Nytt internationellt turistmål tillägnat det marina arvet i Indien

National Maritime Heritage Complex (NMHC) ska betraktas som ett internationellt turistmål  tillägnat arvet från Indiens maritima historia, det säger Indiens turistminister, Kishan Reddy, i ett uttalande. NMHC ligger i Lothal, Gujarat och har försetts med olika turistfaciliteter och bekvämligheter som ska locka de internationella turisterna, såväl som de inhemska.

Utveckla till ett internationellt resmål

NMHC föreslås utvecklas som ett internationellt turistmål i världsklass, det första i sitt slag i landet, bestående av sjöfartsmuseum, fyrhusmuseum, maritima- och andra nöjesparker etc. “Den här satsningen skulle visa upp landets marina arv från den antika perioden fram till modern tid genom att anta en edutainment-strategi med den senaste tekniken för att sprida medvetenheten om Indiens marina arv”, menar Sarbananda Sonowal, ministern för hamnar, sjöfart och vattenvägar.

Redan idag finns här en intressant arkeologisk plats relaterat till just Indiens maritima historia, här ligger nämligen lämningarna av en hamnstad från Harappa-eran.

Detta ska locka turisterna till Lothal

Några av de digitala faciliteter som ska locka internationella turister till NMHC är:

  • Augmented/virtual reality som ska omsluta besökaren i Indiens marina historia.
  • Ljud- och ljusföreställningar
  • Informativa Touch-screen-terminaler
  • Kortfilmer som visar viktiga event relaterade till Indiens maritima historia.

Bland annat kommer här finnas Indiens nationella maritima arvsmuseum, museum för Indiens nationella arv, maritimt forskningsinstitut och ett anpassat landskap med rekreationsplatser som kan locka turister. Dessutom kommer det finnas paviljonger flr samtliga av Indiens olika delstater efter landets kuster för att visa upp sina unika regionala arv.

Man planerar också för att såväl hotell som en resort kommer finnas på området. För den som är hungrig eller törstig kommer det givetvis finnas såväl restauranger som caféer.