Fakta om Indien

Fakta om Indien

I den här avdelningen har vi samlat artiklar med fakta och information om Indien. Här kan man bland annat läsa om ekonomi och politik samt om indiska festivaler och högtider. Kort sagt, här har vi samlat information som kanske inte riktigt är relaterat till Indienresor även om den vetgirige resenären kan hitta något intressant här med.

Välj ämne nedan!

Grundfakta om Indien

Här har vi samlat korta fakta om Indien. Här hittar du bland annat information om landets invånare, gränser, delstater, flagga och mycket mer. Läs fakta om Indien här!

Indiens styre

Hur styrs Indien? Här berättar vi om landets politiska system, från president och premiärminister till by-styre. Läs om det indiska statsskicket här!

Indiens näringsliv

Indien är ett högteknologiskt land med rika naturtillgångar, bördiga jordar och stora kuststräckor. Trots detta placerar sig Indien på listan över världens 40 fattigaste länder. Här berättar vi om Indiens näringsliv.

Indiens skolsystem

I den här artikeln berättar vi om hur den indiska skolan fungerar, hur många år man måste läsa och mycket mer. Läs om det indiska utbildningssystemet här!

Svensk-indiska relationer

Sverige och Indien har en lång relation som spänner sig över århundranden. Här kan du läsa mer om Sveriges och Indiens relationer från då till nu.

Indiens historia

Indien har en lång och spännande historia. Erövrare har kommit och gått, religioner, språk, kulturer från landet har påverkat hela världen.
Du kan klicka dig fram bland historiska händelser i vår lista eller bläddra dig genom hela Indiens historia här.

Indiens språk

Indiska konstitutionen har erkännt 22 olika språk varav hindi är det officiella språket i landet. Här kan du läsa om de största språken samt få information om flera andra. Det är även här du hittar våra ordlistor!

Indisk arkitektur

Arkitekturen i Indien återspeglar fyra perioder och fyra stora religioners inflytande över landet. Här berättar vi mer!

Djur & natur i Indien

Indiens natur är lika varierat som dess kultur. Här finns ett rikt djurliv, ofta långt in på civilisationens knutar. 
Indiens Flora & Fauna samt nationalväxter och djur | Indiens däggdjur | Indiens nationalparker

Indisk film och musik

I den här artikeln kommer vi berätta lite om indisk film och musik. Varför vi valt att ha med musiken i samma artikel som film beror på att dagens moderna indiska musik nästan uteslutande kommer från någon av landets stora filmproduktioner. Läs mer!

 

Indisk dans

Nästan all form av kultur i Indien har starka kopplingar till religionen och så har inte minst dansen. Dansen anses vara den utövning som står närmast bönen, mycket pga. dess nära förankring till olika mytologier och skaparberättelsen. Här skriver vi mer om indisk dans.

Indiens religioner

I Indien samsas flera olika religioner; hinduism, islam, buddhism, sikhism, jainism, zoroastrinaism, judendom och kristendom. Läs om religionerna, se bilder på de största hinduistiska gudarna, läs om kastsystemet och mycket mer här!

Högtider & festivaler i Indien

I Indien firas det årligen hundratals, kanske tusentals, festivaler och högtider runt om i landet. Vissa av festivalerna är väldigt lokala, andra firas över hela landet. Många av festivalerna firas dessutom enbart inom en viss religion eller kultur. Här har vi samlat några av de större festivalerna och högtiderna samt datum när de infaller i den mån vi fått tag på dessa.

Indiska kläder

Indiska kläder skiljer sig en hel del från våra västerländska.
I de indiska storstäderna har de västerländska kläderna fått ett litet fotfäste, främst bland män och yngre personer (oavsett kön), men det är fortfarande de inhemska plaggen som dominerar stadsbilden. Lär dig allt om indiska kläder här!

Indiska sporter & Yoga

Förutom Cricket har Indien länge inte haft några större framgångar i den internationella arenan, men på senare tid har det börjat ändrats. Läs mer om indiskt sportutövande här!

Litteratur

Som mycket annat i Indien så kretsar även litteraturen runt religionen. Filosofiska, vetenskapliga och litterära texter har ofta starka kopplingar till religionen. Här har vi samlat information om indisk litteratur.

Indisk mat & dryck

Att kalla maten i Indien för indisk mat är kanske inte helt rätt. I Indien finns ett flertal olika matkulturer med stor skillnad på både smak och ingredienser.
Mat & dryck | Örter & kryddor| Recept

PM & uppsatser

följande sidor samlar vi artiklar, PM och uppsatser om Indien skrivna av oss samt webbsidans besökare.