Delhi, Indiens huvudstad

Snabbfakta
Delhi i Indien
Invånare (ca)
15
Språk
Hindi och engelska
Bäst tid att besöka
Delhi är som bäst under oktober till april. Dock kan december och januari vara väldigt kalla så ta med varma kläder om du reser till Delhi under den perioden.

Delhi (med Old Delhi och New Delhi) ligger inklämd mellan delstaterna Haryana och Uttar Pradesh och som huvudstad i Indien ligger det inte heller i någon av delstaterna utan räknas som ett unionsterritorium.

Delhi kallas för medelklassens stad och är på frammarsch. Den är inte så mycket "storstad" som man kan tro, men visst finns det eleganta butiker, möjlighet att handla med kontokort och gatubeläggning! Staden har blivit hårt nedsmutsad på grund av de senaste årens utveckling, allt går inte i ett sånt rasande snabbt tempo som ökningen av antalet fordon. Mellan åren 90-98 tredubblades antalet fordon i Delhi, vilket gör att luften är svårt förorenad och antalet människor som söker läkarvård just på grund av sjukdomar som har direkt samband med luften och vattnet, är ungefär 4 miljoner om året och ungefär 7500 människor dör i sjukdomar som är relaterade till luftföroreningen. En räddning för de hostande invånarna kan vara på gång. Stadens nya tunnelbanesystem kommer nog på sikt göra luften i staden betydligt bättre och staden har nu förbjudit diesel och bensin i alla kollektiva färdmedel samt i alla lastbilar som lastar av i Delhi, istället kör man på CNG, komprimerad naturgas.

Men ska man åka till Delhi på semester så ska man inte skygga just därför, även om de första dagarna kan kännas lite kärvt i halsen. Personer med svårare astma ska nog däremot överväga besöket noga.

På 1600-och 1800-talen var Old Delhi huvudstaden i det muslimska Indien och delen finns fortfarande kvar även om kanske New Delhi har tagit överhanden. Man kan kort och gott säga "Delhi" så behöver man inte lägga energi på uppdelningen, om man inte vill det förstås!

Sevärdheter

Röda fortet (Red Fort - Lal Qila) i Delhi

Red fort i Delhi
Röda fortet eller Lal Qila i Old Delhi

En av de största sevärdheterna i Old Delhi är Red Fort (Lal Qila) som påbörjades av Shah Jahan 1638. När det 10 år efter stod färdigt var de röda sandstensmurarna 33 meter höga mot staden och 18 meter höga mot floden och det är de än idag. Väl inne i fortet bland byggnader och trädgårdar försöker genast guider ragga upp dig för deras specialturer. Personligen tycker jag att man klarar sig bra utan guide om man istället köper ett litet informationshäfte. En av de viktigaste monumenten i Red Fort är Lahoreporten som hade stor betydelse i frihetskampen mot britterna. Vid porten finns flera saker och broschyrer till försäljning. Andra sevärdheter här är Diawan-i-am, allmänna audienssalen, Diwan-i-khas, privata audienssalen byggd i vit marmor som en gång i tiden innehöll den berömda påfågelstronen och ett silvertak, Hammans, de kungliga baden, pärlmoskén, Rang Mahal eller färgernas palats med mera. Området är alltså stort och innehåller en hel del sevärda byggnader. Läs mer!

Jama Masjid

Jama Masjid, huvudmoskén i Old Delhi
Jama Masjid, huvudmoskén i Old Delhi

Jama Masjid i Old Delhi är Indiens största moské och byggdes av Shah Jahan mellan 1644 och 1658. I den enorma moskén sägs över 25000 personer rymmas samtidigt för bönestund.  Byggnaden är uppförd i marmor och röd sandsten. Moskén har tre ingångar och två minareter som står ståtligt 40 meter över marken. I mitten av bönegården hittar du det gamla vattenhålet där man innan bönestund tvättade sig ren, nu finns även en moderniserad tvättanordning med kranar i ena änden av gården.  Jama Masjid är fortfarande en levande moské och därför förväntas att man visar respekt när man kommer som besökare.  För att beträda moskén måste du täcka dina ben (både kvinnor och män) tänk även på att inte gå baraxlad och med allt för urringad tröja. Tyg att täcka benen med om du bär shorts eller liknande finns även att låna. En självklarhet är också att skorna lämnas utanför.  Ett besök är gratis men tiderna är lite speciella. Från 30 minuter efter soluppgången till 12:00 och från 13:45 till 30 minuter före solnedgången. Om du vill ha med dig kameran in så kostar det 300 Rs.

