Shimla (Simla)

Snabbfakta
Shimlas placering i Indien
Invånare (ca)
395 000
Språk
Hindi
Bäst tid att besöka
Sommaren för svalka och vintern för snöbollskastning

Shimla (Simla som staden hette tidigare) är en trevlig liten hill station som också är huvudstad i delstaten Himachal Pradesh. Till skillnad mot de flesta andra delstatshuvudstäder i Indien är här rent, ganska lugnt och faktiskt relativt tyst. Några av anledningarna till detta är de höga straffen för nedskräpning samt att all form av motortrafik är förbjuden i området kring det så kallade "The mall". Besöker du staden är det troligtvis området kring The mall som mest tid kommer spenderas vid.

Shimla ligger vackert beläget på en bergssluttning ca 2 200 meter över havet (i snitt) mitt i en vacker barrskog. Kollar man ut över dalgången på andra sidan staden kan man se snötäckta berg långt där borta vid horisonten.

Sevärdheter

Shimla

Till Shimla kommer man kanske främst för den friska luften och för att undanslippa hettan nere på låglandet under de hetaste månaderna men här finns ändå några intressanta sevärdheter.

The Gaiety Theatre

 För den kulturellt intresserade finns The Gaiety Theatre ungefär mitt på The Mall. Förutom att vara en vacker byggnad, som idag inhyser ett litet museum, uppför man även en del föreställningar här ibland. Bland de mer kända som uppträtt på scenen här kan vi nämna Rudyard Kipling, som bland annat skrev Djungelboken.

Viceregal Lodge

Viceregal Lodge är en av de mest historiskt signifikanta och imponerande byggnaderna i staden. Byggnaden uppfördes mellan 1884 och 1888 och inhyser idag Indian Institute of Advanced Studies. Byggnaden, eller snarare slottet, uppfördes ursprungligen som ett hem till vicekungen, Lord Dufferin, och förblev hem för alla efterföljande vicekungar i Indien fram till självständigheten. Vid ett runt litet bord i slottet skrevs beslutet om Indiens delning precis vid självständighetskampens slut.

Byggnaden i sig ser ut som ett slott som skulle ha passat lika bra i de skotska högländerna eller de irländska stäpperna, men så är också arkitekten ingen annan än Henry Irwin, Irland.

Bland de mer speciella sakerna med byggnaden kan vi nämna den tidiga elektrifieringen. Byggnaden försågs redan från start med elektriska installationer (som fungerar än idag) även om elektriciteten ännu inte kommit till Shimla. Bakom de vackra väggarna av ädelträ döljer sig ett unikt sprinklersystem av gasfyllda glaskroppar och vax som smälter vid för höga temperaturer. På väggarna och spismantlarna kan man fortfarande se porträtt och målningar från den brittiska eliten under den koloniala eran.
 
Eftersom byggnaden idag inhyser institutet får man bara besöka vissa utvalda delar av byggnaden och då enbart i en guidad grupp.

Här hittar man ett litet fik (som dock inte är speciellt bra) inne i den lilla brandstationen på området.

Inträde 20 rs för indier och 50 rs för utländska besökare. Kamera kostar ca 10 rs extra.

Shimla State Museum

Shimla State Museum har en samling intressanta föremål från delstaten och kan vara värt ett besök, inte minst för att se den vackra byggnaden. Här hittar man allt från statyer och föremål till målningar.

Jakhu Hill

Ca 2 km promenad från The Mall ligger Jakhu Hill, ca 2400 meter över havet, och det berömda Hanuman-templet. Inte helt oväntat är området runt templet mer eller mindre helt övertaget av apor som gör allt i sin makt för att stjäla mat, och annat de kan komma över, från livrädda turister. Om du vågar dig på vandringen belönas du med en fantastiskt utsikt från toppen om vädret är klart.

Christ Church

Christ Church på The Ridge sägs vara norra Indiens äldsta kyrka och en av flera fina kyrkor på och omkring The Mall.

 
Annat att göra

Gå runt på den 7 km långa gågatan The mall och shoppa loss bland märkesaffärer, indiska prylbutiker, ät indisk snabbmat och bara njut.

Vill du åka skridskor finns en liten skridskobana precis bakom Scandal Point, ungefär vid den tibetanska marknaden.

Boende

Det finns ett stort mångfald av boende i Shimla. De flesta väljer att bo i området kring The Mall och det är här du hittar allt från lyxiga femstjärniga hotell så som The Oberois "The Cecil" till enklare boenden.

Ett mycket populärt alternativ i staden är annars att ta in på ett Homestay där man bor hemma hos någon i deras gästrum. Fråga dig fram bland andra resenärer om vad som är att rekommendera.

Äta

Även här gäller området kring the mall samt någon av marknaderna i anslutning. På The Mall hittar du massor av god indisk snabbmat, goda pommes frittes, finare restauranger och stadens enda (?) bar där rökning är tillåten. Baren, som ligger precis mitt emot The Gaiety Theatre, har dessutom bra priser på drinkar och är ett bra ställe att träffa roliga människor för en pratstund.

Resa till & från

Shimla ligger ca 12 mil från Chandigarh och 37 mil från Delhi. Det går nattbussar från Delhi till Shimla samt ett flertal bussar från Chandigarh och många andra orter men vill man resa med stil tar man med fördel det sk leksakståget (toy train) från Kalka. Det senaste alternativet är en smalspårig järnväg som slingrar sig långsamt upp efter bergssidorna. Billigt, långsamt och skoj.

Övrigt

Varning! Passa er för alla turistraggare som försöker få just dig till ett speciellt hotell eller guesthouse. Förutom att priset med automatik kommer gå upp för rummet kommer de även att försvåra besöket på flera andra sätt. Detta förekommer förvisso även i många andra ställen av landet men kan vara extra besvärligt som nyanländ i den här staden! Har man väl tagit in på hotell för egen hand återvänder dock lugnet snabbt.

Foto
Henric Carlsson