Reseguide till Puducherry (Pondicherry) - Bilder, fakta och information

Faktaruta
Delstatens placering i Indien
Invånare (ca): 
600 000
Språk: 
Tamil och franska
Bäst tid att besöka: 
Vinterhalvåret är bäst men Pondicherry är ändå värt ett besök under sommaren och hettan. Rikligt med regn mellan oktober och december.
Resa till & från: 

När det gäller boende och kommunikationer mot övriga delstaten så är det inga problem. Det går bussar till de flesta orter i närheten samt både tåg och buss till Chennai.

Introduktion: 

Pondicherry är en före detta fransk koloni vid kusten och tillhör faktiskt inte Tamil Nadu, trots att det är där vi finner staden. Staden som är ett unionsterritorium styrs från Delhi.
Arkitekturen här påminner mer om en fransk liten by än om en indisk stad. Hit kommer man för att beskåda det franska kulturarvet i Indien och äta fransk mat.
Många västerlänningar åker till Pondicherry för att besöka Sri Aurobindo Ashram och där finna andlig vägvisning.  Givetvis finns även ett bra museum i Pondicherry som kanske ger dig en lite bättre inblick i den franska kolonialeran.

Staden delas med hjälp av en numer överbyggd kanal till den östra, franska biten och den "Indiska" västra biten som liknar vilken Indisk småstad som helst (om än lite renare). Något som slår en är hur perfekt gatuplaneringen är. Här är gatorna spikraka och lagda i ett rutmönster.

Sevärdheter: 

Museer och övrigt sevärt: Pondicherry museum ligger på Romain Roland street 1 och har en del sevärda saker. Aurobindo Ashram har sin huvudbyggnad på Marine Street. Gandi Memorial är kanske ingen upphetsande syn i sig, men på kvällstid så samlas en massa folk runt statyn och spanar ut över havet och lyssnar på vågorna. Det mest sevärda i staden är dock inte något museum utan själva staden i sig. Det är oerhört mysigt att bara knalla runt på gatorna och insupa atmosfären.

Annat att göra: 

Shopping: Aurosarjan Boutique inte långt från Rendevouz, är stället du ska bege dig till om du inte får chansen att besöka Auroville men ändå vill se och handla deras produkter. Här finner du kläder till barn och vuxna i fin kvalitet. Här finns även lampor, väskor, mössor, keramikprodukter, leksaker, brevpapper och en massa andra handtillverkade saker från Auroville. Focus, The book shop på No 204 Mission street är en bra bokhandel med engelska böcker, pennor, vykort och godis med mera. L'art Naturel på No.52 Canteen Street har vackra & originella smycken, kläder och väskor. Du hittar även en relativt bra indisk souvenirbutik mitt emot.

Internet: Det finns gott om ställen att surfa på i Pondicherry. Priserna är bra och anslutningen till nätet är oftast helt okej.

Boende: 

Boendet kan ordnas i alla prisklasser och du behöver inte förboka för att hitta någonstans att bo. Ska du däremot bo på något av Aurobindo Ashrams hotell eller gästhus så bör du boka i förväg om du vill vara säker på att få plats eller ett rum med A/C. Vill du bo bra och billigt bör du leta hotell på den västra sidan om kanalen. Priserna på den franska delen är betydligt högre.

Äta: 

Att hitta billig, god indisk mat är inga problem på den västra delen av staden, utan här trängs små uteserveringar med stora A/C halls. Men de flesta som åker till Pondicherry gör det för det franska arvet och vill då kanske passa på att äta utmärkt fransk mat-
Rendevouz Cafe Restaurant på Suffren street har toppenservice och mysig miljö. Här kan du äta underbar fransk så väl som indisk mat. På kvällstid öppnar den mysiga takserveringen och på dagtid sitter man inne i en sval luftkonditionerad restaurang. Här serveras även frukost till klockan elva. Rendevouz är ett populärt tillhåll för västerlänningar och rika Indier.
Le Club på No 33 Dumas street är ett lite dyrare alternativ men sägs servera Pondi's bästa mat. Även här är det det franska köket som gäller.
Pizza Corner på Mission street serverar iochförsig ingen fransk mat, men väl smarriga pizzor. Smakar finfint om man är trött på indiskt efter en stund i landet. Att det dessutom är relativt billigt om man nyttjar deras erbjudanden är inte heller fel.
Det finns en utmärkt glassbar på Rangapillai street, nästan direkt efter kanalen på västra sidan.

Detta är bara ett axplock av alla restauranger i staden. Men det är ställen som vi har gillat.

Bildgalleri
Armband i Pondicherry

Armband i Pondicherry

Havet vid Pondicherry

Havet vid Pondicherry

Monument i Pondicherry

Monument i Pondicherry

Pondicherry

Pondicherry

Pondicherry

Pondicherry

Gata i Pondicherry

Gata i Pondicherry

Indiska delen av Pondicherry

Indiska delen av Pondicherry

Franska delen av Pondicherry

Franska delen av Pondicherry

Kyrka

Kyrka

Kyrka

Kyrka

Monument i Pondicherry

Monument i Pondicherry

Park i Pondicherry

Park i Pondicherry

Grönsaksmarknaden i Pondicherry

Grönsaksmarknaden i Pondicherry

Gata i Pondicherry

Gata i Pondicherry

Försäljare i Pondicherry

Försäljare i Pondicherry

Ett finurligt tempel i Pondicherry

Ett finurligt tempel i Pondicherry

Kommentera

Liknande sidor

Om Indien.nu

Indien.nu grundades år 2000 som en ickekommersiell webbplats för spridande av information och resetips om Indien. Sajten drivs och utvecklas av Henric Carlsson som sedan 2007 bor i staden Udaipur, Rajasthan, Indien. Läs mer om Indien.nu här!

Kontakta oss

För frågor och synpunkter skicka ett mail till: Webmaster Vill du tipsa om arrangemang och evenemang i Sverige, maila: Henric För fler kontaktdetaljer, se kontakta oss.

© 1999-2013 Indien.nu