Srinagar & Kashmirdalen

Srinagar & Kashmirdalen
Snabbfakta
Kashmirdalens placering i Indien
Invånare (ca)
4 000 000
Språk
Urdu (officiellt språk), kashmiri, hindi
Bäst tid att besöka
Maj till september

Kashmirdalen, eller kort och gott Kashmir som det kallas i folkmun, är den del av Jammu & Kashmir som breder ut sig längs floden Jhelums banker. Huvudorten Srinagar är också delstatens huvudstad under sommarmånaderna maj – oktober. Andra viktiga städer är Anantanag och Baramulla men det är till Srinagar de allra flesta turisterna kommer.

Merparten av befolkningen är kashmirer och talar kashmiri. Det officiella språket är dock urdu och de säkerhetsstyrkor som är stationerade här använder hindi. Nästan alla (97 %) är muslimer men det finns även mindre grupper av Kashmiri Pandits och sikher.

Kashmir är en populär turistdestination för inhemska turister som gärna besöker Gulmarg för att se snö och åka skidor. Andra välbesökta platser är Dal Lake med sina husbåtar samt Pahalgam och Amarnatgrottan dit hundratusentals pilgrimer vallfärdar varje år. Faktum är att Kashmir de senaste åren seglat upp på topplistan över mest populära destinationerna i Indien.

Text och Foto: Anna Adolfsson

Sevärdheter

Sevärdheter i Srinagar

Att komma till Srinagar är nästan som att kliva in i en autentisk medeltidsstad. I gamla staden vindlar sig de smala gatorna fram mellan hus byggda av bränt tegel och trä och överallt ses människor i traditionella kläder. Trots att staden är relativt stor hamnar man som turist oftast i området kring Dal lake. Sjön och gamla staden är de områden som har mest att visa upp för turister. I varje kvarter finns minst en moské och av böneutropens regelbundenhet går det inte att ta miste på att man hamnat i ett muslimskt område.

Kvinna som tvättar i Dal-lake
Kvinna som tvättar i Dal-lake

Dal lake är som en enda stor turistattraktion men det är även tusentals människor som har sina bostäder på sjön. Det dagliga livet pågår sida vid sida med turismen. Färgglada shikaror med förhängen i grälla färger samsas vid bryggorna med små grå båtar som ser till att lokalbefolkningen kommer från skolor, jobb och andra ärenden inne i Srinagar till sina hem på Dal lake.

Har man väl tagit sig ut på sjön finns egentligen ingen anledning att återvända till fastlandet. Allting går att hitta där, och det totala lugnet som råder när man sakta glider fram till ljudet av årtag kontrasterar stort mot trafiklarmet på Boulevard road. Flytande kiosker serverar te, nudlar eller kashmiri kahwa. Försäljare av kabab, smycken, kläder, glass, blommor och frukt pilar snabbt fram mellan de många shikarorna för att visa sina varor. För den våghalsige finns vattenskidor att prova eller så kan man låta sig fotograferas i traditionella kashmiriska kläder. Allt är möjligt, men det som är mest njutbart är att bara luta sig tillbaka och insupa utsikten över bergen, både de gröna i förgrunden och de snötäckta längre bort.

Grönsaksmarknaden

Grönsaksmarknad på Dal-laketitle="Grönsaksmarknad på Dal-lake" width="510" height="232">
Grönsaksmarknad på Dal-lake

Varje morgon klockan fem råder det febril aktivitet inne på en avskild del av Dal lake. Det är den lokala grönsaksmarknaden där odlare säljer sina grönsaker vidare. Hundratalet små båtar kommer fullastade med allt från rädisor, lök och rättikor till spenat och lotusrötter. Sedan startar ett köpslående där varor och pengar byter ägare i en rasande fart. Är man tillräckligt morgonpigg för att gå upp i ottan är marknaden verkligen värd att se.

Mughal gardens

Nishat Garden
Nishat Garden

Srinagars stolthet är de många trädgårdarna som mogulerna anlade som sina sommarnöjen. Även om de alla påminner om varandra har var och en sina egna särdrag. De typiska inslagen av terrasser, fontäner och små vattenfall gör dem till svalkande oaser i sommarvärmen. De två största, som inte bör missas, är Nishat garden och Shalimar garden.

Även Botaniska trädgården är väl värd ett besök, även om den inte är typiskt mogul. Särskilt på söndagarna är den full av liv då många av Srinagars invånare tar med sig lunch och spenderar sin lediga dag där.

Besöker man Srinagar i april bör man inte heller missa Tulip garden som är Asiens största tulpanodling. Stora fält breder ut sig med över 350 000 tulpaner i alla tänkbara färger och former.

Shankaracharyatemplet

Högt upp på en klippa ovanför Srinagar ligger templet Shankaracharya som sägs vara mer än tvåtusen år gammalt. Största delen av vägen till templet går det att åka taxi eller tuktuk men sista biten består av 200 trappsteg som kan vara ganska krävande att klättra uppför. Förutom att interiören är konstnärligt utsmyckad är templet värt ett besök för sin fantastiska utsikt över Dal lake och hela Srinagar.

