Jharkhand

Jonha Falls, Jharkhand, Indien
Delstatsfakta
Delstatsnamn
Jharkhand
Jharkhand i Indien
Delstatshuvudstad
Ranchi
Invånare (ca)
27 miljoner
Yta
79 714km²
Språk
Hindi, santhali och andra stamspråk
Bäst tid att besöka
Oktober till mars
Inledning

Jharkhand har en yta på 74,677 km2 och angränsar staten till Bihar, MP, Orissa och West Bengal åt norr, väst, söder och öst. 35% av invånarna från förra Bihar bor nu i Jharkhand som idag är en av de mest industrialiserade regionerna i landet. Man tror att regionen står för 35.5% av landets kol-lager, 90% av dess matlagnings-kol, 40% av allt koppar, 22% av all järnmalm, 90% av Indiens glimmer (yellow mica = kattguld), bauxit, kvarts och producerad keramik

Foto av Binayrungta at English Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=81392946

Platser värda att besöka

Ranchi, huvudstaden för delstaten hyser kända platser som Tagore Hill, Lamle Da, Kagammatj Temple som tros ha byggts på 1600-talet, och vid vägen mellan Ranchi och Hazaribagh ligger Krigskyrkogården (War Cemetery).

Dassam Falls
Ungefär 40 km från Ranchi intill Tata Road ligger en by som heter Taimara, där flyter floden Kanchi fram. Eller faller snarare; flodens fall ligger på 50 meter och utgör ett vackert fall som kallas Dassam Falls men går även under namnet Dassam Ghagh.
Turister avråds, eller bör åtminstone vara mycket försiktiga när de badar i strömmen.

Hundru Falls
Ranchi är vackert smyckat av vattenfall och strömmar; Hundru Falls ligger ungefär 28 km från Ranchi. Floden Swarnarekha faller från en höjd på 98 meter vilket gör det till en vacker syn. Spektakulärast är fallet under regnperioden men annars fungerar stället som picknick-spot för indierna.

Jonha Falls
Jonha ligger ungefär 40 km från Ranchi.

Hirni Falls
Ungefär 70 km från Ranchi på väg till Chakradharpur ligger Hirni Falls. Hirni Falls har belönats av naturen på många sätt där det ligger mitt i den täta skogen.

Ranchi Hills
652 meter över havet finner du Ranch som är ett populärt resmål för semester, rekreation och pilgrimsfärd. Enligt Willmaguide (1998) förtjänar Ranch inte att kallas för Hillstation numer då staden inte ligger gömd bland lummiga träd längre och faktiskt inte heller ligger så högt upp.

Gonda Hill & Rock Garden
Om du far 4 km bort från Ranchi når du Gonda Hill med dess reservoar på toppen. Vid foten av berget ligger sjön Kanke Dam som är populär bland besökande turister.

Jagannathpur Temple & Hill
Om du åker 10 km från Ranchi kommer du till Jagannath, en mindre variant av Jagannathtemplet i Puri, och även där firar man Vagnfesten om än i mindre skala.

Angrabadi
Detta är egentligen ett komplex som hyser flera olika tempel helgade bland annat Ganpati, Ram-Sita, Hanuman och Shiva.

Sun temple
På Tata Road nära Bundu, ca 39 km från Ranchi, ligger Soltemplet vackert utsmyckat med sina 18 stora hjul och sju hästar, så verklighetstrogna att man tror de ska rusa när som helst.
Templet omges av underskön natur och kan kanske vara skön att strosa i ett tag.

Mc Cluskieganj
Bit efter bit märker man att den här lilla byn är präglad av det brittiska och det väcker en hel del känslor hos besökarna.
Den pittoreska byn är välkänd av filmmakare och upplevs som mycket vacker och behaglig med sin rena luft och underköna natur.

Netarhat
Det sägs att det är värt några timmars färd i buss eller bil för att komma till Netarhat som ligger på strax över 1000 meters höjd, 154 km väst om Ranchi. Är man ute efter romantiska soluppgångar, eller nedgångar kanske ännu hellre, så är det bara att åka iväg!
Hit åker man när som helst på året, sommartid är temperaturen 16-30 plusgrader och vintertid 1-10 plusgrader.

