Reseguide till Puducherry (Pondicherry) - Bilder, fakta och information

Puducherry (Pondicherry) Indien
Snabbfakta
Pondicherry placering i Indien
Invånare (ca)
600 000
Språk
Tamil och franska
Bäst tid att besöka
Vinterhalvåret är bäst men Pondicherry är ändå värt ett besök under sommaren och hettan. Rikligt med regn mellan oktober och december.

Pondicherry är en före detta fransk koloni vid kusten och tillhör faktiskt inte Tamil Nadu, trots att det är där vi finner staden. Staden som är ett unionsterritorium styrs från Delhi. 

Arkitekturen här påminner mer om en fransk liten by än om en indisk stad. Hit kommer man för att beskåda det franska kulturarvet i Indien och äta fransk mat. 

Många västerlänningar åker till Pondicherry för att besöka Sri Aurobindo Ashram och där finna andlig vägvisning.  Givetvis finns även ett bra museum i Pondicherry som kanske ger dig en lite bättre inblick i den franska kolonialeran.

Staden delas med hjälp av en numer överbyggd kanal till den östra, franska biten och den "Indiska" västra biten som liknar vilken Indisk småstad som helst (om än lite renare). Något som slår en är hur perfekt gatuplaneringen är. Här är gatorna spikraka och lagda i ett rutmönster.

Pondycherry

Foto av nullvoid på Unsplash

Sevärdheter

Museer och övrigt sevärt:
Pondicherry museum ligger på Romain Roland street 1 och har en del sevärda saker.
Aurobindo Ashram har sin huvudbyggnad på Marine Street.
Gandi Memorial är kanske ingen upphetsande syn i sig, men på kvällstid så samlas en massa folk runt statyn och spanar ut över havet och lyssnar på vågorna.
Det mest sevärda i staden är dock inte något museum utan själva staden i sig. Det är oerhört mysigt att bara knalla runt på gatorna och insupa atmosfären.

Annat att göra

Shopping:
Aurosarjan Boutique inte långt från Rendevouz, är stället du ska bege dig till om du inte får chansen att besöka Auroville men ändå vill se och handla deras produkter. Här finner du kläder till barn och vuxna i fin kvalitet. Här finns även lampor, väskor, mössor, keramikprodukter, leksaker, brevpapper och en massa andra handtillverkade saker från Auroville.
Focus, The book shop på No 204 Mission street är en bra bokhandel med engelska böcker, pennor, vykort och godis med mera.
L'art Naturel på No.52 Canteen Street har vackra & originella smycken, kläder och väskor. Du hittar även en relativt bra indisk souvenirbutik mitt emot.

Internet:
Det finns gott om ställen att surfa på i Pondicherry. Priserna är bra och anslutningen till nätet är oftast helt okej.

Boende

Boendet kan ordnas i alla prisklasser och du behöver inte förboka för att hitta någonstans att bo. Ska du däremot bo på något av Aurobindo Ashrams hotell eller gästhus så bör du boka i förväg om du vill vara säker på att få plats eller ett rum med A/C.
Vill du bo bra och billigt bör du leta hotell på den västra sidan om kanalen. Priserna på den franska delen är betydligt högre.

Äta

Att hitta billig, god indisk mat är inga problem på den västra delen av staden, utan här trängs små uteserveringar med stora A/C halls. Men de flesta som åker till Pondicherry gör det för det franska arvet och vill då kanske passa på att äta utmärkt fransk mat och det är något man fortfarande kan få här i staden. Vad som är bäst just nu? Restauranger kommer och går och så gör även kvaliten. Håll utkik på TripAdvisors betyg för restauranger i Pondicherry för att hitta din favorit!

Resa till & från

Det finns goda kommunikationer mellan bland annat Chennai och Pondicherry. I Chennai finns en internationell flygplats och ui Pondicherry finns en liten men välfungerade flygplats för inrikesflyg.