Hälsa dom där hemma...

I dagens digitala värld är det vanligt att kommunicera med nära och kära genom e-post, Facebook, Twitter och andra sociala medier. Men ibland kan det vara roligt att skicka ett vykort eller ett brev, eller till och med ett paket med några unika presenter eller delikatesser från Indien. Här går vi igenom hur man skickar post och paket från Indien, vilket skiljer sig något från hur vi är vana att skicka post i Sverige.

Brev och vykort

För att skicka brev eller vykort från Indien är det viktigt att du får dem stämplade för att säkerställa att de kommer fram till mottagaren. Det finns röda brevlådor på gatorna, men dessa är inte alltid pålitliga då det har förekommit fusk där frimärken har plockats bort. 

Det är bättre att ta dina brev och vykort till posten och köpa lämpligt antal frimärken. Vissa frimärken har redan gummering, men du kan också använda "Stamp glue" för att säkerställa att frimärkena sitter ordentligt. När du lämnar in dina frankerade brev eller vykort på posten, be dem stämpla dem medan du tittar på för att se till att de blir postade på rätt sätt.

Paket

För att skicka paket från Indien behöver du hämta en adresslapp och visa innehållet för personalen på posten. Gå därför till kassan och visa upp vad du tänkt skicka. Om tullen behöver se innehållet, behöver du också fylla i en tulldeklaration. Det är viktigt att tänka på att värdet på försändelsen inte får överstiga ett visst belopp om du vill undvika tullavgifter. För att slippa eventuella problem kan det vara bra att fråga personalen om hjälp eller råd.

 Sytt paket

När du har fyllt i adresslappen och eventuellt tulldeklarationen kan du gå ut med ditt paket och be en paketinslagare om hjälp att slå in paketet. Kontrollera sömmarna och sigillen på paketet noggrant innan du lämnar in det på posten. Du kan välja mellan att skicka paketet med flyg eller båt, beroende på hur snabbt det behöver komma fram och din budget.

Den indiska posten, en upplevelse i sig

Att skicka post och paket från Indien kan verka krångligt i början, men när du väl har gjort det en gång brukar det gå smidigt. Tänk också på att det kan ta en längre tid att få din post eller ditt paket fram till mottagaren, så var tålmodig och planera därefter. Och vem vet, du kanske träffar några intressanta människor på vägen!