Rajrappa
90 km från Haziribagh ligger Rajrappa, känt för "Ma Chhina Mastika"-templet som ligger där floderna Bhera och Damodar smälter samman. Där kan man passa på att ta en båttur vid vattenfallet och betrakta anmärkningsvärt vackra klippformationer.

Parasnath
Parasnath är det högsta berget i Jharkhand och här uppe på 1366 meter höjd står 24 tempel som representerar jainska helgon. Parasnath, det 23:e helgonet uppnådde nirvana på den här platsen, 100 år gammal.

Deoghar
eller Baidyanath Dham som det också kallas, är den allra viktigaste orten för pilgrimsfärder, enligt människorna i både Jharkhand och Bihar.
100.000-tals pilgrimmer vallfärdar hit till fots för att visa sin vördnad inför Lord Shiva. Deoghar är ett populärt semestercentra och har ett, för hinduer, välkänt tempel; Shiva-Baidyanath

Karta
Nationalparker

Betla National Park (Palamau)
Världens första räkning av antalet tigrar gjordes i Palamu 1932. 1991 fanns ungefär 54 tigrar här.
Parken, som ingår i Project Tiger, ligger 140 km väst om Ranchi och spänner över 250 km2 och är hemvist åt bland annat påfåglar och rapphöns.
Är du sugen på att se elefant är Palamau en bra park att besöka, antalet ligger kring 100.

Hazaribagh Wildlife Reservat
Här ser man vildsvin, gepard och en mängd andra djur. Tyvärr är antalet tigrar lågt, 1991 räknades endast 14 stycken och de är svåra att se. Den här nationalparken utgörs av 184 km2 kuperad terräng, branta backar och tät tropisk skog.
Hit åker man helst oktober till mars, sommartid är temperaturen 19-41 plusgrader och vintertid 7-25 plusgrader.
Turerna i parken startar 17:00 och slutar 22:00, priset är 50 Rs/pers. Det kostar extra för att ta med fordon in i parken.

Festivaler

Sarhul är den största och viktigaste festivalen för alla stammar i Jharkhand, även om stammarna sinsemellan firar på vitt skilda sätt. Under Sarhul dyrkar människorna Sal, trädets blomma, och söker dess välsignelse. Festivalen kännetecknas av en väldig dans, musikuppträdanden och ohämmat drickande av Hanria.

Mukka Sendra
Den här festivalen firas vart tolfte år av Oraons kvinnor då de klär sig i manskläder och ger sig ut över hela regionen för att jaga.
Jakten pågår under en hel dag och kvinnorna kan jaga både tama och vilda djur utan att det har någon betydelse.

Väder

Hit åker man helst oktober till februari, sommartid är temperaturen 23-37 plusgrader och vintertid 7-28 plusgrader.

Karta över Jharkhand
Övrigt

Etnicitet

I Jaharkhand samsas många stammar; Hos, Oraon, Karia, Birhor, Sauria, Paharia, Mal Paharia, Birjia, Asur, Bhumij mfl. Den äldsta stammen är Munda medan Santhalstammen var den som senast kom att bostätta sig i Jharkhand.

Konst & hantverk

Stamsamhället har en anrik tradition inom konst och hantverk, detta är mycket märkbart när man ser klippmålningarna inom regionen, de är i flera fall daterade till 3000-talet f. Kr.
Bästa stället för att skåda konsttraditionen är kanske Tribal Research Institute and Museum i Ranchi.

Musik & Dans

Som i de flesta stamsamhällen är musik och dans en väsentlig del av stamlivet i Jharkhand. Den mesta av samhällenas  danser och musik äger rum under Sarhul, den allra viktigaste av stamfestivalerna.

Mat

Här är riset den viktigaste delen av kosten emedan baljväxter och grönsaker ger det där lilla extra till måltiden och oftast äter man bröd till.
Stambofolkningen brygger den lokala brygden Hanria som görs på ris. Förr var det brukligt att stamfolken jagade mycket, men nu är de flesta inom jordbruket och endast få stamfolk jagar.

Ta sig till och från

Flyg
Ranchi flygplats
Ranchi har huvudflygplatsen i staten och är anslutet till Delhi, Patna, Mumbai och Kolkata med kontinuerliga turer.
Det finns ytterligare en flygplats, i Jamshedpur, men just nu används den inte för turistflyg.

Tåg
Knytpunkt - Ranchi Railway Station