Qutub Minar

Qutub Minar i Delhi

Qutub Minar i södra Delhi är ett fantastiskt område där du finner en 72,5 meter hög minaret som började byggas redan 1193 för att fira islams seger över de otrogna (de icke troende). Minareten är ca 15 meter i diameter i botten och ca 2,5 vid toppen. Det är byggt i fem olika avsatser, de tre första i rödsandsten och de två sista i en blandning av röd sandsten och marmor. De 379 trappsteg måste man bestiga om man ska ta sig upp till toppen av minareten, tyvärr så är detta inte tillåtet längre. Bredvid minareten finns ett försök av Ala-ud-din att bygga en dubbelt så hög och dubbelt så bred minaret som tyvärr misslyckades  då han bara nådde till 27 meter innan hans död 1316.
Quwwat-ul-Islam-moskén som ligger här är en av Indiens äldsta och bygget slutfördes 1198 efter att ha byggts av material från 27 hindu- och jaintempel. Här finner du även en för hinduerna lyckobringande järn-fallo som trots sin ålder ( ca 300-400 talet) inte visar på någon tendens till rost. Denna 7 meter höga järnpelare sägs vara ett minne av Chandragupta II och flyttades hit runt 1000-talet. Sägen säger också att om du lyckas omfamna den med armarna bakom ryggen så ska din önska uppfyllas. Detta är tyvärr inte möjligt längre att testa då den nu är skyddad av ett staket.   Sevärd kan även Iltutmishs gravkammare från 1235 vara.
Kostnad för att se detta är US$ 5 eller 110 Rs och kamera är gratis. Vill du ha med filmkamera kom då ihåg att köpa en biljett för 25 Rs

Läs mer om världsarvet Qutub Minar här!

Lotustemplet

Lotustemplet i Delhi
Lotustemplet i Delhi

Lotus-templet i Delhi är ett Baha'i tempel uppfört i vit marmor i form av en lotusblomma. Den speciella arkitekturen gör templet sevärt även om insidan inte är speciellt intressant.

India Gate

Delhi - India Gate
India Gate i Delhi

India Gate, ett i Delhi välkänt och ståtligt monument som byggdes av Edwin Lutyens, till ett minne av alla de 90 000 indiska soldater som dog i första världskriget. Bygget påbörjades 10 februari 1921 och 10 år senare stod det klar och alla namnen inristade i den 42 meter höga triumfbågen. Här kan ni även se den evigt brinnande lågan till minne av den okände soldatens grav.

Humayuns grav (Humayun's Tomb)

Delhi - Humayuns grav
Humayuns grav (Humayun's tomb) i Delhi

Humayuns Tomb är ett maousuleum uppfört åt Hymayun, den andra mogulhärskaren, son till Babur den 1:a och far åt Akbar. Byggnaden är uppförd i röd sandsten och väl värd ett besök.

Läs mer om världsarvet Humayuns Tomb här!

 

Raj Ghat

Raj Ghat, Mahatma Gandhis kremeringsplats i Delhi
Raj Ghat, Mahatma Gandhis kremeringsplats i Delhi

Efter allt bök och stök i Old Delhi kan ett besök vid Raj Ghat kan vara väldigt fridfullt och vackert. Här finner du den svarta marmorplattform vid vilken Mahatma Gandhi kremerades efter hans död 31 januari 1948. Runt denna minnesplats är det en stor och vacker trädgårdsanläggning och inte långt till flera betydelsefulla minnesplatser.

