Gujarat

Gujarat
Delstatsfakta
Delstatsnamn
Gujarat
Gujarats placering i Indien
Delstatshuvudstad
Gandhi Nagar
Invånare (ca)
45 miljoner
Yta
196 000km²
Språk
Gujarati
Bäst tid att besöka
Vintern
Inledning

Fram till 1956 bestod denna delstat av ca 200 prinsdömen som sedan slogs ihop med staten Mumbai för att sedan splittras 1960 på grund av språkskäl.
Här bor ungefär 45 miljoner människor, man talar gujarati och läskunnigheten ligger runt 60%.

bhuj, jamnagar, rajkot, tarnitar, junagadh, sasan gir, limdi, gandhinagar, ahmedabad, bagodara, lothal, valabhipur, bhavnagar, palitana, pavagadh, saputara, Rann of Kutch, Little Rann, velavdar national park, lejon, indiska lejon, lejonen i gujarat

 
Platser värda att besöka

I Gujarat ligger Ahmedabad, en fantastisk myllrande storstad i ordets rätta bemärkelse, den känns mer som en storstad än vad Delhi gör. Här hittar du små boutiquer, glassbarer och givetvis, kor! Mer tips samt några bilder finns i vår guide som finns i menyn till vänster.
Om man bortser från Ahmedabad, som faktiskt inte är ett stort turistmål -konstigt nog, så finns det inte så mycket kända sevärdheter i Gujarat, förutom Sasan Gir, jaintempel och det stora lugnet. Förvänta dig inte att engelska är förståeligt på landsbygden, men det fungerar utmärkt i större städer, som Ahmedabad! Det kan vara lurigt att ta sig hit, vidare och runt eftersom delstaten är en liten avkrok från övriga landet, men förbise inte Gujarat för det.

Läs mer om Ahmedabad i vår guide!

Statue of Unity är idag (december 2018) världens högsta staty. Med sina 182 meter (240 meter med bas) är den mer än dubbelt så hög som frihetsgudinnan. Vill du besöka världens just nu högsta staty, föreställande frihetskämpen Sardar Patel, kan du läsa mer här!

Karta
Nationalparker

Sasan Gir utanför Junagadh är en unik nationalpark som stoltserar med de sista asiatiska lejonen i vilt tillstånd. Staden eller kanske snarare byn har ett fåtal hotell och några få restauranger. I övrigt finns det inte mycket att se eller att göra här. I vår guide till Indiens nationalparker finns några bilder lejonen och andra vilda djur i Sasan Gir. Det finns gott om ställen som ordnar turer ut i skogen men du ska ha en stor portion tur för att se dessa utrotningshotade djur.

Läs mer om Sasan Gir här!

Festivaler

Väder

Karta över Gujarat
Övrigt