Moskéer

Jama Masjid i Srinagar
Jama Masjid i Srinagar

Runt om i Srinagar finns ett stort antal moskéer och tre som man inte bör missa att se är Jama Masjid, Hazratbal Shrine och Dastgir Shaib Shrine.

Jama Masjid är som namnet antyder den största och viktigaste moskén. Den byggdes i början av 1400-talet och har sedan dess byggts om och till i omgångar. Sista fredagen i Ramadan samlas fler än 100 000 personer för att be fredagsbönen där.

Hazratbal Shrine ligger otroligt vackert på nordvästra stranden av Dal lake. Den är helt vit och skiljer sig från Srinagars övriga moskéer genom att den har en kupol istället för de pagoder övriga har som tak. Inne i Hazratbal finns ett hårstrå från profeten Mohamad bevarat och detta tas ut och visas upp vid speciella tillfällen. Även dit kommer stora mängder människor på fredagar för att be fredagsbönen och kommersen i området runt omkring är otroligt stor.

Dastgeer Sahab Shrine var väl känd för sin vackra träarkitektur och sina fantastiska interiörer. Moskéen huserade relikerna av det sufiska helgonet Dastgeer Sahab men tyvärr brann den ner i juni 2012 och nu finns endast ruiner kvar. Planen är dock att moskén ska byggas upp så fort som möjligt igen.

Annat att göra

Utflykter från Srinagar

Det finns flera både vackra och intressanta platser runt om i Kashmirdalen som är väl värda att besöka. Gulmarg, Sonamarg och Pahalgam är de tre orter som i stort sett alla indiska besökare har på sina reseprogram.

Skidåkning och vandring

Skidåkning under lågsäsong i Gulmarg
Skidåkning i Gulmarg (ej under skidsäsongen)

Skidorten Gulmarg kallas även ironiskt nog den blommande ängen. Den är belägen cirka 50 km från Srinagar på en höjd 2 600 meter över havet. Framför allt är Gulmarg populärt bland friluftsintresserade eftersom utbudet av både skidåkning och vandringsleder är stort. Men äve mindre sportiga turister tar sig dit för att åka med linbanan upp på berget och njuta av utsikten. Förutom detta finns här även världens högst belägna gröna golfbana.

Sonamarg, den gyllene ängen, ligger på 2 700 meters höjd och cirka 80 km från Srinagar. Vägen mellan Srinagar och Leh passerar här och det är ett bra stopp om man tänker ta sig med bil dit. Även i Sonamarg finns ett stort utbud av vandringsleder och det är ett paradis för den som gillar att fiska.

Strax bortanför Sonamarg startar även en av vandringslederna mot Amarnathgrottan som varje år besöks av flera hundratusen hinduiska pilgrimer. I grottan finns en shivalingam av is och pilgrimsfärderna hit pågår under cirka en månad när vädret tillåter. För dem som inte orkar vandra hela vägen finns även helikopterservice som minskar tiden från två dagar till 20 minuter.

Precis som de två andra orterna är Pahalgam främst populärt för sitt friluftsliv. Både vandringsleder, fiske och ridning finns i olika varianter och även här finns en golfbana. Den längre av de två vandringslederna till Amarnathgrottan startar i Pahalgam vilket gör att området under juli månad är proppfullt med hinduiska pilgrimer.

Shopping

För den shoppingsugne finns det mesta till salu i Srinagar och man hittar de flesta butikerna på Dal lake, i kvarteren runt Dal gate eller i Lal Chowk. I gamla staden finns också gott om butiker men de har oftast inte något utbud som tilltalar besökare utan säljer mer av plädar, levande hönor eller olika stapelvaror till hemmen.

Bland det som är typiskt för kashmir kan nämnas sjalar av olika storlekar och kvalitet, saffran, torkad frukt eller souvenirer av paper machie. Handlar man inte i butiker med fast pris i Lal Chowk gäller det att pruta hårt och verkligen ställa frågor kring vad det är för kvalitet på det man tänker köpa. Som exempel kan sägas att många säljer vad de säger är pashminasjalar. Så är oftast inte fallet då sjalar i äkta kashmirull (pashmina) är mycket dyra. Det är väldigt sällsynt att man kan göra stora klipp och köpa dem billigt. Därmed inte sagt att man inte ska handla sådant man tycker om till priser man tycker verkar rimliga, utbudet är enormt.

Boende

Det helt klart vanligaste boendet när man besöker Srinagar är att bo på husbåt och det finns hundratals att välja mellan, både på Dal lake och Nageen lake. En rekommendation är att inte boka och betala något i förväg utan att titta på rummet innan du bestämmer dig. Både priser och kvalitet varierar kraftigt. Många husbåtar erbjuder sina gäster att även hålla med all mat under vistelsen. Det kan man tacka ja till om man vill men man riskerar då att gå miste om de restauranger och det varierade utbud som finns runt om i Srinagar.