  • Vijay Ghat: Lal Bahadur Shastri Premiärminister av Indien 1904-1966
  • Shanti Vana:  Jawaharlal Nehru 1:a premiärminister av självständiga Indien 1947-1964
  • Shakti Sthal: Indira Gandhi Premiärminister av indien 1966-1977 & 1980-1984
  • Vir Bhumi: Rajiv Ratna Gandhi, son till Indira Gandhi. Premiärminister av Indien 1984-1989

Swaminarayan Akshardam

Akshardham
Foto: Mats Larsson

Akshardham eller Swaminarayan Akshardam, som är det fullständiga namnet på templet är världens största hindutempelkomplex. Detta nya tempel uppfördes 2005 nära Yamunas flodbank och är ett fantastiskt bevis på att tempelbyggnadskonsten fortfarande är i alla högsta grad levande i Indien. Över 7000 hantverkare och 3000 volontärer arbetade med uppförandet under fem år.

Själva huvudtemplet är imponerande stort med sin höjd på 43 meter och längd och bredd på 96 m respektive 100 m. Runt om hela templet finns stora skulpterade elefanter och hantverket, skulpturerna och konsten inne i templet går inte att beskriva.  Men det är inte bara huvudtemplet som lockar, på området runt omkring finns fantastiska parker med skulpturer, vackra byggnader, restauranger, shoppar och utställningar om Swaminarayans liv. Kommer du på kvällen kan du njuta av den vackra musikfontänen.

Bland de mest imponerande föreställningarna finns det tre som man absolut inte bör missa: Hall of Values är ett antal olika rum med utställningar och otroligt verklighetstrogna robotstyrda dockor som berättar om Swaminarayans liv och värderingar. Ahimsa, mod, ärlighet, tro och om att vi själva har såväl verktyg som möjlighet att forma våra egna liv och vår egna genuina glädje. Den gigantiska filmduken i nästa hall visar en vacker film om Swaminarayans sjuåriga vandring som barn. Filmen är inspelad på 108 platser i Indien har över 45 000 medverkande. I den sista av dessa tre speciella sevärdheter finns en båttur genom tunnlar fyllda av Indiens historia. Här får vi, på samma sätt som i en kärlekstunnel, färdas i en båt kantad av 10 000 år av indisk historia.

Öppettider: 
tisdag till söndag mellan 09:30 och 18:30.  Utställningarna håller öppet samma dagar men mellan 10:30 och 18:00. Musikfontänen startar strax efter solnedgången. Räkna med att du behöver spendera minst tre timmar i komplexet men gärna fyra till fem timmar för att riktigt hinna se det mest intressanta.
Priser: 
Att besöka templet är gratis men om du vill se utställningarna ovan kostar det 170 rs. För pensionärer över 65 kostar det 125 rs och för barn under 12 år 100 rs. Under 4 år gratis. Musikfontänen kostar 30 för alla vuxna över 12 år och 20 rs för alla barn under 12 år.
Att tänka på: 
Det är förbjudet att ha med sig kamera samt mobiltelefon in på området. Dessutom får man inte heller ha väskor, tobak, vassa föremål eller liknande med sig. Det finns förvaringsskåp på platsen men lämna allt onödigt på hotellet eller i bilen.
Läs mer: 
Broschyr på engelska (PDF)
Akshardhams hemsida

Bangla Sahib Gurudwara 

Bangla Sahib Gurudwara Delhi

En Gurudwara är sikhernas heliga tempel och just detta är det största i Delhi. Gurudwaran är i allra högsta grad levande så här gäller det att följa reglerna. Som tur är har man en mottagning för besökare där man får all information man behöver, samt en guide till området. Helt gratis! Helt gratis är det också att äta mat under någon eller alla av dagens tre måltider. Maten tillagas i ett stort kök, Langar, bemannat av mestadels volontärer som lagar mat åt 10 - 75 000 personer per dag. 1600 kilo mjöl, 1200 kg ris och enorma mängder grönsaker och linser. Maten som inte serveras i gurudwaran körs ut till fattiga områden där alla kan äta sig mätta. Vill du äta mat i Bangla Sahib är du varmt välkommen, maten är fantastiskt god och ges i rikliga mängder. Det krävs bara att du är nykter och sitter på golvet sida vid sida med vem det än är. Ingen oavsett status, religion, kast, kön eller hudfärg blir särbehandlad eller får särbehandla någon annan.

