Leksakståget mellan Kalka och Shimla i Indien åter i drift

Leksakståget eller lilleputt-tåget mellan Kalka och Shimla är en populär turistattraktion som sakta och säkert transporterat turister från slättlandet och upp i bergen under många år. Under de sju senaste månaderna har tåget dock parkerats på grund av den pågående pandemin. Nu visslar lokets pipa åter igen.

Nytt tågnummer

Kalka-Shimla Express Special, vars nummer har reviderats till 04515/04516, avgår från Kalka kl 12:10 och anländer till Shimla kl 17:20. Tåget tillbaka till Kalka avgår från Shimla dagen efter kl 10:40 och anländer i Kalka kl 16:10, säger järnvägsmyndigheterna. Tåget har sju vagnar. Observera att kartan nedan visar bilvägen och inte järnvägsspåret.

Fakta om Kalka-Shimla Toy Train

Kalka Shimla Railway är en del av Mountain Railways of India och blev antagen i UNESCO: s världsarvslista 2008. Järnvägen är 96 kilometer lång och har start i Kalka i delstaten Haryana i Indien. På vägen till Shimla passerar tåget genom inte mindre än 102 tunnlar, tjo-tjoar över 988 broar och visslar genom 917 kurvor, några varav är så skarpa som 48 grader (38 meters radie). Den längsta tunneln nära Barog är 1143 meter lång. Det finns inte mindre än 20 stationer efter järnvägen, även om man bara stannar till vid tio i dagsläget.

Själva tåget är idag dieseldrivet och dras på en smalspårig järnväg med bredden 762 mm. Spåret lades mellan 1898 och 1903 för att ansluta den dåvarande sommarhuvudstaden, Shimla, med låglandet. Den genomsnittliga hastigheten för tåget är 25-30 km/timma medan rälsbussarna har en betydligt snabbare hastighet om ca 50-60 km/timma.

Få inhemska turister – inga utländska

Att tåget nu startar betyder förhoppningsvis ett litet uppsving för den turistberoende ekonomin i Shimla, men något större tryck på hotell och restauranger lär det inte bli. Den indiska turistnyhetssajten TravelBizMonitor berättar att det viktiga tåget mellan Kolkata i västbengalen och Kalka fortfarande är avstängt. Det betyder att den allt så viktiga turismen från Kolkata inte kommer ge något klirr i kassan. Även turismen från andra viktiga delstater så som Gujarat och Maharashtra är också kraftigt påverkad. Detta har lett till att enbart 15-20% av hotellrummen är bokade under den viktiga Navratri-semestern innan och runt Diwali.

Läs mer

Foto av kumar chandugadeUnsplash

Källa: http://www.travelbizmonitor.com/