Vill man inte bo på husbåt finns en mängd hotell av olika prisklasser. Ett av de lyxigare är Vivanta by Taj som debiterar runt 10 000 rs per rum och natt men det finns även en uppsjö av budgethotell, guest houses och home stays för den som föredrar det.

Lättast bokar man boendet på Hotels.com som ger prisgaranti och har tusentals recensioner från verifierade gäster.
 

Äta

Kashmirerna har genom tiderna varit kända för att vara stora köttätare och det är en vana som består än idag. Deras motsvarighet till vårt smörgåsbord kallas warzwan och är en flerrättsmåltid som serveras vid högtidligare tillfällen som till exempel bröllop. Vill man testa finns det dock flera restauranger som serverar en mindre variant.

Warzan – smörgåsbord från Kashmir

Traditionellt består warzwan av 36 rätter varav endast en eller två är vegetariska. Att servera linser eller andra baljväxter vid stora festligheter ses som snålt och är nästan ett helgerån. (Det är inte ovanligt att det går åt 900 kg fårkött och lika mycket kyckling vid ett kashmiriskt bröllop.) När maten serveras grupperas gästerna fyra och fyra och måltiden börjar sedan med rituell tvagning av händerna. Maten serveras på stora gemensamma tallrikar tillsammans med stora mängder ris. Som tillbehör serveras även yoghurt garnerad med saffran, sallad och pickles.


Typiska kashmiriska maträtter

  • Rogan Josh, kokt lamm i röd sås med mycket chilipulver
  • Rista, köttbullar kokade i en röd sås
  • Seekh kabab, malet fårkött blandat med kryddor grillat över glödande kol
  • Yakhni, lamm kokat i yoghurtsås
  • Goshtaba, stora köttbullar av malet kött kokade i en röd sås
  • Dum Aloo, potatis kokad i röd sås
  • Tabak maz, revben som stekts hårt så att de får en krispig yta
  • Aab gosht, lamm kokat i mjölk


Vardagsmaten i de kashmiriska hemmen är annars ris tillsammans med kött och grönsaker. Det kan vara lamm eller kyckling med spenat, kål, rädisor, potatis eller lotusrötter.

Det går inte att besöka Kashmir utan att smaka de typiska dryckerna noon chai och kahmiri khawa. Kashmirerna är nämligen otroligt stora tedrickare. Noon chai är en rosafärgad salt dryck som görs på grönt te, mjölk, salt och bikarbonat. Vanligtvis dricks noon chai till frukost tillsammans med bröd och vid festligare tillfällen serveras det i stora silversamovarer.

Kahwah är ett grönt te kokat med saffran, kryddor och mandel eller valnötter. Det finns lika många olika recept som det finns hushåll i kashmir och drycken serveras oftast vid bröllop eller andra festligheter. Vissa föredrar att ha socker i medan andra dricker med mjölk.

 

Resa till & från

Kashmirdalen

Inflygning mot Kashmirdalen

 Kashmirdalen, eller kort och gott Kashmir som det kallas i folkmun, är den del av Jammu & Kashmir som breder ut sig längs floden Jhelums banker. Huvudorten Srinagar är också delstatens huvudstad under sommarmånaderna maj – oktober. Andra viktiga städer är Anantanag och Baramulla men det är till Srinagar de allra flesta turisterna kommer.

Merparten av befolkningen är kashmirer och talar kashmiri. Det officiella språket är dock urdu och de säkerhetsstyrkor som är stationerade här använder hindi. Nästan alla (97 %) är muslimer men det finns även mindre grupper av Kashmiri Pandits och sikher.

Kashmir är en populär turistdestination för inhemska turister som gärna besöker Gulmarg för att se snö och åka skidor. Andra välbesökta platser är Dal Lake med sina husbåtar samt Pahalgam och Amarnatgrottan dit hundratusentals pilgrimer vallfärdar varje år. Faktum är att Kashmir de senaste åren seglat upp på topplistan över mest populära destinationerna i Indien.

Väder

Kortfattat kan sägas att Kashmirdalen har svala vårar och höstar, milda somrar och kalla vintrar. Klimatet påminner mycket om det svenska med fyra olika årstider. Eftersom dalen är stor finns det dock skillnader mellan olika platser och generellt kan man säga att det är kallare om man rör sig upp i bergen än om man stannar nere i dalen.

Övrigt

Hitta flyget till Srinagar

Hitta billiga flygerbjudanden direkt till Srinagar och jämför priser genom vårt formulär här på Indien.nu. Nedan kan du jämföra priser mellan hundratals olika försäljare och flygbolag utan extra kostnad! Välj en avreseort i Sverige för utrikesflyg eller en ort i Indien för inrikesflyg