Köket i Bangla Sahib Gurudwara, Delhi

Bangla Sahib uppfördes redan 1664 men är inte klart än idag. Det sker nästan konstanta uppgraderingar av templet och nya delar förgylls med donerat guld hela tiden. Såväl kupoler som väggar inne i templet är utsmyckade av riktigt guld. Inne i templet pågår böner och sång och det är en fantastisk upplevelse att sätta sig på golvet och lyssna en stund. Inne i templet finns också den heliga boken som under nätterna sover i en liten himmelsäng lokaliserad vid utgången av själva templet.

Vid templets sida finns en helig damm där de troende ofta tar sig ett renande dopp. I vattnet kan man se stora vackra fiskar simma runt.

För att få komma in på tempelområdet måste du täcka huvudet, det gäller så väl kvinnor som män. Det finns huvudbonader att låna i såväl besökskontoret som vid ingångarna. Vill man kan man köpa en egen huvudduk för bara några få rupies. Det är också viktigt att tvätta fötter och händer i fotbaden när man går in på området.

Bangla Sahib är väl värt ett besök för alla som reser till Delhi.

 

Lakshmi Narayan eller Birla Temple

Birla Mandir - Lakshmi Narayan Temple
 

Till porten men inte längre får kameror och mobiler följa med, det är därför du hittar så få bilder från detta fantastiska tempel. Birla Mandir, eller Lakshmi Narayan temple, uppfördes för att alla skulle kunna gå till templet oavsett kast. När templet byggdes, mellan 1933 och 1939, var det vanligt att folk med längre kast eller så kallade kastlösa (läs om kaster på våra andra sidor om varför det egentligen inte finns någon ”kastlös”) inte fick gå i templet. Det ville den rika familjen Birla och Mahatma Gandi göra något åt. Därför har vi sedan nästan hundra år detta enorma och speciella tempel. Själva byggnaden är inte allt för utsmyckad men inne i templet har många viktiga gudar sina små egna tempel att beskådas för en så kallad Darshan. Tycker du att Hitlers Hakkors var trist kan du här se att det var ett populärt och välmenade tecken innan han smutsade ner det. Templet är tillägnat Lakshmi Narayan men du har flera andra tempel för bland annat Ganesh, Krishna, Shiva och Hanuman på området.

Det här är det första templet uppfört av familjen Birla i Indien. Idag finns de på många orter och alla har samma filosofi. Alla är välkomna oavsett hudfärg, kast eller religion. Den högsta (av tre) shikara höjer sig nära 50 meter över sanctum sanctorum. I templet, som vetter mot öst, är de flesta gudabilder gjorda av marmor från området nära Jaipur.

Själva templet har fått gatan det ligger på uppkallat efter sig själv, gatan heter numer Mandir Margh, eller tempelgatan på svenska. 

Helt klart värt ett besök. Vill du veta mer om Buddhism? Bara några få meter åt höger från templet hittar du ett tempel tillägnat Buddha!
 
Annat att göra

Museer i Delhi

Gandhi Smriti

Gandhi Smriti
 

Gandhi Smriti eller Birla House som det också kallas är platsen där Mahatma Gandhi levde sina sista 144 dagar innan han sköts just på den här platsen den 30 januari 1948. Idag finner man här, i det stora vackra palatsliknande huset, ett fantastiskt museum för hela familjen. Byggnaderna tillhörde tidigare den mäktiga industrifamiljen Birla men köptes loss av staten 1971 för att öppnas för allmänheten.

Själva museet består av tre delar, en foto- och textutställning med massor av information om Mahatma Gandhis liv men också Gandhis bevarade bostadsrum med hans världsliga saker som vi så kraftigt identifierar honom med, spinrocken, glasögonen och mycket annat. För barnfamiljen, eller för den som har lite av barnasinnet kvar, finner vi det mest intressanta av museet på övervåningen. Här finner vi nämligen en fantastisk multimediainstallation över Mahatma Gandhis liv. Interaktiva tidslinjer, musikinstrument, finurliga pryttlar och mycket annat som är gjort för att vi ska ta i för att ta del av Gandhis liv.

Förutom själva museet har vi kanske den största orsaken till att besöka Gandhi Smriti på baksidan. Här får vi följa Mahatma Gandhis sista fotsteg fram till platsen där han sköts och dog. Just på den platsen finns ett litet minnesmärke med hans sista ord: Hey Ram, Åh Rama (eller Åh gud). Ute i parken och runt själva byggnaderna finns även andra utställningar, statyer och en världsgonggong.

