Röda fortet eller Red Fort (Lal Qila)

Röda fortet eller Red Fort (Lal Qila)
Faktaruta
Öppettider

9:30 till 16:30

Stängt måndagar

Entré
Utlänningar: 250 Rs Indier: 10 Rs
Kamera
Fri
Videokamera
25 Rs
Världsarv
Ja

Det röda fortet, Red Fort, eller Lal Qila som det heter på hindi, var ett av Shah Jahans sista riktigt stora byggprojekt innan hans död. Sha Jahan hade tidigare byggt till en del i Agras röda fort, Agra fort, samt lät samtidigt uppföra Taj Mahal åt hans fru som dog i barnasäng. Röda fortet uppfördes i den östra kanten av staden som döptes till Shahjahanabad. Efter att fortet och den tillhörande staden blev färdigbyggt flyttades således huvudstaden från Agra till det vi idag kallar Old Delhi. Shahjahanabad var dock inte den första muslimska huvudstaden i området utan det var inte mindre än sjunde gången en muslimsk härskare valde att flytta huvudstaden hit. Flera av hans släktingar hade även gjort så tidigare.
Eftersom Shah Jahan fängslades av sin som Aurangzeb i Agra fick han dock aldrig styra från staden.

Det tog ungefär tio år att bygga fortet, som stod klar 1648, och det är lätt att förstå varför det röda fortet är med på UNESCOs världsarvslista. Under de tio åren det tog att bygga fortet lyckades man bygga en 2,6 km lång och väldigt imponerande försvarsmur. Muren har en höjd på ungefär 16 meter mot floden Yamuna (för övrigt samma flod som flyter förbi Agra fort och Taj Mahal) och hela 33 meter mot staden. Innanför murarna finns flera imponerande byggnader men mycket som fanns här tidigare förstördes under 1700-talet samt under britternas tid. När engelsmännen väl lyckades erövra Delhi efter Sepoyupproret 1857 förvandlades det röda fortet till ett högkvarter för brittiskindiska armén. 
Det röda fortet förlorade snabbt betydelse men än idag fyller det en viktig roll då premiärministern håller tal från Lahore Gate (stadsporten som fått sitt namn från att den väter mot Lahore, i dagens Pakistan) under självständighetsdagen och republikens dag.

I början av 1900-talet påbörjades dock en restaurering av fortet med dess palats, 2003 överlämnades det till turistmyndigheterna och idag är det alltså ett stort, populärt och välbesökt, museum.
Väl inne i röda fortet, bland byggnader och trädgårdar, försöker genast ider ragga upp dig för deras specialturer. Personligen tycker jag att man klarar sig bra utan guide om man istället köper ett litet informationshäfte. En av de viktigaste monumenten i Röda fortet (Red Fort) är Lahoreporten som hade stor betydelse i frihetskampen mot britterna. Vid porten finns flera saker och broschyrer till försäljning.
Andra sevärdheter här är Diawan-i-am, allmänna audienssalen, Diwan-i-khas, privata audienssalen byggd i vit marmor som en gång i tiden innehöll den berömda påfågelstronen och ett silvertak, Hammans, de kungliga baden, pärlmoskén, Rang Mahal eller färgernas palats med mera.
 

Bildgalleri
Plats Sortera fallande
Delstat
Stad Världsarv
Ajantagrottorna Maharashtra Ja
Bhimbetka (Bhimbetka rock shelters) Madhya Pradesh Ja
Champaner-Pavagadhs arkeologiska park Gujarat Ja
Chhatrapati Shivajistationen (Chhatrapati Shivaji Terminus) Maharashtra Ja
Darjeeling Himalayan Railway Västbengalen Ja
Elephanta Caves Maharashtra Ja
Elloragrottorna Maharashtra Ja
Fatehpur Sikri Uttar Pradesh Ja
Great Living Chola Temples Tamil Nadu Ja
Humayun's Tomb Delhi Ja
Jantar Mantar Rajasthan Ja
Kalka-Shimla Railway Himachal Pradesh Ja
Kaziranga Nationalpark Saknas Ja
Keoladeo Ghana Nationalpark (Bharatpur fågelreservat) Rajasthan Ja
Khajuraho och dess erotiska tempel Madhya Pradesh Ja
Kyrkor och kloster i Goa Goa Ja
Mahabodhis Tempelbyggnader Bihar Ja
Manas Nationalpark Assam Ja
Nilgiri Mountain Railway Saknas Ja
Qutub Minar Delhi Ja
Rajasthans bergsfort ”Hill Forts of Rajasthan” Rajasthan Ja
Röda fortet eller Red Fort (Lal Qila) Delhi Ja
Ruinerna i Hampi (Vijaynagar) Karnataka Ja
Sanchi Madhya Pradesh Ja
Soltemplet i Konark (Svarta Pagoden) Orissa Ja
Strandtemplen i Mahabalipuram Tamil Nadu Ja
Sundarbans Nationalpark, världsarvet Västbengalen Ja
Taj Mahal Uttar Pradesh Ja
Tempelgruppen i Pattadakal Karnataka Ja
Valley of Flowers Nationalpark Uttarakhand Ja