”Om det finns ett paradis på jorden så är det här, så är det, så är det.” Så beskrev mogulhövdingen Jahangir Kashmir i sitt 1700-talspoem. Kashmir är beläget på den norra delen av den indiska halvön och är känt för sin storslagna och vackra natur. Idag är området uppdelat mellan tre olika länder, Pakistan, Indien och Kina. (Indiska Jammu & Kashmir, Azad Kashmir i Pakistan och Aksai Chin i Kina)
Foto och text: Anna Adolfsson
Dal-lake i Srinagar
Snöklädda bergstoppar, gröna dalar, strömmande floder, vattenfall, sjöar, frodiga gröna ängar, antika gravar, magnifika fort, palats, trädgårdar och tempel, allt finns i Jammu & Kashmir.
Både kulturellt och geografiskt kan delstaten delas in i tre sinsemellan helt olika regioner: Jammus bergiga slätter i söder, den högt belägna ökenregionen Ladakh samt Kashmirdalen i mitten. För att göra det mer överskådligt är guiden därför uppdelad i tre delar, en för varje region.
Läs allt om Jammu
Läs allt om Srinagar och Kashmirdalen
Läs allt om Leh och Ladakh
Resevarning från UD |
Obs! Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet från icke nödvändiga resor till den indiska delstaten Jammu och Kashmir, utom till området Ladakh. Dit tillåter säkerhetsläget enligt UD resor med flyg till Leh eller landvägen via Manali, Himachal Pradesh. Läs mer här. Bestämmer du dig för att ändå besöka Jammu & Kashmir bör du hålla dig uppdaterad om läget via lokala nyhetssändningar och/eller dagstidningar. Kontrollera även med ditt försäkringsbolag vad som gäller vid resa i av UD avrådda områden. Det kan vara så att din försäkring inte täcker skada som uppkommer där. |
Turism i Jammu & Kashmir
De oroligheter som utspelats sedan 1990-talet har lett till att Jammu & Kashmirs turistindustri varit i stort sett obefintlig men på senare år har den så sakta börjat återhämta sig igen. Främst är det i dagsläget inhemska turister som besöker området som kommit att bli en väldigt populär smekmånadsdestination, men även utländska turister har börjat hitta tillbaka.
Återhämtningen är dock bräcklig, mindre händelser blossar lätt upp till nya oroligheter vilket hotar turismen i främst de västra delarna, dvs. Kashmirdalen och Jammu. Utbrott av politiskt motiverade demonstrationer och stenkastning kan förekomma, ofta i och runt gamla staden i Srinagar där det även rapporteras om attacker mot polisstationer och andra officiella byggnader med jämna mellanrum. Turistområdena är oftast relativt skonade och lokalbefolkningen gör sitt bästa för att hålla oroligheter borta därifrån eftersom de är rädda att återigen förlora de inkomster som turisterna ger.
Bra att veta
För dig som är van att ha ett indiskt simkort till din mobil kan det vara bra att veta att vanliga indiska kontantkort inte fungerar i Jammu & Kashmir. Vill du kunna använda din mobiltelefon måste du därför köpa ett lokalt simkort. Telenätet är även nedstängt för sms-funktionen men i övrigt fungerar både telefoni och internet bra.
Det kan även vara bra att veta att du som utlänning måste fylla i ett registreringsformulär till FRRO när du anländer till samt reser från Jammu & Kashmir. Formuläret liknar det som alla resenärer måste fylla i och lämna till immigrationsmyndigheten när de anländer och lämnar Indien. Vid ankomst till någon av flygplatserna erhålls blanketterna där och det kan vara bra att vara förberedd med en lokal adress eller kontaktperson. Passerar du gränsen landvägen finns gränsstationer där uppgifterna ska lämnas.
Kort historik:
Före 1300-talet var Kashmir centrum för både buddhism och hinduism. 1349 omvändes dåvarande härskaren Shah Mirza till islam vilket ledde till att kungahusen under de kommande 500 åren bekände sig till denna religion. I början av 1800-talet annekterades Kashmir av sikherna för att 1846 hamna under Storbritannien.
Vid Storbritanniens tillbakadragande 1947 blev Kashmir anledning till svåra konflikter mellan Indien och Pakistan. Kampen ledde till att området delades mellan de båda länderna. FN har sedan dess i uppdrag att bevaka stilleståndslinjen (Line of control) vilket är ett av dess äldsta uppdrag. Trots det har gränsen varit orsak till flera krig och Kashmirkonflikten anses vara en av efterkrigstidens mest komplicerade internationella frågor.
Efter ett krig 1965 tillföll cirka en femtedel av Kashmir Kina. Denna del består främst av en obefolkad glaciär men området är av strategisk betydelse eftersom Kina låtit bygga en väg därigenom för att förbättra sina kommunikationer med Tibet.
Indien gör fortfarande anspråk på hela Kashmir och Pakistan ser området som omtvistat territorium. Bland invånarna finns det en del som hoppas på och kämpar för ett fristående Kashmir men de flesta vill helt enkelt bara ha fred.
- Logga in eller registrera dig för att kunna kommentera
Comments
Re: Reseguide till Jammu & Kashmir - Bilder, fakta och ...
BertilR tors, 2011-06-23 16:58
Re: Reseguide till Jammu & Kashmir - Bilder, fakta och ...
Henric mån, 2011-07-04 18:50
Som svar på Re: Reseguide till Jammu & Kashmir - Bilder, fakta och ... av BertilR
Vi hoppas att vi snart kommer ha möjlighet att uppdatera guiden med just Leh och Ladakh inom kort. Men du har rätt, Avrådan från UD gäller inte Ladakh!
Re: Jammu & Kashmir
henko tis, 2012-07-31 19:15
" I början av 1800-talet annekterades Kashmir av sikherna för att 1846 hamna under Storbritannien."
Kashmir är en av de delar av indien som aldrig tillhört Storbrittanien. När sikherna förlorade det andra kriget mot Storbrittanien 1846 så tillföll Punjab och Kashmir britterna, dock så överläts Kashmir till sikhernas vasall Gulab Singh (som var Dogra, ej Sikh) mot löfte om att denna skulle betala sikhernas krigsskadestånd till Storbrittanien. Under hela kolonialtiden så räknades brittiska medborgare och övriga indier som "utlänningar" i Kashmir och fick ej bo där permanent eller äga mark eller egendom.
Re: Jammu & Kashmir
vistet tors, 2012-09-27 00:34
Som svar på Re: Jammu & Kashmir av henko
"Under hela kolonialtiden så räknades brittiska medborgare och övriga indier som "utlänningar" i Kashmir och fick ej bo där permanent eller äga mark eller egendom."
Husbåtarna i Srinagar var just ett sätt att kringgå förbudet mot att äga fastigheter.