World Peace Gong

Inträdet är fritt och personalen, som mest består av volontärer, är alla glada att hjälpa till och förklara utan att vilja ta emot dricks. Kamera är tillåten såväl inne som ute utan kostnad. Öppet alla dagar utom måndagar mellan 10:00 och 17:00. För mer information, se deras hemsida.
 

The National Museum

The National Museum  - har en hel del intressanta samlingar från förhistoriska asiatiska och indiska till mer nutida.

Nehru Memorial Museum and Library

Nehru Memorial Museum and Library - är ett museum som ligger i Indiens första premiärminister Nehrus hem. Här ges en genomgång den indiska frihetskampen som är mycket intressant. 

Craft Museum

Craft museum - har hantverk från hela Indien och massa souvenirer som terrakottakrukor, tyger med mera till försäljning. Öppet tis-sön, 10:00 - 17:00. Craft museum ligger Bhairon Rd, Delhi.

Food Walk i Old Delhi

Mat i Old Delhi

Är du liksom undertecknad galet förtjust i spännande gatumat men vill veta var man hittar den bästa, godaste, färskaste maten? Då är en så kallad food walk i Old Delhi ett fantastiskt alternativ. Du kan boka din plats här och bara möta upp vid startplatsen för en fantastisk upplevelse!

Shopping i Delhi

 

Delhi är staden som är som gjord för shopping. Här finns allt från senaste och dyraste modet till loppmarknader där du finner fynden till rätt pris. Delhi är staden som har allt.

I hjärtat av Delhi ligger Janpath Market, om du rör dig söderut därifrån finner du Sarojini Nagar Market, som bara väntar på att få charma dig med en massa fina kläder till ett riktigt bra pris. Du behöver bara säga namnet på marknaden till chauffören och de vet exakt vart du ska. Här kan du vänta dig en massa folk och ett intensivt prutande. Tröjor, saronger, festblåsor och kjolar, här finns det mesta och till priser som ligger runt Rs 400 och uppåt, men glöm inte att det förståss gäller att pruta! Halva priset eller mindre är vad du kan få ner det till, med hjälp av ett leende och hård beslutsamhet. De två marknaderna är väldigt lika, bortsätt från att Sarojini är större till ytan. Här kan du också hitta utförsäljningshögar av lite defekta kläder där det endast kostar Rs 10- Rs 20 per plagg. Men kolla kläderna noga så det inte är för stora fel. Är det ett litet fel kan man ju alltid fixa det själv. Sarojini maknad har öppet alla dagar i veckan, men billigast är det på söndagar och måndagar. Så då ska man passa på.

Köpcentrum

Två köpcentrum man inte får missa i Delhi är Select Citywalk i Saket (egentligen tre köpcentrum som sitter ihop) och The Great India Place i Noida.

Hard Rock Café Delhi vid Select Citywalk

The Great India place ligger i Noida sector 38, fast för att komma dit tar du Delhi Metro till sector 18 och korsar vägen direkt till köpcentrat. Här finns nästan allt du kan tänka dig, snabbmat, fina restauranger, nattklubbar (fast dom stänger klockan 12) och givetvis massor av shopping.  Givetvis finner du en så kallad Multiplex, flersalongsbiograf, med bra ljud och bild som visar såväl indiska som utländska filmer. Precis bredvid The Great India Place ligger det stora nöjesfältet Worlds of Wonder. Vill du skjuta och bli skjuten av Paintballs är det hit du ska åka!

Vill du hellre besöka södra Delhi och kanske kombinera det med ett besök I Hauz Khas Village kan vi rekommendera köpcentrat Select Citywalk och dess två grannar, DLF Place och MGF Metropolitan. De tre olika köpcentrumen sitter ihop med varandra så det är inga problem att besöka alla tre på en och samma gång. Förutom en tusentals butiker finner man här även fantastiska restauranger, flera hotell (bland annat Hilton Garden Inn), multiplex och mycket annat. Köpcentret ligger ett par minuters promenad från Metro-stationen i  Saket på samma linje som Hauz Khas. Bland restaurangerna du kan finna här måste vi nämna Hard Rock Café och The Big Chill, båda värda ett besök om du vill bryta av den indiska maten med något annat.

