Indiens språk

Den Indiska konstitutionen har erkännt 22 olika språk varav hindi är det officiella språket i landet.

De av konstitutionen erkända språken är:
assamese, bengali, bodo, dogri, gujarati, kannada, kashmiri, konkani, maithili, malayalam, manipuri, marathi, nepali, oriya, punjabi, sanskrit, santhali, sindhi, tamil, telugu och urdu.

Ser man till vilka språk som talas i Indien i storleksordning ser listan dock något annorlunda ut:
hindi, bengali, telugu, marathi, tamil, urdu, gujarati, kannada, malayalam, oriya, punjabi, assamese, bhili/bhilodi, santali, gondi, nepali, sindhi, konkani, dongri, Meitei (Manipuri), bodo och slutligen sanskrit.

Väggmålning med text på hindiAtt Indien har varit under brittiskt styre har kanske inte undgått många och det märks genom att förvånansvärt många i städerna pratar engelska. Engelskan är kanske inte på topp alla gånger, men oftast gör man sig förstådd och förstår vad de har att säga. Uppstår språkförbistring kommer säkert någon i närheten att hoppa in som tolk, att prata engelska med västerländska turister är för många ett stort nöje. Det är inte förrän du kommer ut på landsbygden och till orter med få eller inga turistmagneter som språket kan bli ett problem. På vissa orter kan det tidvis vara svårt att hitta någon som kan några ord engelska vilket tex. gör restaurangbesök till något utav ett problem. Vad serveras och vad står det på menyn? I dessa fall kan det vara bra att läsa på namnen på dina favoriträtter eller ingredienser. Enlig webbplatsen Sydasien så har ca 2% av befolkningen engelska som modersmål och ca 200 miljoner människor kan tala och förstå språket bra. Engelskan är ett viktigt språk i Indien då det talas i officiella sammanhang och vid affärskontakter.

Nämnas bör även att det finns upp mot 1600 mindre lokala språk och dialekter av språk!