden att besöka är under regnsäsongen när vattenflödet är på sitt maximala.

Kanker Palace

Ett vackert palats som har förvandlats till ett lyxhotell. Här kan du uppleva kunglig gästfrihet och njuta av den arkitektoniska skönheten hos detta historiska landmärke.

Barnawapara Wildlife Sanctuary

Om du älskar djurliv och natur är Barnawapara Wildlife Sanctuary en plats du inte får missa. Utforska detta skyddade område och få en chans att se vilda djur som tigrar, leoparder, elefanter, vildsvin och många exotiska fågelarter.

Kanger Ghati National Park

Dena nationalpark ligger vid foten av Maikal Hills och är känt för sin otroliga biologiska mångfald och frodig grönska. Utforska de djupa grottorna, pittoreska vattenfallen och det rika djurlivet i parken.

Tribal Villages

Besök de traditionella byarna i Chhattisgarh för att uppleva den autentiska stämningen och lära känna de olika stammarnas kultur och levnadssätt. Här får du en chans att interagera med lokalbefolkningen och delta i deras traditionella aktiviteter.

Chhattisgarh är en plats som erbjuder en unik upplevelse för resenärer som är ute efter att utforska Indiens rika kulturarv och naturliga skönhet. Ta dig tid att utforska dessa platser och du kommer att bli fängslad av regionens charm och gästfrihet.

Karta
Festivaler

En stor del av befolkningen i delstaten är kallade stamfolk och bland delikatesserna i delstaten återfinns myror (äta myror!?), ekorrar, råtta, ris och fläsk. Just grisar är något som offras vid de flesta religiösa ceremonier.

Övrigt

Befolkningen i delstaten har generellt sett låg läskunnighet, med vissa områden där andelen läsande är mindre än 20% och endast drygt 40% i de bättre områdena. Detta indikerar en utbildningsbrist och behovet av investeringar i utbildningssystemet för att förbättra läskunnighet och tillgång till utbildning för människor i Chhattisgarh.

Dricksvatten- och elektricitetsbristen är också betydande utmaningar för delstaten. Cirka 60% av hushållen saknar tillgång till dricksvatten och nästan 70% saknar elektricitet. Trots att Chhattisgarh är rikt på naturresurser, inklusive mineraler, metaller och ädelstenar, har dessa utmaningar begränsat möjligheterna till utveckling och välfärd för befolkningen.

Det är viktigt att notera att det kan finnas vissa regionala variationer inom delstaten. Vissa områden kan vara mer utvecklade och ha bättre tillgång till resurser och infrastruktur, medan andra områden kan vara mer eftersatta och ha större behov av grundläggande tjänster och infrastruktur.

För att främja utveckling och förbättra levnadsförhållandena i Chhattisgarh krävs investeringar och insatser inom områden som utbildning, hälso- och sjukvård, infrastruktur och ekonomiskt bistånd för att överbrygga klyftorna och skapa en hållbar och inkluderande tillväxt för delstaten.