Connaught Place (Rajiv Chowk)

Connaught place är kanske det brittiska styrets kronjuvel i Delhis stadsplanering. Här finns massor av bra shopping, restauranger och turister... Ska du till en bank eller flygbolag så ska du troligtvis hit. Trots alla enträgna försäljare är det trevligt att spendera en tid här och fantisera om hur rent och snyggt här måste ha varit under det brittiska styret. Men även om de vita byggnaderna idag har missfärgats till viss del är det fortfarande ganska fint. Connaught place heter numer Rajiv Chowk och Indira Chowk men det är fortfarande det gamla namnet som gäller - förutom på de statliga kartorna och i lokaltrafiken.


Karta över Connaught Place i Delhi
Karta över Connaught Place eller Rajiv Chowk

Hauz Khas Village

Hauz Khas Village, inte att förväxla med Hauz Khaz, en kilometer bort, är Indiens kanske mest bohemiska, mest konstnärliga och mysigaste storstadsområde. Här, mitt inne i gigantiska Delhi hittar vi en liten by vid en sjö och några ruiner från en tid som flytt, men vi hittar även så mycket annat. Det är här du finner fantastiska små konstbutiker, graffitti på väggarna (men inte så mycket klotter), charmiga små caféer, restauranger med levande Jazz-musik flera gånger i veckan, antikbodar, barer med spännande DJ:s, miljötänkande, små smala gränder och inhemska designbutiker där just ditt plagg är unikt och det enda som tillverkats. Det vi däremot inte hittar här är trafik, alla bilar (med få undantag) måste parkera utanför.

Hauz Khas Village

Du kan läsa mycket mer om Hauz Khas village på deras hemsida innan du tar Metron till Green Park för att uppleva ett annat Indien. Tänk på att Village ligger närmre Green Park än stationen Hauz Khas (som är ett helt vanligt bostadsområde i Delhi)! 

Veckans alla marknader i Delhi
 

Shakti Nagar i norra Delhi här finner du en måndagsmarknad. Allt från prylar och kläder till frukt.
På onsdagar är det Budh Bazzar som ligger i Vinod Nagar som gäller.
Dakar i norra Delhi, dit ska du ta dig på torsdagar. Där finner du en stor outlet-marknad för märkeskläder.
Pandav Nagar i östra Delhi har en marknad på lördagar. Där brukar det vara en massa folk, så håll i plånboken så att ingen annan gör det åt dig.
På söndagar kan man slappa med en bokmarknad i centrala Delhi vid namn Daryaganj. Här kan du hitta en bok att ha på färden vidare genom landet.

Som i alla stora städer finns det en uppsjö av shoppingcenter runt om och lika många håller på att byggas. Kika gärna in i vårt länkgalleri nedan så hittar du adresser till flera stora köpcentrum

Golf i Delhi

Kan man spela golf i Delhi? Ja, dessutom på bra anläggningar. Jaypee Groups Jaypee Greens i Greater Noida (tele 0120 - 23 26 533) är en av de bästa golfanläggningarna i Delhi-området. Har även ett bra SPA med telefonnummer 99 101 32 199.

Boende

Delhi brukar vara den stad dit de flesta Indienresenärer anländer och chocken de första dagarna kan vara ganska häftig så vi rekommenderar att man bokar sitt boende hemifrån innan avfärd. På så vis slipper man strula med taxichaufförer (De flesta hotell man kan boka hemifrån har upphämtningsservice mot en låg avgift) samt att man slipper leta rum efter den långa resan. Ett till bra tips för den nyanlände kan vara att kosta på sig något lite bättre under de första dagarna så att man kan smita undan lite då och då för lugn och ro. Detta har rekommenderats av flera av våra läsare.

Ett bra alternativ för att boka boende är Svenska Hotels.com där man även får se andra resenärers betyg på hotellet.

När det gäller er som rest runt lite redan eller som har ork att leta på plats efter hitresan finns ett stort urval budgetlogi i området Pahar Ganj runt centralstationen. Även Karol Bagh har ett stort utbud av logi i alla prisklasser

Äta

Big Chill's vid Khan Market får inte missas. Serverar god västerländsk mat och grymma efterrätter. Priserna är humana och på väggarna hänger gamla kända amerikanska filmstjärnor. Finns även i Select Citywalk i Saket, södra Delhi

Spirit som ligger nära QBA vid innersta cirkeln i Connaught Place serverar mycket god libanesisk, italiensk och indisk mat.

Pebble Street, 8 Community Centre, New Friends Colony,

Q BA Bar / Lounge vid Connaught Place är ett lite dyrare och snobbigare ställe men är otroligt populärt (ofta fullbokat) och lockar ofta en trevlig publik. Webb: qba.co.in/

Punjabi by Nature i Priyas shoppingcenter, Vasant Vihar är en restaurang med mysig bar på andra våningen. Här serveras den indiska snabbmaten Pani Puri (eller Gool Gapas) på ett mycket speciellt sätt. Istället för att doppa det spröda friterade brödet i kryddigt vatten doppas det istället i alkohol och serveras med en kall öl. Du kommer aldrig vilja äta en vanlig Pani Puri igen!

Aura The Vodka Bar på Claridges hotell (Claridges Hotels) serverar vodka. Vilken vodka du än önskar. Blir du sen i baren en lördagsnatt kan du alltid avnjuta deras smaskiga söndagsbrunch dagen efter.

Agni på 15 Parliament Street, The Park Hotels, är ett av Delhis bästa uteställen. Agni (hindi för eld) är designat helt i elementets tecken och har en härlig personal som kan blanda riktigt goda drinkar. Musiken som spelas är allt från ABBA till Bollywood. Åldern är blandad mellan 20 och 60 år.
Den största nackdelen med Agni är att det bara finns en toalett i baren, vid kö måste man bege sig till lobbyn. Även om stället är ganska litet har dom lyckats klämma in ett litet dansgolv. Är Agni för hett kan du alltid kyla av dig med vatten. Aqua är hotellets andra element och representeras av en liten mysig lounge/bar med skön musik. Alla sittplatser är placerade runt en upplyst pool med en stor diskoboll. Även om Aqua blir kallt på vintern kan man njuta av stället invirade i filtar man får låna på plats. Restaurangen Mist ligger i anslutning till Aqua och serverar underbar mat. Menyn ändras beroende på årstid.
Boka gärna i förväg eftersom det är ett myket populärt ställe.
Dresscode: Killar kommer inte in i sandaler. Tjejer kan ha nästan vad som helst.
Telefon: 0091 ( 0 ) 11 23 74 00 00

Rodeo i Connaught Place block A-12 är en vildavästern-inspirerad bar och restaurang som serverar allt från god Tex-Mex och biff till vegetariska indiska alternativ. Vingla inte ut fören du testat deras pitchers av fatöl eller margaritas. Happy hour till 20:00 men om du beställer innan bär servitören ut drinkar till halva priset under hela kvällen så du behöver inte bunkra upp med avslagna öl på bordet. Stänger klockan 01:00.

Vill du ha fler tips om var den bästa maten för dig finns? TripAdvisor är världens största sajt för användarrecensioner på nätet och har massor av bra tips!

Resa till & från

Delhi ÄR platsen om du vill resa till och från. Här finns bussar mot de flesta orter i norra Indien, här finns de stora tågstationerna som kan ta dig vart som helst (nästan) i hela landet och här finns den största flygplatsen för inrikesflyg.

Hitta utflykter i och kring Delhi här!

Väder
 JanFebMarAprMajJunJulAugSepOktNovDec
Max212329363938343334332823
Min7101521262827262419198
Genom-141722293333313029262116
snitt            
Regn202015202571236236114181010

Vädret i Delhi

Övrigt

Hitta resan till Delhi

Hitta billiga flygerbjudanden direkt till Delhi och jämför priser genom vårt formulär här på Indien.nu. Nedan kan du jämföra priser mellan hundratals olika försäljare och flygbolag utan extra kostnad! Välj en avreseort i Sverige för utrikesflyg eller en ort i Indien för inrikesflyg

Foto
Henric Carlsson